Ztracené povídky F. S. Fitzgeralda

za-tebe-bych-zivot-dal-a-jine-ztracene-povidky-perex
Přečtěte si unikátní soubor dosud nevydaných povídek od klasika moderní americké literatury. Francis Scott Fitzgerald v nich píše o zoufalství, osamělosti i příslibech, o hrůzách války, amerických dějinách a mnoha dalších zajímavých věcech.

Dosud nevydané povídky, ztracené ve víru času, ve stozích pozůstalosti či v šuplících soudobých časopiseckých redaktorů, kteří nedocenili jejich kvality. Přední autor jazzového věku a otec ztracené generace se v nich představuje jako bravurní vypravěč a stylista. Texty pokrývají období od dvacátých let až do konce Fitzgeraldovy spisovatelské dráhy a vytvářejí pestrý, dynamický obraz amerických dějin nepokřivený opatrnými editory. Povídky o rozvodu a zoufalství, o udřených dnech a osamělých nocích, o chytré mládeži, jež během Velké hospodářské krize nedokáže najít práci a nemůže ani studovat na vysoké škole, o dějinách Ameriky a jejích válkách, hrůzách i příslibech, o sexu a následném manželství – nebo taky bez něj – a o divoké, planoucí životnosti a třeskuté bídě New Yorku, který Fitzgerald miloval a pro jehož možnosti, mělkost i šerednost měl takové pochopení. Ukazují jej nikoli jako stárnoucího „smutného mladíka“, vězícího ve zlatých časech své vlastní nedávné minulosti, ale jako vůdčí osobnost moderní literatury ve všem jejím experimentování a vzrůstající komplexnosti. Fitzgerald tu vykračuje ze škatulky autora „jazzového věku“ a postavy jednají a mluví přirozeněji, bez cenzury a líbivého pozlátka. O to je však výpověď v nich obsažená autentičtější.

 

Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Autor: Francis Scott Fitzgerald
Přeložil: Petr Eliáš

Počet stran: 464
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-259-0957-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Za tebe bych život dal a jiné ztracené povídky vydalo nakladatelství Plus.

 

Ukázka z knihy

V roce 1931 se Fitzgerald opět kvůli penězům vrátil do Hollywoodu a strávil tu dalších několik bídných měsíců, spisovatelsky spíš neplodných a osobně náročných. Román Něžná je noc, na kterém předtím pracoval, zůstával nedokončen. A tentokrát s ním v Los Angeles nebyla Zelda, pobývala tou dobou u rodičů v Montgomery v Alabamě na pokraji nervového zhroucení, jež ji následujícího jara odkázalo do léčebny. Nicméně její úsudek v dopise manželovi z listopadu 1931 byl navýsost pevný: „Je mi líto, že Tě Tvá práce nebaví. Doufala jsem, že odhalí nové dramatické fasety, které vynahradí její únavnost. Jestli je to příliš velká dřina a Ty příliš často slýcháš ,zastavte se, probereme to‘, vrať se domů, můj milý. Alespoň se Hollywoodu jednou pro vždy zbavíš. Já sama bych na tak nevyhnutelnou průměrnost, navíc těžce odpracovanou, časem neplýtvala.“ (str. 12–13)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Francis Scott Fitzgerald

Francis Scott Fitzgerald je jedním z nejvýraznějších představitelů tzv. „ztracené generace“. Ve svých románech a povídkách z „jazzového věku“ zobrazil dvacátá léta 20. století tak, jak je prožívala tehdejší zlatá mládež. Řada jeho děl byla zfilmována, například Velký GatsbyNěžná je noc či Podivný případ Benjamina Buttona. Recenzent v časopisu The Times o jeho povídkách napsal: „Fitzgerald svým myšlením přeběhl dobu… co do psaní povídek byl skutečný mistr.“

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa tebe bych život dal a jiné ztracené povídky

Fitzgerald, Francis Scott

Plus, 2018

Napsat komentář