Naučné knihy na dovolenou – rozšiřte své obzory!

osvojte_si_nove_znalosti
I v létě si můžete rozšiřovat své obzory. Už dávno neplatí, že odborné publikace jsou nudné a nezáživné. Tentokrát s pomocí knih odhalíte tajemství konkláve, zjistíte, proč dochází k radikalizaci Evropy, a zabrousíte do novodobé historie a ekonomie.

V poslední době zasáhla Evropu vlna antisemitismu, populistického nacionalismu a územní agrese. Ať už se jedná o brexit, zvyšující se napětí mezi Evropany a muslimskými přistěhovalci díky migraci či imperiální ambice Ruska. Dokáže se s těmito problémy Evropa vypořádat?

Evropa bývala baštou liberálních, demokratických hodnot, ale v poslední době se musí potýkat s démony, které už dávno měla za pohřbené. Evropský poválečný konsensus znovu ohrožuje antisemitismus, populistický nacionalismus i územní agrese. Kirchick ve svých reportážích odkrývá hrozící tragédii: ukazuje nedomyšlenost brexitu a povrchnost jeho strůjců, zkoumá, jak migrace zhoršuje třenice mezi Evropany a existujícími muslimskými minoritami, zkoumá nárůst antisemitismu ve Francii a Německu, popisuje, jak imperiální ambice Ruska destabilizují země od Estonska po Ukrajinu. V době, kdy prezident Trump hrozí, že hodí za hlavu tradiční roli Ameriky jako zastánce liberálního světového uspořádání a garanta evropské bezpečnosti, se může stát, že Evropa bude těmto novým, nebývalým problémům muset čelit sama.
Vychází ve spolupráci s
nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Dosažení „celistvé, svobodné a mírové“ Evropy bylo pětadvacet let mantrou amerických a evropských státníků. A i dnes je to ušlechtilá a důležitá vize. Ve skutečnosti však tento cíl postupně mizí v říši snů. Rozhodnutí Velké Británie vystoupit z Evropské unie, pro členský stát EU dosud nevídaný krok, zahájilo pozvolný rozpad celého uskupení a povzbudilo nacionalistické síly napříč kontinentem. Řecko uvrhává krajně levicová strana Syriza stále hlouběji do ekonomického strádání. V Maďarsku zatím pravicový nacionalistický premiér Viktor Orbán pilně buduje „neliberální demokracii“ a neonacistická strana v jeho vládě posouvá kabinet dále a dále na okraj politického spektra. (str. 20)

Můžete si pročíst zbytek ukázky.

Konec Evropy

Diktátoři, demagogové a doba temna před námi
Autor: Jamie Kirchick
Přeložil: Jan Kalandra

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 167×240 mm
ISBN: 978-80-257-2463-7,978-80-7363-
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Konec Evropy vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

James Kirchick (* 1983) je americký novinář a reportér. Svého času pracoval pro Rádio Svobodná Evropa / Rádio Svoboda, pobýval i v Praze. Publikuje v množství periodik v USA i v Evropě. Svou knihu o nejnovějším varovném vývoji v Evropě sepsal na základě vlastní reportérské práce. V současnosti pracuje na své druhé knize, jeho texty jsou dostupné na jameskirchick.com.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Ve 13. století vzniklo „konkláve“, jehož hlavním cílem je volba papeže – zástupce Krista na pozemském světě. Pokud vás zajímalo, jak taková volba probíhá a co všechno se během ní odehrává, neváhejte sáhnout po monografii Huberta Wolfa, který odhaluje tajemství papežské volby.

Volbu papeže, Kristova zástupce a následovníka apoštola Petra na jeho stolci, provázely v dějinách mnohé problémy. Jak zajistit, aby se na tento akt volitelé v klidu soustředili, jednali podle nejlepšího svědomí, pokud možno bez průtahů, aby se nerozutekli, kde je to pravé místo, kam neproniknou intriky a vlivy představitelů světské moci? Jedině v izolaci v uzavřeném prostoru, tedy v konkláve.
Od doby vzniku ve 13. století funguje konkláve podle ustálených principů, z nichž jeden – naprosté utajení interních informací – nebyl vždy naplňován zcela úspěšně. I díky tomu může fundovaný autor čtenáři zprostředkovat některé nečekané, mnohdy bizarní okolnosti a podrobnosti týkající se samotné volby i osobností papežů. Zasvěceně také obeznamuje s místem, kde se tradičně volební akt odehrává, s papežskými symboly a inauguračními rituály. Závěrem v osobité vizi vykresluje podobu volby podle nového dekretu, jak by se mohla odehrát v nedaleké budoucnosti.

Ukázka z knihy

Řím, leden, léta Páně 897: „temné století“, saeculum obscurum, trvá právě patnáct let. Na denním pořádku je sesazování a vyhánění, odvlékání i vraždění papežů. Dva navzájem si konkurující papežové nejsou ničím neobvyklým. Římané si zvykli na ledasco v dobách, kdy se navzájem potírají mafiánskými metodami římské klany Crescentiů a Tusculanů a z papežů si dělají loutky ve svých intrikách. Avšak to, co přichystá papež Štěpán VI. v lednu 897, nahání hrůzu i otrlým pozorovatelům římské scény. (str. 61)

Další informace prozrazuje zbytek ukázky.

Konkláve

Tajemství papežské volby
Autor: Hubert Wolf
Přeložila: Daniela Petříčková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-385-5
Doporučená cena: 297 Kč

 

Knihu Konkláve vydalo nakladatelství Prostor.

O autorovi

Hubert Wolf (* 1959), německý církevní historik, vystudoval na univerzitách v Tübingenu a v Mnichově katolickou teologii se zaměřením na středověké a moderní církevní dějiny. V roce 1992 se stal profesorem na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem a později také v Münsteru. Dlouhodobě se věnuje výzkumu římské inkvizice a studiu významných církevních osobností. V roce 2003 získal cenu Gottfrieda Wilhelma Leibnize a o tři roky později Gutenbergovu cenu.
Kromě jiného je autorem několika monografií, některé z nich byly přeloženy také do angličtiny, francouzštiny, italštiny a dalších jazyků. Jedná se například o knihy Index. Der Vatikan und die verbotenen Bücher (2006, Vatikánský index zakázaných knih), Papst und Teufel. Die Archive des Vatikan und das Dritte Reich (2008, Papež a ďábel. Vatikánské archivy a třetí říše). V českém překladu vydalo nakladatelství Prostor v roce 2017 jeho knihu Případ Sant’Ambrogio. Utajený skandál římských řeholnic (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Prostor

————————————————

Jste nespokojení pokaždé, když obdržíte výplatu? Zajímá vás, jak funguje současná ekonomika a kam mizí vaše peníze? Odpovědi naleznete v nejnovější knize Hany Lipovské, představitelky mladé generace ekonomů.

Proč máme tak nízkou mzdu? Proč nás banka trestá za to, že spoříme? Proč se všem státům neodpustí dluhy a nezačne se znovu od nuly? Proč dotace našemu hospodářství nepomáhají, nýbrž škodí? Ještě nikdy nebyl náš život tolik závislý na ekonomii. A ještě nikdy se neobjevovalo tolik falešných proroků jako dnes. Moderní ekonomická lákadla na nás útočí ze všech stran, vyznat se v nich je stále složitější.
Skutečně se ale chceme zbavit hotovosti? A opravdu je pro nás výhodné platit eurem? Co se stane, když dáme všem lidem základní příjem? Kdo budou vítězové a kdo poražení nových ekonomických nápadů?
Knížka přední české ekonomky mladé generace se nevyhýbá nepříjemným otázkám. Je určena pro každého, kdo chce slyšet jasné ekonomické odpovědi a kdo se nebojí používat zdravý rozum.

Ukázka z knihy

Stěžoval si už někdy někdo na to, že má příliš vysokou mzdu? Znáte někoho, kdo šel požádat šéfa, aby mu mzdu snížil? V lepším případě jsme se svou výplatou spokojeni. Většinou  jsme však ve skrytu duše přesvědčení, že bychom si zasloužili více. Vždy pak víme, že bychom vyšščí výplatu dokázali využít. Proč bereme tak málo? (str. 15)

Ohlasy na knihu

Kdo se chce dozvědět a neobávat se, že narazí na řadu únavných pouček, grafů a výpočtů, kdo čte proto, aby pochopil, ten by měl bez váhání sáhnout po této knize. Autorka je obdařena nejen talentem srozumitelnosti, ale i vzácným smyslem pro humor.

- spisovatel Ivan Kraus

Čtivá publikace s trefnými komentáři, vhodná pro všechny, kterým peníze způsobují vrásky na čele. Pro politiky jde o čtení naprosto povinné.

- advokátka, prezidentka Unie rodinných advokátů JUDr. Daniela Kovářová

Chcete se vyznat ve všech těch grantech, dotacích, regulacích, bitcoinech a stravenkách? Chcete si zachovat alespoň zbytky zdravého rozumu v dnešní nesrozumitelné době? Přečtěte si novou knihu Hany Lipovské.

- jazykozpytec a hudebník Ondřej Hejma

Kdo chce naše peníze?

Ekonomie bez politické korektnosti
Autorka: Hana Lipovská

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-0679-0
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Kdo chce naše peníze? vydalo nakladatelství Grada. Můžete si prolistovat i ukázku.

O autorce

Hana Lipovská po maturitě na Gymnáziu Blansko absolvovala obor Hospodářská politika na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity, kde dále působí na katedře ekonomie. Jako analytik spolupracuje s Institutem Václava Klause. V letech 2015–2016 vedla semináře ekonomie na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Je autorkou či spoluautorkou řady odborných i popularizačních článků. Za svoji odbornou práci byla oceněna například Cenou rektora Masarykovy univerzity nebo Cenou profesora Františka Vencovského pro mladé ekonomy do 35 let (za stať Fiskální placebo). Působí ve výkonném výboru brněnské pobočky České společnosti ekonomické, je také členkou The American Economic Association a Jednoty českých matematiků a fyziků.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Pokud hledáte inspiraci na výlety a zajímavá místa v České republice, nechte si poradit od moderátora Václav Žmolíka. Ve svém třetím pokračování knihy Po Česku opět přináší tipy na ty nejzajímavější destinace. Samozřejmostí jsou fotografie a soupis všech lokalit.

Známý moderátor Václav Žmolík představuje ve svém pořadu s názvem Po Česku na Dvojce Českého rozhlasu tipy na výlety v krásném i nepříznivém počasí. Nejnovější pozvánky shrnul do třetího pokračování stejnojmenného knižního cyklu. Všechny tipy na výlet si ověřil osobními návštěvami a vyzpovídal při tom osoby nejpovolanější – kastelány hradů a zámků, ředitele muzeí a podobně. Čtenář se třeba dozví, v kterém městě mají bazén proměněný na galerii, kde v Karlových Varech stával hrad a kde leží české Versailles, kde u nás nocoval Winston Churchill, co to byla kosárna, čemu se říká přítuha, komu chutná frašták a kde hledat Svobodnou spolkovou republiku Kraví hora.
Knihu provází velké množství fotografií a přehledné soupisy všech popisovaných lokalit.

Po Česku III

Autor: Václav Žmolík

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 145×204 mm
ISBN: 978-80-87530-96-2
Doporučená cena: 215 Kč

 

 

Knihu Po Česku III vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Václav Žmolík (* 2. května 1959) je český novinář, publicista, scenárista, rozhlasový a televizní redaktor a moderátor. Spolupracuje s Českým rozhlasem.

————————————————

Druhá světová válka zasáhla celý svět a během tohoto období se odehrálo až příliš tragických událostí. Jednou z nich byl i volyňský masakr v roce 1943. Autor publikace se rozhodl zasadit ho do širšího kontextu etnických čistek a přinést čtenáři odpovědi na nejpalčivější otázky týkající se daného tématu.

Během druhé světové války vyvraždili ukrajinští nacionalisté na Volyni a ve Východní Haliči zhruba sto tisíc Poláků. Grzegorz Motyka, vynikající znalec a oceňovaný popularizátor dějin, napsal knihu rozkrývající anatomii tohoto zločinu nevídaných rozměrů. Autor představuje volyňský masakr v širokém kontextu etnických čistek, které se v období druhé světové války děly, a nabízí čtenáři odpověď na řadu základních otázek o dané problematice: Byl volyňský masakr vzpourou ukrajinského lidu, nebo se jednalo o zločin, který naplánovala hrstka mocných? Čím byly polské odvetné akce proti akcím banderovců? Proč mají na Ukrajině příslušníci Ukrajinské povstalecké armády postavení národních hrdinů?

Ukázka z knihy

V červnu 1943 vydal Kljačkivskyj provolání k ukrajinskému lidu. Nejprve v něm barvitě vylíčil údajnou násilnou akci polské policie proti ukrajinské vesnici Dermań-Załuże z 29. května 1943. Následně Poláky obvinil ze spoluúčasti „na německých masakrech a mučení ukrajinského obyvatelstva“ a ze spolupráce se sovětskými partyzány. (str. 49)

Volyň 1943

Genocidní čistka – fakta, analogie, historická politika
Autor: Grzegorz Motyka
Přeložil: Martin Veselka

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2857-0
Doporučená cena: 325 Kč

 

Knihu Volyň 1943 vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte na ukázku.

Grzegorz Motyka (* 1967) je polský historik a autor specializující se na historii polsko-ukrajinských vztahů. Od roku 1992 působil v Institutu politických studií Polské akademie věd a na Institutu národní památky.

————————————————

Marek Šmíd na základě materiálů Tajného vatikánského archivu a dalších dostupných pramenů sepsal monografii věnující se vatikánsko-italským vztahům ve 20. až 40. letech 20. století. Snaží se čtenáři poskytnout objektivní pohled na tehdejší dění.

Kniha přibližuje především diplomatické styky Svatého stolce a fašistické Itálie v letech 1922–1945, tedy v období, které počíná nástupem Benita Mussoliniho do čela italského státu a zvolením papeže Pia XI. a končí v závěru druhé světové války. V kontextu mezinárodních událostí 20.–40. let 20. století se pokouší zbavit vatikánsko-italské vztahy nánosů paušálních předsudků a přejímaných klišé, přičemž se soustředí na stýkání a potýkání Vatikánu a Itálie v meziválečném i válečném období. Autor v knize představuje významné osobnosti, mezníky i třecí plochy vzájemných styků, kdy stranou pozornosti nezůstávají ani Lateránské dohody, sbližování Itálie s nacistickým Německem, rasové otázky, reflexe italské zahraniční politiky či postoje papežů Pia XI. a Pia XII. v období druhé světové války.
Monografie je do značné míry polemikou nejen s kritiky pasivity papeže Pia XII., ale též s apologety, kteří nekriticky vyzdvihují jeho mírové zásluhy, neutralitu i sympatie k pronásledovaným Židům, jež se projevovaly téměř ve všech jeho rozhodnutích. Autor vychází jak z materiálů Tajného vatikánského archivu v Římě a vydaných edic, tak z dostupných dokumentů církevní politiky první poloviny 20. století a rozsáhlé zahraniční literatury, především italské, německé a anglické provenience, jež byla k tématu publikována. Zajímavé doplnění pramenů představují odkazy na vatikánský list L’Osservatore Romano. V českém prostředí se jedná o první domácí počin tohoto druhu.

Ukázka z knihy

Setkání patnácti nacistických špiček se pod předsednictvím Himmle­rova zástupce R. Heydricha uskutečnilo dne 20. ledna 1942 v zám­ku na břehu jezera Wannsee poblíž Berlína. Došlo k němu půl roku poté, co A. Hitler pověřil R. Heydricha provedením příprav na ko­nečné vyřešení židovské otázky ve sféře německého vlivu v Evropě. Ve Wannsee se tak fakticky jednalo o státní koordinaci místních vyhlazovacích iniciativ ve střední a východní Evropě. (str. 155)
Zaujalo vás toto téma? Můžete pokračovat ve čtení ukázky.

Vatikán a italský fašismus 1922–1945

Autor: Marek Šmíd

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7553-523-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Vatikán a italský fašismus 1922–1945 vydalo nakladatelství Triton.

O autorovi

Marek Šmíd vystudoval víceleté gymnázium v Praze-Michli a následně historii-politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 2009 ukončil doktorandské studium politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Mezi jeho hlavní oblasti vědeckého zájmu patří české a světové dějiny 20. století a církevní dějiny 19. a 20. století


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKonec Evropy
Diktátoři, demagogové a doba temna před námi

Kirchick, Jamie

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeKonkláve
Tajemství papežské volby

Wolf, Hubert

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeKdo chce naše peníze?
Ekonomie bez politické korektnosti

Lipovská, Hana

Grada, 2018

zobrazit info o knizePo Česku III

Žmolík, Václav

Radioservis, 2018

zobrazit info o knizeVolyň 1943
Genocidní čistka - fakta, analogie, historická politika

Motyka, Grzegorz

Academia, 2018

zobrazit info o knizeVatikán a italský fašismus 1922–1945

Šmíd, Marek

Triton, 2018

Napsat komentář