Knižní napětí

Tipy_Dnes bude vasim pruvodcem strach2
Dnešní tipy věnujeme těm, kteří v knihách hledají hlavně napětí. Jistě je potěší další díl ze série Erica Rickstada, nový román Markéty Harasimové, moderní zpracování Othella anebo komiksová podoba povídek H. P. Lovecrafta.

Třetí díl Vermontského cyklu amerického autora Erica Rickstada konečně vychází. Dějově navazuje na knihu Tiché dívky a slibuje příběh plný tajemství a temných tužeb. Staré noční můry ožívají…

Jména mrtvých dívek

Autor: Eric Rickstad
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 455
Vazba: vázaná
Formát: 137×210 mm
ISBN: 978-80-7577-626-6
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Jména mrtvých dívek vydalo nakladatelství Host.

Rickstad vytvořil hrůzostrašné prostředí srovnatelné s ikonickým městem Castle Rock Stephena Kinga. V odlehlém městečku v severním Vermontu kdosi sleduje studentku Rachel Rathovou. Ta je přesvědčená, že jde o stejného muže, který před lety zabil její rodiče: Neda Preachera, sexuálního násilníka a vraha, jenž oklamal spravedlnost, vyvázl s nízkým trestem a teď se ocitl opět na svobodě. Bývalý detektiv Frank Rath adoptoval svou neteř Rachel poté, co byli její rodiče brutálně zavražděni. Od té doby se Rath snažil Rachel před pravdou chránit. Teď mu však Preacher volá a vyhrožuje, že Rachel bude trpět jak fyzicky, tak duševně. Když se objeví mrtvoly nelidsky mučených dívek a ztratí se jedna místní žena, přijme Frank Rath po letech služební odznak a spojí své síly s policejní vyšetřovatelkou Sonjou Testovou. Společně rozplétají nitky, které pojí nové zločiny se starými nočními můrami. Brzy zjistí, že skutečnost je ještě hrůznější, než si představovali – plná tajemství, temných tužeb a pokřivené, smrtící oddanosti.

 

Ukázka z knihy

Dřív než si Rachel vědomě připustila, že ji někdo sleduje, ucítila to.
Tváře jí polilo horko a na zádech naskočila husí kůže. Strach jí stékal po zádech, jako by jí obratel po obratli přejížděl špinavý chlípný prst.
Tohle nebyl ten nepříjemný pocit, který s kamarádkami zažívala, když je očima svlékali nesmělí muži ve středních letech. Toto byla instinktivní obezřetnost, kterou tělo reagovalo ve snaze přežít.
Buď obezřetná.
Měj se na pozoru.
Rachel se pomalu otočila, jako v noční můře, a ruka jí přitom sklouzla z paže jejího přítele Felixe.
Dojem, že někdo narušil její prostor, se jí rozběhl po kůži a usadil se v břiše.(str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Román Jména mrtvých dívek je vynikající a výjimečný literární thriller, precizně vystavěný a poháněný neúnavným, stále narůstajícím děsem. Dychtivě očekáváte závěr a zároveň se bojíte toho, co přijde.

Steve Weddle, spisovatel

Eric Rickstad dovede temný a drsný příběh vyprávět plynule a poeticky. Jeho román Jména mrtvých dívek je skvěle napsaný thriller, který přečtete jedním dechem.

Alafair Burkeová, spisovatelka

 

Eric Rickstad

Eric Rickstad je americký spisovatel. S manželkou a dětmi žije ve Vermontu. Jeho prvotina Reap (Sklizeň, 2000) byla zařazena do výběru The New York Times Noteworthy Novel. Kniha Jména mrtvých dívek je pokračováním románu Tiché dívky (Host, 2016), který se dostal mezi bestsellery The New York Times a USA Today. Prvnímu dílu dějově předchází román Číhání (2015, česky Host 2017).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

————————————————

Markéta Harasimová, úspěšná autorka erotických a detektivních románů, přichází s dalším kriminálním příběhem, jenž má náboj a spád. V Hedvábné pasti vystupuje bestiální zabiják, který je vždycky o krok napřed. Dokážou ho kapitánka Nina a její parťák Štěpán zastavit?

Hedvábná past

Autorka: Markéta Harasimová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978–80–906776–6-1
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Hedvábná past vydalo nakladatelství MaHa.

Je jako démon – udeří a zmizí. Bestiální zabiják mladých žen dává kriminálce pořádně zabrat. Úkolem energické kapitánky Niny je spolu s novým parťákem Štěpánem vraha dopadnout, ale mají žalostně málo vodítek. A stejně tak i podezřelých. Psychopatický zločinec je mistrem v zametání stop, a kriminalisté se mu navzdory horečné aktivitě nemůžou dostat na kobylku. S každou další vraždou roste jejich netrpělivost a také zmatek – jde opravdu o jednoho zabijáka? Nina, která od rozvodu žije se svými rodiči a osmiletou dcerou, dělá vše pro uzavření mrazivého případu, a současně čelí bouři ve svém osobním životě. Po lekci, kterou jí uštědřil bývalý manžel, striktně odmítá vážný vztah a vystačí si s občasným erotickým úletem. Když však na scénu vstoupí Štěpán, který okolo rusovlasé policistky se zájmem krouží, poznamenají její pevné rozhodnutí trhliny. S buldočí tvrdohlavostí ale nabízenou lásku odmítá a dál soustředí plnou pozornost na vyšetřování. V tom se přece jen objevují nové a překvapivé skutečnosti. Nina však netuší, že hraje důležitou roli ve hře démonického vraha, který chystá promyšlenou past…

 

Ukázka z knihy

Ranní teploty se navzdory ročnímu období pohybovaly okolo deseti stupňů a po včerejším dešti nebylo ani památky. Marek by kolo vytáhl, i kdyby bylo na nule, ale musel uznat, že takhle je trénink mnohem příjemnější. Za čtrnáct dnů ho čekal první letošní závod, a on tvrdě pracoval na fyzičce.
Chtěl vyhrát. Moc. Mimo jiné kvůli tomu, aby udělal dojem na tu luxusní instruktorku spinningu, na který docházel celou zimu. O cyklistických závodech věděla a slíbila, že se přijde podívat. Takže musí zabodovat!
Vynesl ze sklepní kóje bicykl, nasadil si helmu a sjel na silnici. Propletl se ulicemi, v tuto hodinu ještě skoro prázdnými, a zamířil na cyklostezku. Protínala zahrádkářskou kolonii, a pak vedla dál podél lesa a polí. Pro účely tréninku byla ideální. Téměř bez zatáček, s hladkým povrchem a v rovinatém terénu.

Přečtěte si celou ukázku.

 

Markéta Harasimová

marketa-harasimovaMarkéta Harasimová je členkou české sekce AIEP a aktuálně se začleňuje i do Obce spisovatelů. Knihy začala vydávat už během studií. Dnes se literární tvorbě věnuje na plný úvazek – kromě románů píše články a povídky, stala se scenáristkou a pravidelně vystupuje se svým kulturním programem. Spolupracuje s řadou známých osobností. Je také autorkou projektu S vínem nad knihou, který kombinuje scénické čtení, hudbu a degustace moravských vín. Založila vlastní nakladatelství MaHa. Autorčina současná tvorba je laděna eroticky a detektivně; často jde až na hranici thrilleru. Tíhne k akci, pádným dialogům a emotivním situacím. Z tvorby Markéty Harasimové můžeme jmenovat například knihy RozcestíMiriamNejkrásnější darOsmnáctRůže a slzy, anebo erotické krimithrillery Sametová kůžeVražedná vášeňPouta z pavučinMrazivé hry, Poháry touhy či Purpurové doteky. Zaujmout by vás také mohl rozhovor s autorkou. Markéta Harasimová přispěla rovněž do naší rubriky Čtení ke kávě povídkami Manželské etudy a Osudové vinobraníčást 1 a část 2. Na začátku roku 2018 vydala knížku pro děti Z deníku kočičky Ťapičky. Její nejnovější knihou, v pořadí sedmnáctou, je krimithriller Hedvábná past (vyšel 22. 10. 2018). Více na www.marketaharasimova.cz.

————————————————

Vsaďte světoznámý příběh Othella do jediného školního dne mezi náctileté a získáte novou knihu Tracy Chevalierové. Ten černý vzadu vychází v shakespearovské edici nakladatelství Práh a jistě nabídne mnoho podnětů k zamyšlení.

Ten černý vzadu

Nový Othello
Autorka: Tracy Chevalierová
Přeložila: Petra Martínková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7252-757-1
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Ten černý vzadu vydalo nakladatelství Práh.

Po Macbethovi od Joa Nesboho vychází v shakespearovské edici tentokrát Othello. Sám proti bílým. Získá spojence, než naposledy zazvoní? Amerika 70. let. Ghanský chlapec Osei je zkrátka outsider. Stěží na tom cokoli změní jeho přátelské způsoby, odhodlání, sportovní talent, natož fakt, že je synem diplomata, a proto jeho rodina často mění působiště. Bude tedy stačit jedna chápavá dívčí duše, nebo i na tomhle plácku číhají mstitelé s naučenými frázemi a utajovanými strachy? V jediném školním dni se události vyhrotí natolik, že se opět potvrdí, nakolik jsme na světě pouhými herci. Herci ve vleku předpojatostí, kvůli kterým nám navzdory naivitě holek a kluků z páté třídy tuhne krev v žilách.

 

Ukázka z knihy

Chlapec přešlapující opodál nebyl oblečený sportovně jako druzí hoši, kteří chodili v džínách, tričkách a teniskách. Dostavil se v černých polobotkách, šedých zvonových kalhotách a bílé košili s krátkým rukávem. Vypadal jako žák soukromé školy v uniformě. Pozornost však poutal především barvou pleti. Její odstín Dáje připomínal medvědy, které před několika měsíci viděla na školním výletě v zoo. Tehdy se na vlastní oči přesvědčila, že i když se jim říká černí, mají kožich ve skutečnosti tmavohnědý s nádechem doruda. Většinou zrovna pospávali nebo očichávali hromadu krmení, co jim ošetřovatel vyklopil do výběhu. Rod se chtěl vytáhnout, a tak po nich hodil klacek. Vzápětí jeden chlupáč vycenil žluté zuby a zabručel, až celá výprava vypískla a pak se rozesmála. Jenom Dája ne. Zpražila Roda pohledem a otočila se k němu zády.

 

Tracy Chevalierová

Tracy Chevalierová (1962) se narodila ve Washingtonu, D. C., do rodiny věhlasného uměleckého fotografa. Její doménou jsou historické romány. Nejznámější z nich je Dívka s perlou (2004), jež byla zfilmována. Dále u nás vyšly také knížky Dáma a jednorožec (2005) a Ohnivý tygr (2008).

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Komiksové zpracování povídek H. P. Lovecrafta potěší fanoušky původní předlohy a možná i vyvolá zájem u těch, kteří tohoto slavného autora zatím míjeli bez povšimnutí. Dramatické příběhy s pochmurnou atmosférou zpracoval a ilustroval Erik Kriek.

Z neznámého světa a další příběhy

Autoři: Erik Kriek, Howard Phillips Lovecraft
Přeložila: Veronika Havlíková ter Harmsel

Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-2505-4
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Z neznámého světa a další příběhy vydalo nakladatelství Argo v edici Argomiks.

Z neznámého světa a další příběhy holandského kreslíře Erika Krieka je komiks s jedním z nejdokonalejších vizuálních provedení, jakých se zatím král hororu H. P. dočkal. Původní chuť, ba nebojme se v tomto případě říci i pachuť, zůstává dokonale zachována, i když se autorovi daří vyhýbat se přílišné doslovnosti. V jeho černobílé kresbě zůstává čirá esence strachu nezměněna a stejně intenzivní. Adaptaci Erika Krieka docení všichni milovníci žánru hororu, ale i milovníci komiksů. Pro české vydání autor osobně připravuje novou variantu obálky.

 

Ukázka z knihy

Z neznameho sveta_ukazka1Z neznameho sveta_ukazka2

 

Howard Phillips Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft byl americký básník a autor fantasy, scifi a především hororů. Nejslavnější se stala jeho volně propojená série hororových povídek o mýtu Cthulhu, popisující pantheon podivných, vetřeleckých temných bohů, kteří se dostali na Zemi. Stejně slavný je jeho motiv Necronomiconu, pradávné knihy temných zaklínadel, kterou mnohokrát popisuje ve svých dílech. Jeho díla jsou velmi pesimistická, útočí na křesťanství, romantismus a osvícenství. Ačkoli za svého života nebyl příliš čten, stal se jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století. Přestože jeho díla byla do češtiny mnohokrát přeložena, v České republice příliš populární není. Lovecraft psal téměř výlučně povídky či básně, nenapsal žádné větší dílo. Jeho styl je přirovnán ke stylu Edgara Allana Poea. Tématy jeho povídek jsou zapomenuté vědomosti lidstva, vetřelci z jiných světů, zachování starých podivných kultů do moderních dob, nemožnost vyhnout se svému osudu, hrozby civilizaci, rasismus (až do sklonku života byl Lovecraft silně rasistický, až ke konci života tento názor změnil a litoval ho), rizika vědy. V Lovecraftově díle se téměř nevyskytují ženské postavy, je proto občas kritizován pro misogynitu. Přečtěte si např. Měsíční močál, Stín z času nebo Sebrané spisy H. P. Lovecrafta.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám naše napínavé tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJména mrtvých dívek

Rickstad, Eric

Host, 2018

zobrazit info o knizeHedvábná past

Harasimová, Markéta

MaHa, 2018

zobrazit info o knizeTen černý vzadu
Nový Othello

Chevalierová, Tracy

Práh, 2018

zobrazit info o knizeZ neznámého světa a další příběhy

Kriek, Erik – Lovecraft, Howard Phillips

Argo, 2018

Napsat komentář