Reálný příběh vraždících jeptišek

pripad_saint_ambrogio
Vraždící jeptišky? Sex v klášteře? Zneužívání a podvody? Připadají vám tato témata jako vylovená z béčkového detektivního románu? Pak se nenechte mýlit, jedná se o seriózní vědeckou historickou studii německého církevního historika.

Publikaci Případ Sant’Ambrogio s podtitulem Utajený skandál římských řeholnic, který vydalo roku 2017 nakladatelství Prostor, napsal německý církevní historik Hubert Wolf. Hubert Wolf vystudoval na univerzitách v Tübingenu a v Mnichově katolickou teologii se zaměřením na středověké a moderní církevní dějiny. Roku 1992 se stal profesorem na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem a později také v Münsteru. Dlouhodobě se věnuje výzkumu římské inkvizice a významných církevních osobností. Roku 2003 získal cenu Gottfrieda Wilhelma Leibnize a o tři roky později Gutenbergovu cenu.

Kniha byla vytvořena na platformě archivního materiálu, pocházejícího z tajného archivu Kongregace pro nauku víry, který zpřístupnil papež Jan Pavel II. roku 1998. Autor analyzoval dokumenty týkající se tajného inkvizičního procesu z počátku šedesátých let 19. století, a na jejich podkladě sestavil příběh odehrávající se poblíž sídla papeže v jednom z římských ženských klášterů na přelomu padesátých a šedesátých let 19. století. Právě zde byl po dlouhá léta pěstován kult údajné světice Marie Agnese Firraové, jenž přerostl do organizovaného psychického a sexuálního zneužívání novicek a řeholnic. Manipulace s nimi probíhala mimo jiné prostřednictvím falešných zjevení, domnělých mystických dopisů psaných Pannou Marií a podobně.

Příběh skutečně připomíná detektivku. Hlavní postavou je kněžna Katharina von Hohenzollern-Sigmaringen, která se do kláštera uchýlila ze vznešené pohnutky najít klid pro svou duši. Brzy ale zjistila, že život v klášteře přináší jeho obyvatelkám namísto duchovní obrody jen týrání, zneužívání a nebezpečí smrti. Kněžna sama se ocitá v ohrožení života, když se ji hlavní iniciátorka nekřesťanských praktik, údajná nedotknutelná světice Marie Luisa, pokusí otrávit.

Ačkoli jde o historickou práci, podloženou archivními materiály, výpověďmi očitých svědků i obviněných a historikovou erudicí (obsáhlý poznámkový aparát a seznam použité literatury nás nenechá na pochybách), v textu lze najít prvky detektivního románu. Především jde o všudypřítomné napětí. Autor se nenechal svést k tomu, aby popsal pouze povrchní (a senzační) prvky příběhu, ale snaží se vysvětlovat nesrovnalosti v událostech a motivace jednotlivých účastníků utajovaného procesu.

Kniha Případ Sant’Ambrogio je velmi kontroverzní záležitostí. Některým čtenářům se možná zprvu nebude chtít věřit, že čtou historickou studii, já sama jsem si při prvním kontaktu s knihou myslela, že se jedná o kriminální příběh s erotickým nádechem. Až po důkladném pročtení anotace jsem musela svůj omyl opravit, a nakonec jsem byla ráda – jako odborná kniha je publikace mnohem zajímavější. Ke cti autorovi slouží, že se nesnaží o žádné očerňování církve jako celku. Prostě jen popisuje a analyzuje historii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípad Sant\'Ambrogio
Utajený skandál římských řeholnic

Wolf, Hubert

Prostor, 2017

Napsat komentář