Tisíc a jedna dimenze

Tisic kousku tebe_uvodni
Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, kdybyste se mohli přemisťovat mezi různými dimenzemi a žít na chvíli v těle svého dalšího já?

Nakladatelství CooBoo vydalo začátkem října 2017 sci-fi příběh pro dívky s názvem Tisíc kousků tebe. Jeho autorkou je Amy Vincent, která vystupuje pod pseudonymem Claudia Gray a kterou u nás proslavila zejména úspěšná sága Evernight.

Román Tisíc kousků tebe má od první stránky neskutečný náboj a spád. Uvádí nás do světa mladé umělkyně Marguerite Cainové, jejíž rodiče – geniální vědci – vyvinuli přístroj umožňující cestovat mezi dimenzemi. Již na samém začátku se dozvídáme, že tento přístroj, pojmenovaný Ohnivák, byl ukraden Paulem, oblíbeným asistentem rodičů, který nejenže ho uloupil a utekl s ním do jiné dimenze, ale navíc způsobil smrt Margueritina otce Henryho. Dívka, plná zklamání a nenávisti, se s pomocí doktoranda Thea rozhodne vydat po vrahově stopě a pomstít tátovu smrt. Dostává se tak do svého vlastního těla v různých paralelních světech, jako je futuristický Londýn, úchvatné i nebezpečné carské Rusko nebo záchranná stanice uprostřed moře. V každé z těchto dimenzí musí předstírat, že do ní patří, a hrát roli té Marguerite, jejíž tělo si „vypůjčila“. Zažívá okamžiky plné napětí, nebezpečí a smutku, ale i radosti a štěstí. Podaří se jí najít Paula a zjistit, proč vlastně zradil její rodinu? Možná je to celé úplně jinak. Možná za otcovou smrtí stojí někdo jiný? Ale kdo by ho zabíjel a proč?!

Příběh s prakticky jednoduchou a nepříliš originální zápletkou nabízí překvapivě mnoho dechberoucích momentů, při nichž se čtenářkám bezpochyby zastaví srdce. Vzdáleně připomíná Drahokamy Kerstin Gierové, ačkoli tu nejde o cestování časem, nýbrž různými světy. Děj plyne rychle a je neobyčejně čtivý. Hlavní hrdinka má občas nepochopitelné myšlenkové pochody a jedná udivujícím způsobem (naštěstí si to sama dobře uvědomuje), nicméně má i světlé humorné chvilky a trefné hlášky. Jako méně atraktivní se jeví klasický milostný trojúhelník mezi Marguerite, Paulem a Theem. V tomto směru kniha nepřekvapí – opět se setkáváme se dvěma naprosto úžasnými mladými muži, kteří ale mají i své stinné stránky a mezi nimiž se emocemi nabitá dívka nedokáže jednoznačně rozhodnout. (Teprve na samotném konci se zdá, že už si je tak trochu jistá.) Co naopak hodnotím jako veliké plus, je schopnost příběhu působit na city. Přestože hrdiny tu představují takřka samí inteligentní a výjimeční fyzikové a základní myšlenka se točí kolem složitého přístroje, středobodem všeho jsou rodinné vztahy a romantická láska. Marguerite se přesouvá mezi dimenzemi ve snaze najít vraha svého otce, ale v téměř každé z těchto dimenzí je její otec stále naživu. Setkání a rozhovory s ním proto bývají často velice emotivní. Stejně tak různá shledání s Paulem nakonec ukážou, že není všechno takové, jak se zdá.

Je těžké popsat, co se stane dál. I když všechno zůstane nehybné, mám pocit, jako by se kolem nás rozvířil vzduch a cosi nepopsatelného v Paulově výrazu se změnilo. Poněkud překvapeně zvedne hlavu, jednou rukou se dotkne roztrženého rtu a svraští obličej bolestí. Když si všimne krve, která mu zůstala na prstech, zřejmě si neuvědomuje, jak se tam dostala.
Pak mi dojde, že Ohnivák z jeho krku zmizel. Bez zapraskání světel, bez nadpřirozených zvuků, bez ničeho takového. V jednu chvíli Ohniváka měl, a najednou je pryč.
Paul je pryč. Přeskočil do jiné dimenze.
To znamená, že kluk, který stojí přede mnou, je… pořád Paul Markov, ale ten Paul, který patří do tohohle světa. (str. 88)

Román je v podstatě prostý – je tu milostná linka, prohnaný padouch a hrdinka, na které závisí osud ostatních –, ale podařilo se mu rozbrečet mě minimálně pětkrát úplně a přinejmenším tisíckrát málem. Jsem si jistá, že ho budu mít ještě dlouho pod kůží a budu si klást otázky, jak by asi děj pokračoval v dimenzích, do nichž Marguerite zasáhla, ale z nichž zase odešla. Co se tam následně dělo, nevíme. A ta nevědomost je většinou takřka zničující. Nezbývá než doufat, že se dočkáme odpovědí v pokračování Ten Thousand Skies Above You, jehož české vydání je aktuálně plánované na druhou polovinu roku 2018 a které soudě dle anotace slibuje další drastický útok na city.

Také věřím, že mě Tisíc kousků tebe bude dodatečně nutit k dalším úvahám o tom, jaké by to bylo, kdyby lidé opravdu dokázali cestovat mezi dimenzemi a znovu se setkávali se svými blízkými, které ve svém životě ztratili, aniž by o tom dotyční vůbec věděli.

Překlepů a chyb je v této knize příjemně málo, člověk si jich skoro nevšimne a nemusí se tak obávat, že mu požitek z četby cokoli pokazí. Komu bych román tedy doporučila? Jednoznačně dívkám, které mají rády citlivé romantické příběhy odehrávající se v rozmanitém prostředí a jimž nebude vadit, že v jistých chvílích možná nedokážou přestat brečet. Ale nebojte se, poněvadž jak jsem již uvedla – nic není takové, jak se na první pohled zdá.

Na závěr malé doporučení: Se čtením raději počkejte, až budete mít v ruce i druhý díl, protože tu šílenou bezmoc, kterou teď bez možnosti pokračovat prožívám, bych nepřála nikomu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíc kousků tebe

Grayová, Claudia

CooBoo, 2017

Napsat komentář