Vzhůru do dalších alternativních dimenzí!

Deset tisic nebi nad tebou
Druhý díl sci-fi série pro dívky slibuje nálož romantiky, nečekaných zvratů i předvídatelných následků. Přináší odpověď na otázku, jaké by to bylo, kdyby se z lidí, které milujeme, stali naši nejobávanější nepřátelé.

Nakladatelství CooBoo vydalo 20. srpna 2018 druhý díl romantické sci-fi série Ohnivák s názvem Deset tisíc nebí nad tebou. Autorkou je Amy Vincent vystupující pod pseudonymem Claudia Gray. Proslavila se především úspěšnou ságou Evernight.

Hlavní hrdinkou je opět sedmnáctiletá Marguerite Caineová, která používá vynález svých rodičů pro cestování mezi dimenzemi. Její nepřátelé by ji přiměli udělat cokoli – dokonce ublížit svým nejbližším –, jen aby s její pomocí mohli ovládnout multivesmír. Dívce se daří nátlaku odolávat do chvíle, kdy je její milovaný Paul napaden a jeho duše rozštěpena. Úlomky jeho vědomí se rozptýlí do několika dimenzí a Marguerite nezbývá nic jiného, než se vydat po jejich stopách. Cesta ji zavede do San Franciska zpustošeného probíhající válkou, mezi zločinecké gangy New Yorku i do secesní Paříže. Každý svět ji přivádí blíže k záchraně Paula, ale každá další zkouška ji zároveň nutí pochybovat o tom, zda si jsou opravdu souzeni.

Musím se ale co nejrychleji dostat k Paulovi. Možná je v příšerném nebezpečí…
Nebo je taky v pohodě. Třeba je jedním ze strážných. Nebo by mohl být dokonce princ! Nejspíš ho vyrušíš z dýchánku nebo tak něco.
Jak dlouho tu už je? Když se jednou po čtyřiadvaceti hodinách nevrátil do naší dimenze, snažili jsme se zachovat chladnou hlavu. Po osmačtyřiceti hodinách nám už ale bylo jasné, že se něco přihodilo. Vyděsilo nás, když jsme po něm pátrali v triadské dimenzi a zjistili, že ji opustil, ale domů se nevrátil. Máma s Theem překonali sami sebe, když se jim podařilo vymyslet, jak vystopovat Paulův další skok, který vedl do téhle dimenze.
Paul neměl jediný důvod se sem vydávat. Kdyby našel, co hledal – lék pro Thea –, okamžitě by se vrátil domů. Proto nám okamžitě bylo jasné, že ho někdo unesl. A od té doby jsem nedokázala zamhouřit oka. (str. 9)

Z prvního dílu této série, nazvaného Tisíc kousků tebe, jsem byla přinejmenším nadšená. Byla jsem okamžitě vtažena do děje bez zbytečné omáčky okolo a pohlcena originálním příběhem i rozmanitými prostředími. Autorka stvořila vskutku složitý svět plný všelijak propletených dimenzí, v nichž jsou tím největším nepřítelem hlavní hrdinky často jiné verze jí samotné nebo jejích nejbližších přátel a rodiny. A snad právě to mi na druhém díle vadilo nejvíce.

Zatímco první kniha mě dojímala k slzám, druhá ve mně místo soucitu a vzrušení vzbuzovala spíše nechuť. Je skoro k nevíře, že někdo, kdo vymyslel tak jedinečný a zajímavý příběh, čtivě napsaný, zároveň sáhl po něčem tak banálním a otravném, jako je klasický milostný trojúhelník. Slovem klasický mám na mysli, že jsou tu samozřejmě dva úžasní kluci bolestně přitahovaní k jedné dívce. Marguerite poletuje z dimenze do dimenze, což v zásadě znamená, že také pendluje mezi veselým šarmantním Theem a okouzlujícím přemýšlivým Paulem. Je pochopitelně naprosto přesvědčená o své věčné lásce k Paulovi a o osudu, který je oba neustále svádí dohromady. Své romantické úvahy ráda omílá pořád dokola a jen mě tím více rozčiluje. Přitom se dozvídá, že jiná Marguerite z jiné dimenze si místo Paula vybrala Thea. Proč to asi udělala? Dokázala by i ona sama milovat Thea, ačkoli si namlouvala, že Paul je pro ni ten pravý? Koneckonců Paul má i svou temnou stránku. Ale tu má také Theo. A dokonce i sama Marguerite…

Když se posléze dozvím, že KAŽDÁ postava ve druhém díle má – zcela nečekaně – své prohnané a nelítostné druhé já, jsem otrávená ještě víc. Dochází mi, že obavy a sympatie, které jsem vůči postavám chovala v prvním díle, se tady docela zhroutily. Nikdo není takový, za jakého jsem jej považovala. Nikdo. O co se vlastně mohu jako čtenář opřít? Nemám žádné jistoty a jsem člověk, který má rád jistoty. Do toho mě iritují neustálé poznámky o sexu, ať už ze strany Margueretiných rodičů, její starší sestry nebo jí samotné. V závěru jsem už tak zmatená a rozladěná, že ani pořádně nevím, kdo je kdo. Který Paul je který? Neukrývá se v Theově těle náhodou jiný Theo? Která Marguerite je nejvíc na zabití?

Druhý problém spatřuji v tom, že kvůli ustavičnému cestování mezi dimenzemi se vlastně nedokážu vžít do kůže jednotlivých postav. Když se například Marguerite s Theem přenesou do válkou zuřícího San Franciska, octnou se ve velkém nebezpečí kvůli náletu bombardérů. Jsou nuceni prchnout do krytu a zachránit si holý život. Vím ale, že u sebe mají Ohniváky, a tak mohou kdykoli zmizet do jiné dimenze, ačkoli zde potřebují najít úlomek Paulovy duše. Vždycky mají možnost se zachránit, a tak se o ně nedokážu dostatečně bát. Strachovat se lze pouze o jejich zdejší verze, jejichž těla by při útěku opustili. Ale protože o těchto verzích a jejich životě nic nevím, nemám důvod s nimi zvlášť soucítit. A tak je to se všemi ostatními dimenzemi. Ano, je mrzuté, když někdo někoho zastřelí nebo unese, ale než může dojít k úmrtí, naši hrdinové se vždycky včas přemístí a život jde dál. Někde jinde, nějak jinak, avšak pokračuje.

A konečně třetí problém – překlepy, slova opakující se za sebou, špatné koncovky u sloves… Tolik chyb nacházím snad vážně jen v knížkách nakladatelství CooBoo. Korektoři by se nad sebou měli zamyslet.

Autorce nelze upřít, že píše poutavě a přináší neuvěřitelné množství romantických i napínavých scén z nejrůznějších koutů světa. Ačkoli si nemohu odpustit drobný úšklebek nad skutečností, že pro své hrdiny vybírá zásadně jen atraktivní a vzrušující velkoměsta, jako je Řím, Paříž, Londýn, Cambridge, New York atd. Osobně bych uvítala nějaké neotřelé, méně „profláknuté“ město, které nefiguruje v každé druhé knížce pro mládež.

Co jsem však chtěla říci – po všech těch zvratech, nečekaných Margueretiných zklamáních a situacích, které měly šokovat, ale byly předvídatelné, jsem se těšila na závěr. Doufala jsem, že bude podobný jako v prvním díle. Uvolňující konec, při kterém si vydechnu, vesmír se na okamžik zastaví a načerpá síly pro další nadupané pokračování Ohniváka. Místo toho mě zasáhl konec useknutý v nejznepokojivějším okamžiku. Na jednu stranu vím, že mě nemilosrdně přitáhne k dalšímu Margueritinu dobrodružství. Na druhou si říkám, že příběh už je překombinovaný ažaž a vůbec by mi nevadilo, kdyby si autorka ukousla menší sousto a stvořila něco prostšího. Toto začíná být nad mé i její síly.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeset tisíc nebí nad tebou

Grayová, Claudia

CooBoo, 2018

Napsat komentář