Detektivky na cesty

Detektivky-na-cesty
Chystáte se na výlet? Máme pro vás několik tipů, jak si svou cestu okořenit pohledem i poslechem. Vydejte se třeba po stopě unikajícího sériového vraha, zapojte se do vyšetřování vraždy českého šlechtice, odhalte zloděje vzácných vín či vraha ubité ženy.

Francouzský kriminalista Martin Servaz má plné ruce práce. Nepolapitelný sériový vrah Julian Hirtmann se znovu objevuje a spolu s ním i několik snímků zachycujících komisaře samotného a nějaké neznámé dítě. Co to znamená?

Noc (audiokniha)

Během vyšetřování vraždy na ropné plošině v Severním moři narazí norská inspektorka Kirsten Nigaardová na sérii fotografií. O pár dní později už sedí v toulouské kanceláři kriminalisty Martina Servaze, který si snímky se zájmem prohlíží. Je na nich on sám zachycený teleobjektivem nepolapitelného sériového vraha Juliana Hirtmanna. To ale není vše. Na dalším snímku je malé dítě, Gustav. Pro Kirsten a Martina začíná děsivá výprava s ještě děsivějším nepřítelem na jejím konci.

Autor: Bernard Minier
Překlad a četba: Jiří Žák

Vazba: CD
ISBN: 8594050424852
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Noc vydalo nakladatelství XYZ.

O autorovi

BBernard Minier - portréternard Minier (*1960) vyrůstal na jihozápadě Francie, své dětství strávil v Pyrenejích. Studoval na univerzitě v Toulouse, odkud pochází také hlavní hrdina několika jeho thrillerů Martin Servaz. Více než dvacet let žije nedaleko Paříže, je ženatý a má dvě děti. Než Minier v roce 2011 překvapil francouzské čtenáře i kritiku detektivním románem Mráz, živil se jako celní úředník. Opožděný, a možná proto vyzrálý debut získal několik cen, například cenu čtenářek časopisu Elle (v kategorii detektivek), a zejména významné ocenění Prix Polar, udělované na festivalu detektivní literatury v Cognacu. Mráz byl přeložen do několika světových jazyků včetně angličtiny a vznikl podle něj také francouzský televizní seriál Glacé. Úspěch mezi čtenáři i kritiky sklízejí i další Minierovy knihy – kromě dnes představené Noci i tituly Kruh a Tma.

Zdroj informací a fotografie: Albatros Media

————————————————

Když si k sobě Danny Roth pozve skupinu novinářů, aby napsali o jeho vzácné sbírce vín, brzy se s ní může rozloučit. Krátce poté totiž sklep někdo vyprázdní. Pojistka v podobě několika milionů dolarů to naštěstí jistí, ale viníkovi to tak snadno neprojde…

Podfuk jako víno

Vše začíná v kopcích nad Los Angeles, v extravagantní rezidenci s velkolepým vinným sklepem právníka holywoodských hvězd Dannyho Rotha, který se chce pochlubit svou ohromující sbírkou vín vynikajících ročníků, a tak pozve novináře, aby o ní napsali. Články však vzbudí velký zájem nejen u smetánky. Když se Danny vrátí z lyží, najde sklep vyprázdněný. Pojišťovna, u které si Roth sbírku pojistil na několik milionů dolarů, si najme soukromého detektiva a odborníka na víno, Sama Levitta, který se po stopách tekutého pokladu vydá. Pátrání ho dovede do Bordeaux a pak do Provence, kde se Sam setká s výstředním multimilionářem, jenž by snad mohl mít se zmizením vzácných vín něco společného. Za vydatné podpory půvabné francouzské kolegyně se Sam potýká nejen s indiciemi, s podezřelými a s kriminalistickými hádankami, ale i se svůdnými lákadly v lahvích i na talíři.

Autor: Peter Mayle
Přeložil: Paul Millar

Počet stran: 174
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2429-3
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Podfuk jako víno vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

„Takže to, co potřebujeme,“ oznámil Sam, „je věrohodná povídka, něco, co nás dostane do Reboulova sklepa na tak dlouho, než zjistíme, co tam všechno má. Vína má zřejmě velkou zásobu, takže nám to vezme nejméně dvě hodiny. Možná i déle. Budeme potřebovat dost času na poznámky a pokud možno na fotografie. Jo, a musí to být povídka, kterou si nemůže obratem ověřit.“ Přikývl hlavou směrem k číšníkovi, který pak zapíchl vývrtku do zátky. „Lehké to nebude. Máte tvůrčí náladu?“
Rozhodli se najíst v hotelové restauraci, podávající místní ryby a místní bílé z Cassis, a zdarma i panorama západu slunce nad Vieux Port. Dosud bylo záhy, a kromě jednoho dalšího stolu obsazeného byznysmeny, kteří se rozhodli vzít na večeři své aktovky a obchodní záměry, měli celou restauraci jen pro sebe.

O autorovi

Peter Mayle (*1939 – †2018) byl anglický spisovatel, novinář a publicista. Od roku 1975 psal vzdělávací publikace, zaměřené na sexuální výchovu dětí a mládeže. Známý se stal díky celosvětovému bestselleru Rok v Provence, ve kterém zachycuje jeden rok strávený v jedné z tamějších vesnic. Podle této knihy byl natočen i televizní seriál. Sám autor byl za tento počin francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie. Mezi další knihy patří například Podfuk s diamantyHonba za Cézannem či Dobrý ročník.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

V roce 1318, za vlády Jana Lucemburského, se země teprve vzpamatovává ze vzpoury zemské šlechty vůči králi. Během urovnávání nepokojů se však šlechtici nepohodnou a jeden z nich je úkladně zavražděn. Zvládne středověký detektiv Petr Ptáček odhalit vraha?

Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (audiokniha)

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští…

Autor: Radovan Šimáček
Čte: Pavel Soukup

Vazba: CD
ISBN: 8590236097728
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 vydalo nakladatelství Radioservis, na jehož webových stránkách si rovnou můžete poslechnout i několik úryvků.

O autorovi

Radovan Šimáček (*1908 – †1982) byl český publicista a spisovatel. Vystudoval gymnázium, obchodní akademii a dva roky pobýval v Paříži. Po návratu začal pracovat v brněnské Zbrojovce, později dělal redaktora časopisu Hospodářský rozhled a mezi 1942–1944 se stal redaktorem Světového literárního klubu v nakladatelství Máj. Po válce působil v několika dalších časopisech a pracoval také například v nakladatelství Orbis. Velmi rád se zabýval i jezdectvím, o kterém rovněž psal. Jeho první román byl Černý a bílý, který postupně vycházel v novinách a časopisech. K jeho dalším dílům pak patří třeba Kříž proti kříži nebo Výbuch.

Zdroj informací: Slovník české literatury po roce 1945

————————————————

Její předchozí případ v ní vyvolal řadu vzpomínek. Nyní se reportérka krimizpráv Ellen Tammová vrací ze Stockholmu domů, aby se postavila své minulosti. Ve svých osmi letech zde tragicky ztratila sestru. Teď se musí vypořádat s brutální vraždou ženy, o jejímž původu zdá se nikdo neví…

Příliš horké léto

Reportérka krimizpráv Ellen Tammová odjíždí jednoho horkého srpnového dne ze Stockholmu domů. Poslední případ příliš rozčeřil vzpomínky na její minulost, a tak se teď vrací na místo, kde všechno začalo – tehdy osmiletá Ellen přišla za tragických okolností o sestru-dvojče. Cestou se dozvídá, že se nedaleko našlo tělo mrtvé ženy, kterou někdo ubil k smrti. Jenomže ženu podle všeho nikdo z místních neznal a její vražda otřese celým městečkem. Ellen začne po osudu záhadné ženy pátrat, čím víc se však případem zabývá, tím víc se vynořují její vlastní zasuté vzpomínky. A vychází najevo, že ve zdánlivě idylické vesničce není nic, jak se zdá – a to ani smrt Elleniny sestry.

Autorka: Mikaela Bley
Přeložila: Anežka Chrudimová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 130×212 mm
ISBN: 978-80-267-1195-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Příliš horké léto vydalo nakladatelství Motto.

Ukázka z knihy

„Vidím, že máte na autě napsáno TV4. Vy jste novinářka?“
„Jo…“ Na zadním skle měla malou nálepku, ta ovšem na rozdíl od růžového Porsche pozornost obvykle nepřitahovala.
„Vás už jsem někde viděl. Že na vás člověk kouká ve zprávách? Doufám, že jste nepřijela házet špínu na naši dědinu. To bude odteď Stentuna proslavená vraždou?“
„Co se stalo?“
„Víte, jak moc zvednou palivovou daň? Udělejte reportáž spíš o tom, jaký tohle bude mít dopad na lidi na venkově.“
„Počkejte, teď vám nerozumím. O jaké vraždě mluvíte? Tady ve Stentuně někoho zabili?“
„Jo. I když ona nebyla zdejší, nikdo neví, kdo to je. Nepatří, teda, nepatřila k místním.“ Naklonil se k ní a ztišil hlas, přestože nikdo jiný v obchodě nebyl. (str. 12)

Stáhněte si kompletní ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoc (audiokniha)

Minier, Bernard

XYZ, 2018

zobrazit info o knizePodfuk jako víno

Mayle, Peter

Argo, 2018

zobrazit info o knizeZločin na Zlenicích hradě L. P. 1318 (audiokniha)

Šimáček, Radovan

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizePříliš horké léto

Bley, Mikaela

Motto, 2018

Napsat komentář