Jak zrenovovat dům v Provenci a nepřijít o diamanty

podfuk_s_diamanty_nahled
Tři krádeže diamantů a z nich plynoucí tři pojistná plnění musí nedlouho po sobě řešit jedna a táž pojišťovna. A protože nejde právě o malé částky, je třeba prošetřit, zda mají okradení na peníze z pojistek skutečně nárok…

Vedení pojišťovny proto neváhá a do Evropy posílá svoji agentku Elenu, jenže ta jen potvrdí, co bylo zřejmé ihned: zabezpečení bylo dostatečné, odcizení provedeno bez nejmenší stopy a všichni z domu mají na uvedený čas alibi. Navíc se Elena rozhodne svého chlebodárce opustit – v kouzelné Provenci na ni a jejího přítele Sama Lewitta totiž čeká dům k renovaci s kouzelnou vyhlídkou, jehož majitelka se konečně odhodlala k prodeji.

Elena se Samem, příležitostným detektivem, se tedy pouští do rekonstrukce, užívají si jídlo a báječné vztahy a vypadá to, že diamantová záhada je zapomenuta. Ovšem jen do chvíle, kdy začne mít Sam pocit, že ho dohadování o vybavení kuchyně přestává bavit…

Příběh s detektivní zápletkou odehrávající se v kouzelném prostředí Provence se jmenuje Podfuk s diamanty a patří do oblíbené série amerického autora Petera Maylea (*1939), který již několik desetiletí žije ve Francii, právě v Provence. Proslavil jej román Rok v Provenci, podle něhož byl natočen televizní seriál, a další knihy ať již z detektivní „podfukové“ série právě se Samem Lewittem (Pofuk jako víno, Podfuk v Marseille, Podfuk na Korsice), nebo samostatná díla jako je Dobrý ročník, zfilmovaný Ridley Scottem.

Čtenáři, kteří si již Petera Maylea stihli oblíbit, dobře vědí, proč jeho dílo vyhledávají. Nabízí totiž inteligentní a pohodovou odpočinkovou četbu, u níž nemusí horečně přemýšlet, co chtěl vyřčeným autor říci. Vůbec nejlepší jsou jeho knihy jako společníci na dovolenou. Číst o příjemných věcech, jako je dobré jídlo, kvalitní pití, vstřícní lidé, bezesporu přispěje k regeneraci organismu. A když tento lahodný koktejl okoření špetka romantického vztahu a nějaký nekrvavý zločin – co více si přát?

Pokud se bojíte, že román je určen především ženám a že jako muž si v ní „to své“ nenajdete, pak vězte, že jde o liché obavy. Jelikož autorem je muž, nejsou vztahy mezi jeho hrdiny natřené narůžovo, naopak působí velmi realisticky. Sam a Elena prožívají normální období zamilovanosti, v němž se ale již začínají projevovat lehké rozpory pramenící ze samotné podstaty mužské a ženské existence a oba tak musí za svůj vztah občas i bojovat. Ale hádky a usmiřování do života přece patří.

Sam občas trpěl výčitkami svědomí, jmenovitě poté, když se přejedl a moc necvičil, a tak začal denně běhat. Všechny pokusy nalákat Elenu, aby si zaběhala s ním, se setkaly s hlasitým nesouhlasem, a tak coby společníka naverboval kuchařova psa jménem Nemo, což byl jediný gurmánský podvraťák v celé Provenci. Každého rána se ti dva vydali podél úzké stezky vedoucí k Elenině a Samově domu. Nemo hopsal vpředu a Sam se snažil, seč mohl, aby nezaostal (str. 123)

Mayleovy knihy se čtou velice dobře a zanechávají po sobě příjemný „dozvuk“ v mysli. Podobně jako po ochutnání dobrého vína zůstává na jazyku příjemná chuť. Na rozdíl od vína se vám však z Mayleovy tvorby nebude točit hlava…

Máte-li chuť se s začínajícím podzimem vrátit do času dovolených a prozkoumat francouzskou Provence, určitě si lehce detektivní Podfuk s diamanty pořiďte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodfuk s diamanty

Mayle, Peter

Argo, 2016

Napsat komentář