Thrillery do mrazivých dnů

mraz
Co se do chladných zimních dnů hodí lépe než mrazivé thrillery? Zachumlejte se pod deku s šálkem čaje a dobrou knihou, která vám pocuchá nervy a zrychlí tep.

Mengeleho zoo je ekologický thriller s nevšedním tématem a dvěma protichůdnými stranami, kde na jedné stojí exotická krása a motýli, zatímco na druhé je vyvražďování a kácení pralesů ve jménu pokroku.

Mengeleho zoo

Autor: Gert Nygårdshaug
Přeložila: Marie Voslářová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×220 mm
ISBN: 978-80-7252-769-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Mengeleho Zoo vydalo nakladatelství Práh.

Zabíjejí, aby prales mohl přežít. Ekothriller. Kniha, která vyšla příliš brzy – ještě dřív, než ve světě nastal fenomén severského thrilleru a krimi. Stala se nejprodávanější norskou knihou a od roku 1989 v Norsku vyšla již asi dvacetkrát. Nyní si razí cestu do světa a připravuje se TV seriál. „Na mnoha místech Ildebrandiny mapy byly zakreslené velké červené plochy. To byly projekty přehrad, které schválila Světová banka a které měly zaplavit obrovské části džungle. Mapa jich obsahovala celých sto patnáct. Dohromady pokrývaly plochu o velikosti Evropy. Srdce Amazonie. Tep Země. Indiáni, rostliny a zvířata. Všechno se mělo zlikvidovat, vyhladit, navždycky vymazat z povrchu zemského.“ Malý Mino žije se svou rodinou v deštném pralese. Jeho otec jim zajišťuje obživu lovem vzácných a krásných motýlů. Jenže kapitalistický svět se hrozivě blíží, dochází ke kácení lesů a likvidaci původního obyvatelstva. Jednoho dne teror zasáhne i Minovu vesnici a Mino zůstane sám. Cítí silnou nenávist a touhu po pomstě, které jej neopustí, ani když jej cesty zavedou do dalších zemí. Zanedlouho se teror obrací proti bezohledným spekulantům devastujícím životní prostředí.

 

Ukázka z knihy

Magnoliový vrch na jihovýchod od vesnice zlatozeleně zářil v nízkém večerním slunci a mírný, vlahý, skoro neznatelný vánek přinášel nahořklou vůni canforeiras – kafrovníků. Uprostřed vší té zeleně se majestátně tyčily žakarandy v plném květu, připomínaly porcelánově modré majáky lákající všechny možné ptáky – kondory, kolibříky i tukany s nenechavými zobáky.
Hejno statiras, motýlů žluťásků, opustilo po vydatném, prudkém odpoledním lijáku úkryt a vylétlo nad vesnici, přivábené výraznými vůněmi květin a zeleniny z tržnice. Bylo horko a z džung­le stoupala pára.
„Koukej zmizet, ty darebáku, nebo přivolám z lesa všechny duchy Obojů a Kajimiů, takže ti v noci zalezou pod deku a pokoušou tě jedovatými zuby!“ Hubený starý prodavač kokosů se ohnal ­omšelým kloboukem po polonahém bosém chlapci, který před ním se zvonivým smíchem bleskurychle uskočil.

 

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug (nar. 1946 v Tynsetu) debutoval roku 1966 básnickou sbírkou Impulsy a má za sebou dlouhou, pestrou a úspěšnou spisovatelskou dráhu. Nejznámější je díky svým detektivním románům o Frederiku Drumovi a kritiky vyzdvihované ekologické trilogii, jejímž počátečním dílem je Mengeleho Zoo. Nygårdshaug žije v Lieru u norského města Drammen.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Práh.

————————————————

Strach je další šokující psychothriller úspěšné britské autorky C. L. Taylor. Překypuje nečekanými zvraty a ocení ho jak ženy, tak muži všech věkových kategorií.

Strach

Autorka: C. L. Taylor
Přeložila: Zuzana Pernicová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 142×212 mm
ISBN: 978-80-7498-302-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Strach vydalo nakladatelství Domino v edici Napětí.

Lou Wandsworthová si užila nechtěné pozornosti médií vrchovatou měrou, když ve čtrnácti utekla do Francie se svým jednatřicetiletým učitelem Mikem Hughesem. Teď je jí tolik, co bylo tenkrát jemu, a její život je v troskách. Pokud se chce ještě někdy sebrat a být schopna jít dál, musí se odhodlat k činu – odjet zpátky do rodného města a konfrontovat Mika kvůli všemu, co jí způsobil. Brzy však zjistí, že se Mike vůbec nezměnil. Jeho nezdravá pozornost se znovu upírá na třináctiletou žákyni… Lou se rozhodne udělat všechno pro to, aby se zlá historie nemohla opakovat, a rázně bere věci do svých rukou. Nemá tušení, jak těžký úkol na sebe vzala. Mike je predátor nejdrsnějšího ražení, a tak nelze vyloučit, že se Lou stane znovu jeho obětí.

 

Ukázka z knihy

Kdyby mě Ben znal dobře, postřehl by, že mám hlas o půl oktávy vyšší než normálně a že se usmívám dost křečovitě. Zeptal by se mě, co se děje, místo aby zavtipkoval o bleskových svatbách v Las Vegas. Ale chodíme spolu teprve měsíc. Neví o mně skoro nic.
Ve snaze ovládnout úzkost si chvíli zpívám s cédéčkem Arctic Monkeys, které Benovi v autě hraje, a pak začnu plácat páté přes deváté. Probíráme seriál, který jsme poslední týden hltali na DVD, nejnovější skandál ve světě celebrit, který propírají noviny, i to, odkud jsme se dívali na zatmění Měsíce, a kilometry ubíhají. Vím, že se nemám čeho bát. Je mi dvaatřicet, ne čtrnáct, a Ben po mně nechtěl, ať si sbalím cestovní pas. Ale stejně jako bych měla v žaludku kámen. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

C. L. Taylor

C-L-TaylorC. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů. Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu. Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků. Následovaly knihy NehodaZmizelý a Útěk.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Domino.

————————————————

Poněkud morbidní thriller od autora Purpurových řek a Fantoma Paříže přináší neobvyklý příběh sériového vraha a pařížského novináře. Co všechno člověk udělá pro to, aby si získal důvěru strůjce rituálních vražd?

Černá linie

Autor: Jean-Christophe Grangé
Přeložil: Jiří Žák

Počet stran: 616
Vazba: vázaná
Formát: 145×212 mm
ISBN: 978-80-7597-189-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Černá linie vydalo nakladatelství XYZ.

Jacques Reverdi, sériový vrah a bývalý šampion ve free-divingu – v potápění na nádech –, čeká v malajském vězení na rozsudek. Rituální vraždy, jejichž strůjcem se stal, se táhnou celou jihovýchodní Asií jako krvavá stopa… Marc Dupeyrat, pařížský novinář, je o jeho vině přesvědčen. Chce dát svému životu smysl a zjistit, co vedlo Reverdiho k tomu, aby vraždil. Udělá všechno pro to, aby s vrahem navázal kontakt a získal jeho důvěru. Důvěru, kterou ovšem vůbec není radno zradit…

 

Ukázka z knihy

MARC DUPEYRAT se usmál, když si po sobě znovu přečetl poslední řádky svého článku.
Štáb, o němž mluvil, byl jen on sám a jeho cesta nepřekročila 9. pařížský obvod. Co se týkalo těch „exkluzivních informací“, omezovaly se na pár kontaktů v Kuala Lumpur a na malajské deníky. Opravdu nic, kvůli čemu by se měl přetrhnout. Otevřel schránku s elektronickou poštou, napsal pár řádků šéfredaktoru Verghensovi a do mailu vložil přílohu s článkem. Připojil notebook k první wi‐fi, kterou našel, a e‐maily odeslal.
Mlčky hleděl na ikonu, která oznamovala, že e‐mail odešel, a pak se zamyslel. Tyhle nepatrné úpravy pravdy patřily k rutině. Le Limier nikdy neměl žádné skrupule, ale Verghens vyžadoval víc. Jeho časopis, specializovaný na kriminální případy, měl mít vždycky náskok před ostatními novinami. Marc však představoval spíš zpožděné letadlo. (str. 16)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Jean-Christophe Grangé

Francouzský spisovatel a scenárista Jean-Christophe Grangé se narodil v Paříži roku 1961. Napsal scénáře k několika slavným filmům, např. Purpurové řeky (2000), Fantom Paříže (2001) či Říše vlků (2005). Adaptací jeho dalšího románu je také film Bratrstvo kamenů (Le Concile de Pierre) z roku 2006.

————————————————

Naším posledním tipem je nejnovější díl ze série oblíbeného autora Roberta Bryndzy. V románu Chladnokrevně řeší vyšetřovatelka Erika Fosterová případ rozřezaného těla nalezeného v kufru, který vydala Temže.

Chladnokrevně

Autor: Robert Bryndza
Přeložila: Kateřina Elisová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0522-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Chladnokrevně vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Chladné londýnské ráno. Velký kufr, který vyplavila Temže. Detektiv šéfinspektor Erika Fosterová a její kolegyně Mossová už tuší, že je uvnitř nečeká příjemné překvapení… Ale na to, co doopravdy najdou uvnitř, když se jim zrezivělý kufr podaří na několikátý pokus otevřít, nemůže být nikdo nikdy připraven… Byť to není poprvé, co detektiv šéfinspektor Erika Fosterová čelí brutální vraždě, kufr s rozřezaným tělem mladého muže vyplavený na břeh Temže ji šokuje. O dva týdny dříve bylo navíc nalezeno v podobném kufru tělo mladé ženy. Je to jen náhoda, nebo se Erika a její tým budou muset znovu postavit sériovému vrahovi? Co obě oběti spojuje? A co další případy, které se sice staly v jiném okresu a za jiných okolností? Mohou se i u nich najít nějaké styčné body s případem těl v kufrech? Zločin si navíc, jak známo, nevybírá dovolenou a Erika se zaplete do paralelního případu. Robert Bryndza opět splétá a rozplétá mnohovrstevný příběh ve více rovinách a vede nitky ke konci, jenž čtenáře tentokrát možná tolik nešokuje, ale rozhodně vybudí silné emoce. A znovu nechá každého, aby si sám odpověděl na otázky, co znamená láska až za hrob, pro co jsou lidé ochotní riskovat nebo kvůli čemu zrazují své přátele.

 

Ukázka z knihy

O hodinu později se na místo činu dostavil forenzní tým. Déšť neustával, mlha zhoustla a zahalila vrcholky okolních budov. Navzdory dešti se u obou konců policejního kordonu shromáždily davy lidí a zíraly na velký bílý stan vztyčený nad tělem v kufru. Zlověstně zářil proti kalné vodě, která se hnala kolem něj.
Ve stanu bylo teplo, i když venku vládl chlad. Jasná světla v malém prostoru způsobila, že teplota uvnitř výrazně stoupla. Erika s Mossovou si oblékly modré kombinézy, které se používají na místě činu. Společně s nimi byl ve stanu forenzní patolog Isaac Strong, jenž se skláněl se svými dvěma asistenty nad kufrem, a fotograf. Isaac byl vysoký štíhlý muž. Laskavé hnědé oči a tence vytvarované obočí byly jediné znaky, jejichž pomocí ho bylo možné poznat, protože měl kapuci a přes obličej roušku. (str. 15)

 

Robert Bryndza

bryndza-robertRobert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller. Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Deadly Secrets se drží na předních příčkách prodávaných knih. Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Cosmopolis.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zamrazilo vás u dnešních tipů? Napište nám názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMengeleho Zoo

Nygardshaug, Gert

Práh, 2018

zobrazit info o knizeStrach

Taylor, C. L.

Domino, 2018

zobrazit info o knizeČerná linie

Grangé, Jean-Christophe

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeChladnokrevně

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2018

Napsat komentář