Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. října 2018

nenechte_si_ujit
Přijďte si zpříjemnit podzimní den na některou z literárních akcí. V průběhu příštího týdne se jich koná hned několik k různým příležitostem, vychází například nová kniha českého botanika Václava Větvičky a seznámit se můžete také s novým titulem Zdeňka Svěráka.

Křtů bude příští týden plno, knížku vydává i Václav Upír Krejčí a děti se pak mohou těšit na novinku Vendulka a princ od Jiřího Justa a Nadi Wittové.

A touto knížkou pro děti začneme. Křest novinky Jiřího Justa a Nadi Wittové Vendulka a princ se koná v pondělí 15. říjnaknihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze. Podtitul knížky zní O neporazitelnosti staré hrušně, děj se tudíž bude točit okolo tohoto ovocného stromu. Poté, co se ji lidé rozhodnou skácet, se ji dcera hospodáře Vendulka pokusí zachránit. Sice se jí to nepovede, ale strom se jí za její dobrotu odvděčí a daruje jí svoji mízu, díky které bude Vendulka rozumět všemu živému. Křest začíná v 17.00.

Máte rádi historky Miroslava Donutila o Frantu Kocourkovi? Pak se určitě stavte v pondělí 15. října do pražského Paláce knih Luxor, kde v 16.30 začíná křest knihy Franta Kocourek: Král železa a srandy od Jiřího Vondráka. V knize najdete plno zábavných historek o Frantu Kocourkovi, se kterým se autor osobně znal. Představení knihy se zúčastní i Miroslav Donutil, Walda Plch, Aljoša Kudriavcev a další. Součástí akce bude i hudební představení.

úterý 16. října se podíváme do moravského Vsetína, kde se v Masarykově veřejné knihovně můžete setkat se spisovatelkou Annou Bolavou, a to v rámci projektu Spisovatelé do knihoven. Tato mladá česká básnířka a prozaička získala hned za svoji prvotinu Do tmy cenu Magnesia Litera za prózu, recenzi tohoto románu si ostatně můžete přečíst na našich stránkách. Ve Vsetíně autorka návštěvníkům něco ze své tvorby přečte; zajisté půjde o velmi příjemný podvečer. Vše začíná v 17.00.

úterý 16. října se bude v Paláci knih Luxor křtít kniha Jak voní můj domov známého českého botanika Václava Větvičky. Autor vydal již několik knih, jmenovat můžeme například Cestou necestou českou krajinou či Korálky na šňůrce života. Ve svém nejnovějším titulu autor prozradí, jak mu voní jeho domov. Ostatně, pokud jste posluchači Dvojky Českého rozhlasu, mohli jste poslouchat Větvičkův stejnojmenný pořad. Kmotrem knihy se stane Pavlína Filipovská. Začátek akce je naplánován na 16.00.

V hlavním městě ještě zůstaneme, tentokrát se však podíváme do literární kavárny Knihkupectví Dobrovský, kde bavič a herec Václav Upír Krejčí pokřtí svoji autobiografickou knihu Štastné hororové mládí. Autor v této novince líčí své mládí, a to zcela bez příkras. Mimo jiné se tak dozvíte, koho miluje a koho naopak nenávidí. Kmotrem knihy se stanou sexuolog Radim Uzel a herečka Regina Rázlová. Křest začne v úterý 16. října od 16.30.

A v úterý 16. října se v Praze koná ještě jeden zajímavý křest. Tentokrát půjde o nový titul Strážce nádrže od Zdeňka Svěráka, který autor představí v Paláci knih Luxor. Svěrákova poslední novinka se zrodila ze zápisků v notýsku, který pan Svěrák nosí vždy při sobě a do kterého si zapisuje vše, co mu přijde zajímavé. Díky tomu si teď můžeme přečíst o strážci vodní nádrže, který si dopisuje s generálním ředitelem povodí. A jsou to dopisy nejen o stavu nádrže, ale i o stavu jeho duše. Křest začíná v 18.00. Pokud na akci nemůžete přijít, zkuste si o knihu na našich stránkách zasoutěžit! Šanci máte do 26. října.

Chtěli byste si ověřit své znalosti ze světa literatury a filmu? Pak je pro vás jako stvořená akce, která se koná v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově. V úterý 16. října zde proběhne Knižní kvíz, během kterého si můžete společně se svými kamarády zasoutěžit. Jedná se o týmovou soutěž a přihlašovat se můžete až do pondělí 15. října do 16.00. Akce je vhodná i pro děti od 11 let a začíná v úterý ve 14.00.

 Literárních akcí se ale příští týden koná mnohem více, další najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář