Francouzská severská krimi

Kruh-BM-perex
Když se řekne Francie, představíme si dobré jídlo, usměvavé lidi, „eiffelovku“ a podvědomě se začneme usmívat. Prostě dovolenková pohoda. Když se řekne severská detektivka, vyvolají v nás tato slova mrazivé napětí.

Ovšem vyšinutí vrazi a komplikované napínavé příběhy nejsou jen výsadou autorů ze severu. Potvrzuje to svým dílem i francouzský autor Bernard Minier (*1960). Jeho první román Mráz (česky 2015) je současně prvním dílem série a přivedl na scénu policistu Martina Servaze, ale i jeho protivníka, šíleného sériového vraha Juliana Hirtmana.

Oba pojí láska k hudbě Gustava Mahlera a kultivovaná vzdělanost. Za Hirtmanem však zůstala děsivá čára čtyřiceti zmařených lidských životů, jejichž ostatky však ve většině nikdo nenašel…

Druhý díl edice se jmenuje Kruh a vyšel v nakladatelství XYZ letos na předvánoční knižní trh. Martin Servaz je vyzván telefonátem své první velké lásky Marianne, aby se ujal vyšetřování případu záhadné smrti profesorky univerzity v Marsaku Claire Diemarové. Z ní je totiž obviněn její syn Hugo, který byl přistižen pod vlivem drog na místě činu. Claire někdo bizarně svázal, utopil ve vaně a do úst jí vecpal rozsvícenou baterku. K tomu hrála hudba Gustava Mahlera. Je to vskutku dílo mladičkého Huga, který u Claire studoval a miloval ji, nebo vše ukazuje na Hirtmana, který uprchnul z psychiatrického ústavu v Pyrenejích? Podaří se Martinovi případ vyřešit dříve, než bude pozdě? Co je tajemný „Kruh“ a kde se ukrývá nebezpečný Hirtman?

Martin Servaz sám na univerzitě v Marsaku kdysi studoval. Místo v něm vyvolává vzpomínky, vrací jej do krásného, ale i těžkého období dospívání, připomíná jeho ambice a lásky. Bohužel je okolnostmi nucen, aby vše prožíval znovu. Potkává své dávné přátele a v mladých studentech, mezi nimiž je i jeho dcera Margot, spatřuje sám sebe. Vypadá to, že se dějiny opakují…

Bernard Minier se svým dílem připojil k autorům severských thrillerů. I jeho ústřední postava má své stíny minulosti, které ho hrozí převálcovat, a své nenaplněné lásky. Oplývá inteligencí a schopností dedukce, chce vše vyřešit co nejrychleji i za cenu toho, že mu půjde o život. Podvědomě cítí, že je sváděn ze správné cesty a logicky si doplňuje chybějící dílky skládačky. Čtenář si ho zamiluje a pak se o něj bojí. V nebezpečných situacích instinktivně přivírá oči a trne, co bude dál.

Napínavou psycho atmosféru dokonale podtrhují zvláštní intermezza, v nichž je líčeno utrpení ženy zajaté Julianem Hirtmanem. Co je to za ženu a jak tyto fragmenty zapadají do celého děje, se čtenář dozví až v samotném závěru knihy. Autor tak dokonale využívá svého dramatického talentu a připravuje si půdu pro velké finále. Jaké bude, si ale budeme muset počkat možná až do příštího dílu.

Pokud máte chuť se zakousnout do francouzské detektivky Bernarda Miniera, pak se připravte na pořádnou porci čtení, protože oba dosud vydané svazky mají kolem šesti set stran. Nejde však o nijak obtížně stravitelnou četbu, takže se nenechejte velikostí odradit. Psychologicky laděný text rychle odsýpá, je plný akce i dialogů, i když to nejpodstatnější se odehrává uvnitř Martinovi mysli. Ten po vzoru dávných šermířů kříží svůj kord práva a spravedlnosti s myslí vyšinutých pachatelů.

Pokud odhlédnu od aspektu detektivního románu, pak cítím, že nám autor předává jeden důležitý vzkaz: nezapomeňte na to, že zážitky z dětství formují celý náš život. Narušené vztahy v rodině mohou zformovat i patologicky se chovající dospělé jedince. To, co zasejeme do dětí, sklidíme, když vyrostou. A ne vždy jde o dobré věci.

Bernard Minier rozhodně svojí tvorbou obohacuje svět kriminálních románů a já se těším na další setkání s jeho hrdiny. Pokud chcete vědět, jak autor sám tvoří, přečtěte si náš exkluzivní rozhovor!

Ať již začnete číst od počátku (Mráz) či jako já od druhého dílu (Kruh), pak vězte, že neuděláte chybu – strávíte totiž čas v příjemně mrazivé společnosti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKruh

Minier, Bernard

XYZ, 2015

Napsat komentář