Láska, jazz a psychické choroby

800px-Where_there's_smoke_there's_fire_by_Russell_Patterson_crop
Téměř po osmdesáti letech od svého prvního vydání vychází klasický román, který zachycuje lidské zoufalství a deziluzi v době, která se zdá šťastná a bezstarostná.

Román Něžná je noc amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda se od roku 1934, kdy byl poprvé publikován, dočkal již celé řady českých vydání. Nejnověji vychází v překladu Alexandra Tomského v nakladatelství Leda.

Protagonistou díla je mladý, nadějný a energický psychiatr Dick Driver, který při své praxi ve švýcarském sanatoriu pozná psychicky nemocnou dívku Nicole. Věnuje se jí, pomůže jí k uzdravení a během společně stráveného času se do ní zamiluje. Zanedlouho se s Nicole ožení, jejich vztah se však brzy začne stávat nepříjemným, až dokonce nesnesitelným. Manželství se rozpadá jak vinou Nicoliny znovu propukající nemoci, tak kvůli Dickovu rostoucímu pocitu nechuti vůči společenské smetánce, ke které jeho žena patří. Situaci ještě komplikuje přátelství obou manželů s mladou herečkou Rosemary, která Dicka silně přitahuje. On i Nicole tak stojí před zkouškou, která prověří, co všechno jsou schopni a ochotni pro svou lásku udělat – a jestli v jejich manželství ještě vůbec nějaká láska zbyla.

Román, který byl pravděpodobně inspirován autorovými zkušenostmi ze soužití s manželkou Zeldou, jíž byla v roce 1932 diagnostikována schizofrenie, tematizuje lidské utrpení uprostřed bezstarostné společnosti bohatých, jimž se touha po zábavě vymyká z rukou. Naráží zde na sebe Dickova touha po uplatnění a naplnění smyslu vlastní existence na jedné straně a potřeba lásky, uznání a porozumění na straně druhé. Ať se však hrdina vydává kterýmkoli směrem, nedaří se mu najít klid duše, který tak zoufale hledá.

Světoznámé dílo vyniká poutavým příběhem, ale především skvěle zachycuje lidskou psychiku s jejími nedostatky, temnými sklony i nenaplněnými potřebami. V neposlední řadě je také zobrazením společnosti znuděných bohatých lidí, kteří nemají zájem o nic kromě zábavy a stále silnějších požitků – lidí, kteří existují dnes, stejně jako v době, kdy Fitzgerald svůj román psal. Autorův pozorovací a vypravěčský talent daly vzniknout knize, která se právem zařadila mezi klasická díla nejen americké, ale i světové literatury, a dodnes se těší velké čtenářské popularitě.

Foto: wikipedia.org, autor: Russell Patterson, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěžná je noc

Fitzgerald, Francis Scott

Leda, 2012

Napsat komentář