Dětské knihy plné ilustrací

Pohádková kniha - ilustrační
Co mají dnešní dětské knihy společného? Kromě zajímavého příběhu v nich malí čtenáři naleznou krásné a výpravné ilustrace. Pro drobotinu začínající se čtením je to ideální kombinace, která v ní podnítí lásku ke knihám.

A hned první kniha nasadila vysokou laťku. Slovenský autor a zároveň ilustrátor doplnil jednoduchý příběh plný humoru, napětí a poučení nádhernými obrázky. O tom, že se jedná o sázku na jistotu, svědčí i ocenění knihy a její překlady do světových jazyků.

Obrázková kniha o myších brášcích obsahuje vše, co má dětská knížka pro nejmenší čtenáře mít: bláznivé a mistrovsky úchvatné ilustrace, rošťáctví, humor, jednoduchý příběh plný napětí, chytlavou říkanku a poselství o hodnotě spolupráce a přátelství, které překonaná všechny nesnáze. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších dětských obrázkových knih na Slovensku. Kniha získala Zlaté jablko na BIB 2005 a byla přeložená do angličtiny, němčiny a korejštiny. Pro nejmenší děti může být tato kniha prvním setkáním se světem opravdového výtvarného díla. Mnohé slovenské mateřské školy si knihu zvolily při vysvětlování hodnoty přátelství.
Určeno především pro děti ve věku 3–8 let.

Ukázka z knihy

Halo halo pani Kocko

Na stránkách nakladatele můžete zhlédnout další ukázky.

Haló, haló, paní Kočko!

Autor: Ľuboslav Paľo
Přeložil: Daniel Rušar
Ilustroval: Ľuboslav Paľo

Počet stran: 32
Vazba: brožovaná
Formát: 215×292 mm
ISBN: 978-80-262-1364-2
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Haló, haló, paní Kočko! vydalo nakladatelství Portál.

O autorovi

Ľuboslav Paľo patří mezi nejznámější a nejoceňovanější slovenské ilustrátory (35 ilustrovaných titulů). Za svou práci získal řadu významných ocenění – např. Zlaté jablko BIB 2005, Associate Prize – Oita Biennial of Illustration 2004, ocenění v soutěži Nejkrásnější knihy Slovenska. Vyučuje teorii a praxi ilustrované knihy na VŠVU. Pro Portál ilustroval knihu Kamzíkův velký skok.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Nezařazené strašidlo Heršoftýna se těší velké oblibě. Umí trochu čarovat, ráda pomáhá a celkově si žije spokojeným životem. To ale nemůže trvat věčně a Heršoftýnu čekají čarodějnické zkoušky. Jenže čarodějnice jsou zlé… Jak to s ní nakonec dopadne?

Uprostřed hlubokých lesů, horských strání a zapomenutých slatí je domeček pod vykotlaným dubem, ve kterém bydlí Heršoftýna. Postarší, kulaťoučké – bohužel nezařazené – strašidlo. Babička s drdůlkem, do jejíhož domečku chodí spát motýli, létá na větvoletu a umí tak trochu čarovat. Ale především slyší každou slzičku těch nejmenších a vždycky přiletí, aby pofoukala všechna rozbitá kolena. Spolu s hejkalím puberťákem Haferníkem Borůvkou si žijí docela spokojeně až do jednoho jara…
Na zámek po letech přijede pan hrabě s dcerou Josefínou a svým rádcem Aloisem, ze světa se vrátí Matěj, sirotek, kterého Heršoftýna vychovala a po sto padesáti letech je na vrchu Půlnoci slet čarodějnic, na kterém by Heršoftýna měla skládat čarodějnické zkoušky. A stát se čarodějnicí? To se nelíbí vůbec nikomu, protože podmínkou je, že bude škodit.
Jenomže jako nezařazené strašidlo už nemůže zůstat a pokud zkoušky neudělá, změní se v mlhu nad blaty.
Jak zachránit Heršoftýnu, tím si lámou hlavu Matěj, Haferník i děti…

Ukázka z knihy

Konečně i na Kozí hřbety přišlo jaro. Poslední zbytky sněhu, které si ještě se sluníčkem hrály na schovávanou, to konečně vzdaly. Změnily se ve stužky vody mezi jehličím, zabublaly na pozdrav a zmizely v potůčku.
I Heršoftýnu, schoulenou ve starém, vykotlaném dubu, který rostl prostředkem její chaloupky, sluníčko probudilo. Tedy, ne že by celou zimu prospala, to rozhodně ne. To bylo nějakých dětských rým  z koulování a z promočených bot. A těch dlouhých večerů, kdy holé větve ve větru bušily do oken. (str. 5)

Hersoftyna

Heršoftýna

Autorka: Jana Semschová
Ilustrovala: Marcela Jaklová

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 168×208 mm
ISBN: 978-80-88104-38-4
Doporučená cena: 222 Kč

Knihu Heršoftýna vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

————————————————

Čáry máry fuk a už světem letí dětský smích. Způsobil ho kouzelník Smíchula, který dokáže svým kouzlem vyřešit každý problém a nic pro něj není nemožné. I vám vyloudí úsměv na tváři.

Kouzelníků jsou plné knížky, ale žádný vám nevyčaruje tolik dobré nálady jako Smíchula! Smíchula je malý kouzelníček, ale jeho kouzla mají velkou moc. Kam tenhle střapatý smíšek přiletí, tam je veselo. Všichni ho mají rádi. A jak by taky ne, vždyť Smíchula umí svým čarováním vyřešit každý problém. Pomohl větru spravit flétnu, vyléčil nemocnou Terezku, naučil létat dědu Zoufalíka a určitě pobaví všechny milovníky pohádek.

Ukázka z knihy

„Nachichi, Alenko, co děláš?“ zeptal se Smíchula malé Alenky, když vyskočil ze svého létajícího obydlí.
„Nachichi, Smíchulo,“ odpověděla mu Alenka smíchulovským pozdravem. „Teď mě neruš, jinak se mi bábovka nepovede.“
Smíchula pozoroval Alenku, jak plní malý kyblíček pískem. Potom ho rychle převrátila, lopatkou na něj bouchala a říkala říkanku: „Nejkrásnější v naší zemi, bábovičko, poveď se mi. Jestli se mi nepovedeš, zbyde z tebe prach a veteš.“
Smíchulovi zajiskřilo v očích. „Ty ses dala na kouzlení? Chacha, to jsem rád, že taky umíš čarovat.“

Smichula caruje 1

Podívejte se na pokračování naší ukázky a můžete si prolistovat další ukázku na stránkách nakladatele.

Smíchula čaruje

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrovala: Bára Buchalová 

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-271-0674-5
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Smíchula čaruje vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psaŠikulíci píší knihuIndiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Napsala mimo jiné knihy jako Veronika zlobidlo(ukázka z knihy), Já, Eliška Přemyslovna (ukázka z knihy), Kocour Josef(ukázka z knihy) či Ty, ty, ty, Matyldo! (ukázka). Též si můžete přečíst její povídku z naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorce

Hravost, barevnost, smysl pro humor, originální nápady, krásné knižní obálky a také vlídnost a pozitivní pohled na svět, tak to je celá Bára. Máme na mysli ilustrátorku Báru Buchalovou. Bára Buchalová se věnuje především ilustrování knížek pro děti, svými obrázky doprovodila více než třicet knižních titulů. Dětem patří většina jejího tvůrčího času. Mnoho let spolupracovala s Českým rozhlasem, v současné době se její ilustrace objevují v časopisu Sluníčko a pro revue Bublifuk kreslí komiks o knihomolovi Bubu. Tvoří webové a komiksové ilustrace i vlastní knihy (www.BBebook.cz). Pro Bambook Bára ilustrovala například rošťácké knížky Lenky Rožnovské – Natálka a zlobivé štěně (2015), Veronika zlobidlo (2016) a Smíchula čaruje (2018). Když se Báry Buchalové zeptáte, co ji inspiruje, odpoví: Dětský přímočarý svět, humor a spirituální rozměr života. Miluje slunce, tanec, barvy, obrazové metafory, nadsázku a vtip a my milujeme její skvělé ilustrace, rádi je doporučujeme a těšíme se na další Bářiny novinky. Určitě budou!

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Mít dvojče nemusí být vždy procházka růžovým sadem. Své o tom ví Klaudie a Denis, mezi kterými se rozhořela válka nevídaných rozměrů. Ani jeden se nehodlá vzdát a tím akorát přilévají olej do ohně. Jak nakonec jejich bitva dopadne?

Dvanáctiletá dvojčata Klaudie a Denis si jsou podobná jako vejce vejci. To hlavní, co je však spojuje, není jejich vzhled, ale odhodlání vyhrát válku, která mezi nimi nedávno propukla. Jejich prvotní malicherná rozepře započatá ve školní jídelně totiž nečekaně přeroste v něco mnohem většího, co přesáhne až do virtuálního světa online her.

Ukázka z knihy

ukazka-dvojcata

Dvojčata na bitevním poli

Autor: Geoff Rodkey
Přeložila: Tereza Pařízková

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 147×215 mm
ISBN: 978-80-204-4838-5
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Dvojčata na bitevním poli vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHaló, haló, paní Kočko!

Paľo, Ľuboslav

Portál, 2018

zobrazit info o knizeHeršoftýna

Semschová, Jana

Agentura KRIGL, 2018

zobrazit info o knizeSmíchula čaruje

Rožnovská, Lenka

Grada, 2018

zobrazit info o knizeDvojčata na bitevním poli

Rodkey, Geoff

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář