Fascinující, avšak rizikové – vesmírné cestování

Kosmonauti-na-pokraji-smrti-perex
Pokud se chcete dát na profesní dráhu kosmonautiky, měli byste vědět, že nejde o povolání právě bezpečné. Po prvních úspěšných letech do vesmíru se z kosmonautů stali ze dne na den doslova hrdinové. Někdy za to ale museli zaplatit příliš vysokou cenu…

„Jediný způsob, jak se můžeme dostat za hranice možného, je ponořit se do nemožného,“ Arthur C. Clarke

Člověk vzhlížel ke hvězdám odnepaměti, ale ještě před méně než sto lety se zdálo být oním nemožným, pro lidstvo nepřekonatelným úkolem proniknout za hranice vesmíru. Od Gagarinova letu se stali kosmonauti nefalšovanými hrdiny doby, ovšem málokdo domýšlel rizika, která podstupují – dokud se neobjevily zprávy o mimořádných potížích během jejich výprav, což obě velmoci studené války nerady přiznávaly. Tito lidé vstupovali na půdu naprosto neprozkoumanou, stávali se doslova pokusnými králíky. Věhlasný popularizátor vědy Karel Pacner odkrývá chvíle, kdy kosmonautům hrozilo smrtelné nebezpečí, a oni ho svým ohromným úsilím a improvizací zvládli, ale i tragédie, kterým se nedalo zabránit. Posádka Apolla 13, na němž explodovaly životně nezbytné systémy, dokázala za pomoci odborníků na Zemi překonat všechny obtíže a vrátit se na Zemi. Neexistuje bezchybná technika, která se neobejde bez lidských obětí. Takový je zákon pokroku. Třebaže si Vladimír Komarov uvědomoval nedokonalost Sojuzu, usedl do něho – a potom bojoval o zvládnutí svého stroje a svůj život, bohužel marně. Trojice Rusů v lodi Sojuz 11 zahynula během několika vteřin, protože se předčasně otevřel odvětrávací ventil – neměla možnost bojovat o své životy. Naopak Alexej Leonov se během výstupu do volného vesmíru dostal do zapeklité situace, na kterou nebyl připraven, a přesto ji zvládl. Ponořte se do dobrodružství kosmických letů!

Kosmonauti na pokraji smrti

Osudové okamžiky, během nichž kosmonauti zdolávali nepředvídatelné nástrahy
Autor: Karel Pacner

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 200×260 mm
ISBN: 978-80-259-0785-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kosmonauti na pokraji smrti vydalo nakladatelství Plus.

 

Ukázka z knihy

Najednou Chaffee vyhrkl: „Požár v kabině!“

Nemělo smysl pokoušet se o jeho uhašení. „Hoří!“ vykřikl White.

Grissom se přidal: „V kabině hoří!“ Zatímco Chaffee seděl předpisově v křesle, aby udržoval rádiové spojení, Grissom a White se pokoušeli rozšroubovat dveře. Jenže to vyžaduje 90 sekund. „Vytáhněte nás ven!“ volal někdo z nich. Po 11 sekundách se přerušilo spojení.

Vypukl zmatek. Zvenku přiběhli technici, chtěli pomoci. Z kabiny lodi se valil hustý černý kouř. Nikdo neměl masky. Lidé, kteří chtěli do kouřové clony proniknout, se rychle vrátili – lehce přiotráveni. Ostatní odhodila tlaková vlna zpátky. Protipožární prostředky neměli žádné, jenom ruční hasicí přístroje. S požárem v lodi při těchto zkouškách nikdo nepočítal. (str. 168, 169)

Ukazka-z-knihy-Kosmounauti-na-pokraji-smrti

Virgil Grissom, Edward White a Roger Chaffee

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorovi

Karel-PacnerPo absolvování Vysoké školy ekonomické nastoupil Karel Pacner v roce 1959 do redakce Mladé fronty, kde pracoval až do odchodu do důchodu v roce 2001. Věnuje se popularizaci vědy, zvláště kosmonautiky – v létě 1969 byl jedním ze dvou Čechů, kteří byli osobně přítomni u vypuštění Apolla 11 k Měsíci na mysu Canaveral. Od roku 1990 se rovněž věnuje moderním dějinám a historii špionáže. Napsal přes 50 knih, například Češi v kosmu, Osudové okamžiky Československa, Osudové okamžiky XX. století, Doteky dějin, Géniové XX. století, Život novináře, Neobyčejné okamžiky historie, Tajný závod o Měsíc a další. Dostal několik cen za popularizaci vědy i za knižní tvorbu.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Albatros Media


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmonauti na pokraji smrti
Osudové okamžky, během nichž kosmonauti zdolávali nepředvídatelné nástrahy

Pacner, Karel

Plus, 2018

Napsat komentář