Druhá Čarodějova nevěsta je méně veselá, zato temnější!

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 2
Kouzelná japonská série se u nás rychle rozrostla o druhý díl. Humorné situace v něm nechybí, více je však těch tajemných a nebezpečných.

Záhy po prvním díle Čarodějovy nevěsty vydalo nakladatelství Crew pokračování. V něm nás autorka Koré Yamazaki opět uvádí do svého kouzelného světa víl, mluvících koček a dalších neobyčejných bytostí. Hlavní hrdinka Čise si pomalu začíná zvykat v domě čaroděje Eliase, nicméně ji stále pronásledují všelijaké otázky. Proč se jí vlastně Elias ujal? Jaké jsou jeho skutečné záměry? Není se čemu divit, že je z toho všeho zmatená, vždyť se jen jakoby mimochodem dozví, že má do několika let zemřít. Je totiž „Sleigh Beggy“, milovanou bytostí noci, která v sobě skrývá ohromné množství magie. Nicméně jejím čerpáním a využíváním se oslabuje dívčino tělo. Elias má plán, jak dívku zachránit. Hodlá provést jakýsi experiment a Čise jen doufá, že se mu podaří. Mezitím je třeba řešit problémy, s nimiž se potýkají okolní obyvatelé. U blízkého kostela se objevil velký černý pes. Posléze tam byl nalezen mrtvý člověk…

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 2 ukazka4Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 2 ukazka3

Druhý díl Čarodějovy nevěsty navazuje přímo v místě, kde první skončil. Nezačínáme od první kapitoly, ale od šesté, jelikož předchozí knížka končila pátou. I v tomto díle je kapitol celkem pět a i tentokrát mají pouze anglické názvy. Autorka mezi ně bohužel nevložila své vtipné náčrtky pro odreagování a pobavení, jako to udělala v jedničce. Nechyběl však veselý doslov a také trochu zvláštní a pro mě hůře pochopitelný úryvek Z deníčku Silky.

Humorná stránka příběhu byla celkově oslabena na úkor většího napětí a vyššího počtu nebezpečných situací. Jinými slovy: dostalo se nám několika takřka hororových zápletek, pohádkových scén a strašidelných příhod, takže už nezbylo mnoho prostoru pro pořádnou nálož legrace. Jednička byla o něco vtipnější, ale pro někoho možná zase málo temná a děsivá. Ve druhém díle jde Čise z nebezpečí do nebezpečí a navzdory rozmanitému prostředí to po čase začne působit vcelku jednotvárně. Křehká dívka je neustále někým unášena (a následně vhozena do vody) a Elias u toho prakticky nikdy není hned, ale zjeví se až později, aby Čise zachránil a v náručí odnesl domů. V obou knížkách tedy každopádně nalezneme romantické momenty a spousty krásných ilustrací.

Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 2 ukazka2Yamazaki Kore_Carodejova nevesta 2 ukazka1

Jednu či dvě kapitoly druhého dílu bychom patrně klidně mohli zkrátit o polovinu, a přitom bychom tím nic důležitého neztratili. Kladu si například otázku, k čemu měla vlastně sloužit část s královnou víl a jejím (alespoň že vtipným) manželem. Na ilustrace této kapitoly se hezky koukalo a čtenář se jistě zasměje, ale jinak si moc neuvědomuji, že by tato část někam posunula příběh. Uvidíme, co přijde v budoucnu…

Tuto kouzelně podivnou mangu doporučuji prokládat seriálem. Dokonce si myslím, že bych některé drobnosti pochopila lépe, kdybych příběh napřed viděla v souvislejší anime verzi, a pak se teprve vrátila ke knize. Nemusíte mít strach, že byste se tím připravili o její kouzlo. Následná četba bude příjemná i tak, o tom jsem se již přesvědčila. Mezi seriálem a knižním příběhem jsou totiž určité rozdíly a je zábava je objevovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějova nevěsta 2

Koré, Yamazaki

Crew, 2018

Napsat komentář