Nominace na Magnesii Literu 2018

Magnesia Litera 2018
Magnesia Litera se opět blíží. Hlavním úkolem této výroční knižní ceny je propagovat kvalitní literaturu. V našem článku naleznete nominované knihy, rozdělené podle kategorií, v nichž jsou nominovány. Které tituly získají toto významné ocenění?

LITERA ZA PRÓZU

Ze země fjordů, kde jsou děti odebírány rodičům podivným úřadem a kde ve vězení dlí masový vrah Breivik, přes Osvětim až do Budapešti – do města, kde za druhé světové války Raoul Wallenberg svým statečným chováním zachránil tisíce lidských životů. Taková je v novele Nebožtík cesta mladého, znuděného a zhýčkaného literáta Štěpána Hrdiny, jenž marně hledá náhradní náplň svého života.

Knihu Nebožtík vydalo Nakladatelství Akropolis Jiřího Tomáše.

————————————————

Jsou uvězněni ve svých životech jako jelení šíje ve zpuchřelé pneumatice, chřestí garnýžemi, rozkrajují hálky a budí žlabatky, sestrojují lapače času, a hlavně srdnatě pojídají nahnilá jablíčka pravdy. Ženy zaplavují muže tirádami a muži na ženy sesílají mlčení. Postavy této knihy jsou si dobře vědomy svých slabostí a za své viny očekávají spravedlivý trest. Nejsou vláčeny neblahými historickými událostmi, na pořádné drama si zadělají samy. Pořád se něčeho bojí, hodně se štítí a občas někoho nedopatřením zabijí. Snad by trocha sebelásky vedla ke šťastnějším koncům i začátkům. Ale jak ji do nich vpravit, aby ji nevyzvracely?

Knihu Bílá zvířata jsou velmi často hluchá vydalo nakladatelství Host.

————————————————

V životě jste nebyli v Indii, představte si to. Teď se ocitnete v indickém Bangalore, uprostřed kraválu, smradu, vřavy dopravy a lidí, a nemáte proti tomu obranu. Jste v bezpečí hotelu a konferenčního centra, a přesto jste vyděšenej jak malej králík. Odvážíte se ven a dojdete do slumu. V nepřehledném davu žen v sárí uvidíte indickou dívku v obyčejném triku a džínách. Vyfotíte si ji, protože je to jediné, co vás neleká. Ona si toho všimne a řekne vám plynnou angličtinou, ať její fotku okamžitě smažete. Pokrčíte rameny, vyhovíte jí a hodíte celou příhodu za hlavu. Novela Láska v době globálních klimatických změn vypráví o globální vesnici zvané Země, ilogičnosti rasismu i nevyzpytatelných cestách srdce, a hlavně o tom, jak se všichni bojíme změn, zatímco ta největší z nich se odehrává kolem nás a nad našimi hlavami.

Knihu Láska v době globálních klimatických změn vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Jak můžeme vědět, co je pro ostatní nejlepší, když sami neumíme být šťastní?
Desetiletý průšvihář Viktor žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem příliš neví rady. Když potom Hana dostává nabídku na natáčení seriálu, bere ji jako příležitost, jak své problémy vyřešit. Přestěhuje Viktora k babičce na venkov a namlouvá si, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku zase to, že nebude sama.
Petra Soukupová ve své vrcholné formě znovu ukazuje, jak bravurně dokáže zachytit vyhrocené rodinné vztahy a prožívání dětského hrdiny v okamžiku, kdy si uvědomuje svou bezmoc ve světě dospělých. A také bezmoc dospělých vůči svým vlastním představám o štěstí.
Jedna z důležitých událostí, kterou Viktor na venkově prožije, pak tvoří příběh souběžně vydávané dětské knihy Petry Soukupové Kdo zabil Snížka?

Knihu Nejlepší pro všechny vydalo nakladatelství Host.

————————————————

V době prvních mrazů na konci listopadu je v močálech na kraji města nalezeno mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše. Mezi obyvateli se začíná roztáčet kolotoč úvah, spekulací a pomluv. Osudy postav se kříží a praskají jako dráty elektrického vedení stožárů v polích za městem. Román Ke dnu volně navazuje na úspěšnou prvotinu Do tmy, za niž autorka obdržela roku 2016 Magnesii Literu za prózu.

Knihu Ke dnu vydalo nakladatelství Odeon.

————————————————

Románový debut Lucie Faulerové je nesentimentální a drásavá prozaická výpověď o dnešní mladé ženě – o jejím „ne vztahu“ k dětem a k mateřství, jež je únikem ze samoty a dosažením doživotní moci ovládat někoho druhého. Hlavní hrdinka se postupně propracovává k nevyřčené a vnitřně potlačované pravdě, za níž její matka dostane dlouholetý trest vězení, dcera v útěku před sebou samou a před skutečností ji nenavštěvuje a deformuje při tom v sobě celou minulost i přítomnost v nevyřčeném pocitu viny. Jde o nelíbeznou, hlubokou, věrohodnou a napínavou prózu, v otevřenosti výpovědi odvážnou.

Knihu Lapači prachu vydalo nakladatelství Torst.

————————————————

MOLESKINE LITERA ZA POEZII

I ve své šesté knize, sdružující verše z let 2011 až 2016, básník předkládá nenápadné, ale silné svědectví; plody osobní (i lyrické) zralosti. Jak sám píše, jeho básně představují jakési „štíty proti prázdnotě“. Tíhu existence vyjadřuje vždy jemnými, ale přesnými tahy a obrazy, bez zbytečné expresivity. Stěžejní situace zachycená v názvu sbírky se tak stává metaforou pro celé dílo. Neběží zde ale pouze o ohledávání hranic lidského údělu, ale je zde nabídnut i prostor ke šťastnému setkávání a sdílení.

Knihu Obcházení ostrova vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Překvapivě volné formy proponenta sonetu.
Ondřej Hanus se v české poezii uvedl jako zastánce vázaného verše a proponent sonetu, tradiční žánrové formy, která převažuje v jeho prvních dvou sbírkách Stínohrad (2008) a Výjevy (2013; Cena Jiřího Ortena). Souběžně s touto dominantní linií však vznikaly i texty ve volném verši, které se o definici řádu pokoušejí jinak než jeho zvnějšněním; řekněme, že ohledávají jeho periferní oblasti. Tyto pokusy na sebe berou podobu topologické poezie, elegie, psychoanalytického pásma nebo aktualizace středověkého žánru svítáníčka. Propátrávání těchto zdánlivě vzdálených oblastí je snahou (někdy vědomou, jindy podvědomou, někdy útočnou, jindy kontemplativní) o nalezení jejich společného jmenovatele.

Knihu Volné verše vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Básnická sbírka Michala Jareše „Začátek eposu“ prostupuje napříč časem: přináší útržky zpráv z předvěkých dob a zároveň zpřítomňuje běžné, zdánlivě banální situace, v nichž se čas na okamžik zastaví. Takto vzniklými průzory se k nám dere vesmír a spolu s ním reálno a věčnost – neúprosné, neosobní, a přece skýtající útěchu a hluboký mír.
Jareš je básník originálního vidění s přirozeným citem pro rytmus a zvuk slov. Jeho básnické gesto je sympaticky odosobněné, soudržné a hutné.

Knihu Začátek eposu vydalo nakladatelství Trigon.

————————————————

LITERA ZA KNIHU PRO DĚTI

Když si Martina přála psa, netušila, že se Snížkem budou samé potíže. Z malého bílého štěněte vyrostl pes, kterého skoro nikdo ve vesnici nemá rád. Dokonce i její máma se ho bojí. A tak když Martina jednoho dne najde Snížka mrtvého, hned ji napadne, že nezemřel náhodou. Opravdu Snížka někdo zabil? Martina se spolu s kamarády Frantou, Kájou a Viktorem pustí do vyšetřování Snížkovy smrti a jejich dobrodružné pátrání přinese nečekaná odhalení. Po knížce Bertík a čmuchadlo přichází úspěšná autorka knih pro dospělé Petra Soukupová s dalším neobyčejným příběhem pro děti, tentokrát s detektivní zápletkou.

Knihu Kdo zabil Snížka? vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Všechny zlobit je možná ze začátku zábava, ale když se s vámi potom nikdo nebaví a jste pořád sami, tak už to není nic moc. Proto se hraboš Dageš rozhodl, že se se syslem Mapíkem bude radši kamarádit. Velké vyprávění o jejich velkém přátelství, o výpravách do vesmíru i do Monte Carla a nakonec i o velké zkoušce, kterou jim připravila zima.

Knihu Bratři v poli vydalo nakladatelství Běžíliška.

————————————————

Otce právě zatklo gestapo a dvanáctiletý kluk nemůže tušit, co přijde dál: vyloučení jeho židovských přátel ze studia na gymnáziu, žluté hvězdy na kabátech, transport do Terezína… Kniha Františka Tichého je inspirovaná skutečnými událostmi a příběhy chlapců, kteří žili v Praze i v Terezíně, nezříká se dobrodružství a fantazie, ale zároveň je tak pravdivá, až z ní mrazí…

Knihu Transport za věčnost vydalo nakladatelství Baobab.

————————————————

LITERA ZA NAUČNOU LITERATURU

Kniha Paneláci 1 je katalogem cyklu výstav Příběh paneláku, realizovaných v letech 2014–2017 ve všech krajských městech. Formou pasportů představuje padesát (nejen) panelových sídlišť ze čtrnácti krajů České republiky. Čtenáře seznamuje s okolnostmi a důvody výstavby sídlišť, architekturou a urbanismem těchto celků i s osobnostmi jejich autorů. Součástí knihy jsou též demografické studie o proměnách obyvatelstva sídlišť, rozsáhlá dobová fotodokumentace, slovníček pojmů a přehled základních konstrukčních soustav. Publikace je rozdělena do šesti kapitol podle vývojových etap, které sledují proměny ekonomických, společenských a kulturních podmínek i technických možností ve stavebnictví. 

Knihu Paneláci 1 vydalo nakladatelství UMPRUM.

————————————————

Ve výpravné monografii Jedno slunce na nebi, jeden vládce na zemi se tázání soustřeďuje na otázku vytváření a zdrojů panovnické autority stejně jako na teoretické koncepty, praxi a reprezentaci legitimity vládní moci. Více než třem desítkám historiků, orientalistů, filologů a kulturních antropologů, kteří se dlouhodobě zabývají studiem dějin a kultur oblastí velice prostorově a myšlenkově vzdálených, se podařilo dát dohromady víceméně komplexní pohled na to, jak se legitimita moci formovala a vstupovala v platnost v různých paralelně existujících kulturních a politických systémech napříč kontinenty. 

Knihu Jedno slunce na nebi, jeden vládce na zemi vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Archeologická expedice Českého (dříve Československého) egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působí v Egyptě od počátku 60. let minulého století. Pracovala a pracuje na více místech, hlavní výzkumná činnost se však soustřeďuje na Abúsír – pohřebiště s hrobkami králů 5. dynastie (ca 2435–2306 př. Kr.), ležící v samém srdci pyramidových polí starověké Memfidy. Protože od vydání první české knihy o Abúsíru, která v Academii vyšla pod názvem Zapomenutí faraoni, ztracené pyramidy. Abúsír, uplynuly více než dvě desítky let, během nichž došlo k mnoha novým pozoruhodným objevům, snaží se předkládaná publikace přiblížit českým čtenářům současné výsledky výzkumu této významné lokality.

Knihu Abúsír vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

LITERA ZA NAKLADATELSKÝ ČIN

Liber viaticus si dal pořídit Jan ze Středy, vzdělaný a uměnímilovný prelát z nejužšího okruhu rádců a důvěrníků Karla IV., mezi lety 1353 a 1364. Po obsahové stránce jde o breviář, ale důležitá je především malířská výzdoba. Ve vynikající práci iluminátora se projevují vlivy toskánské a francouzské, ale výzdoba rukopisu zároveň stojí u vzniku nového, národního slohu knižní malby.
První moderní monografie věnovaná jedné z nejcennějších památek české středověké kultury, uložené v Knihovně Národního muzea v Praze, se skládá ze dvou svazků. V prvním z nich představují Liber viaticus studie předních historiků a historiků umění, druhý svazek obsahuje kompletní faksimilované vydání rukopisu. Dva svazky.

Knihu Liber viaticus Jana ze Středy vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

Kniha přináší komentovaný překlad hlavního díla lipského lékaře, teosofa a paracelsiánského alchymisty Heinricha Khunratha „Amphitheatrum sapientiae aeternae“ z roku 1595. Součástí knihy jsou barevné reprodukce a tři obsáhlé průvodní studie. Obsahuje barevné vyklápěcí přílohy se všemi rytinami z původního vydání.

Knihu Divadlo věčné Moudrosti a teosofická alchymie Heinricha Khunratha vydalo nakladatelství Trigon.

————————————————

Tato kniha obsahuje více než čtyři stovky dosud nepublikovaných Blatného básní z let 1982-1990. Je to ohromující množství, ale pořád jen zlomek toho, co zůstalo v Blatného básnické pozůstalosti uložené nyní v pražském Památníku národního písemnictví. Kniha je rozdělena volně do osmnácti oddílů – a většina z nich by mohla sloužit jako samostatné básnické sbírky. Tato kumulativní podoba ale nejlépe vystihuje způsob, jakým Ivan Blatný pracoval. Ani on totiž nevytvářel jednotlivé básnické sbírky, nýbrž denně usedal, aby do školních sešitů psal svou nekonečnou báseň.

Knihu Jde pražské dítě domů z bia… vydalo nakladatelství Druhé město.

————————————————

LITERA ZA PŘEKLADOVOU KNIHU

Kultovní klasika irské literatury Hřbitovní hlína vyšla poprvé v roce 1949 a od té doby se dočkala filmového i divadelního zpracování, nicméně přeložena byla jen do mála jazyků. Důvodem není jen to, že překladatelů z irštiny bývá všude krom britských ostrovů pomálu, ale i obrovská náročnost textů, který jiskří slovními hříčkami, využívá úzce vymezeného connemarského dialektu atd. Teprve loni vyšel poprvé v anglickém překladu, zato hned letos v dalším. Zkrátka je to kniha jak zábavná a náročná, tak i fascinující. Všechno začíná ve chvíli, kdy hlavní hrdinka Caitríona zemře a phřbí ji do hřbitovní hlíny. Ale je to librový, nebo pěťákový pozemek? Dali jí ten správný rubáš? A křížek? Nešetřili na ní? Nesnažili se ji ošidit, tak jako, Pánbůh je zatrať, když byla ještě naživu? No, každopádně to se všemi svými „spolubydlícími“ (a že jich je) bude moct důkladně probrat. Mají na to celou věčnost.

Knihu Hřbitovní hlína vydalo nakladatelství Argo.

————————————————

Osada na pahorku je rozsáhlý společenský román situovaný do současného Izraele, v němž je poprvé literárně zpracováno vysoce aktuální téma židovských osad na Západním břehu. Jeho děj, zalidněný desítkami různorodých postav, je zasazen do fiktivní malé ilegální osady Maale Chermeš v Judské poušti, založené skupinou náboženských, nacionalisticky smýšlejících osadníků. Autor ukazuje chaos a absurditu panující na izraelské politické scéně, v labyrintu byrokratických a právních předpisů a v komunikaci mezi armádou, soudy a exekutivou. Vychytralost, umanutost a mrštnost, s níž osadníci tímto až kafkovským zmatkem proplouvají, je tu podána s odstupem a humorem jako groteskní panoptikum.

Knihu Osada na pahorku vydalo nakladatelství Pistorius & Olšanská.

————————————————

Pip Tylerová má neuspokojivou, špatně placenou práci, bydlí v anarchistickém squatu, splácí obrovskou studentskou půjčku a nemá tušení, kdo vlastně je. Ví, že se ve skutečnosti jmenuje Purity, ale matka jí odmítá prozradit totožnost jejího otce i své vlastní pravé jméno, dokonce jí nechce ani říct, kdy se narodila. Andreas Wolf je charismatický provokatér původem z bývalého východního Německa, který založil v Bolívii organizaci podobnou WikiLeaks. Leila Helouová je americká novinářka libanonského původu provdaná za stárnoucího invalidního spisovatele. Pracuje pro internetový deník, jehož provozovatelem a majitelem je Tom Aberant – Leilin milenec. Vztahy mezi hlavními postavami jsou zastřené nesčetnými tajemstvími a odkrývají se jen nesmírně pomalu. Mladistvý idealismus, nevinnost a věrnost se střetávají se složitým předivem lží, manipulací, špionáží a vraždou. 

Knihu Purity vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

————————————————

LITERA ZA PUBLICISTIKU

Kapitoly o japonské vizuální kultuře.
Planeta Nippon je publikace, na kterou čekali všichni fanoušci japonské popkultury – od čtenářů mangy přes diváky anime až po hráče japonských počítačových her. Jedenáct kapitol s bohatým obrázkovým doprovodem skládá mozaiku vývoje mangy pro různé čtenářské segmenty, zabývá se fanouškovskou komunitou otaku, fenoménem roztomilosti (kawaii) nebo erotikou a pornografií. Autoři dále zkoumají, jak se v popkultuře odráží vztah Japonců k přírodě, jejich láska k robotům, nacionalismus či homosexualita. Planeta Nippon je určená všem, kteří se chtějí dozvědět něco o širším kontextu a historii svého koníčku.

Knihu Planeta Nippon vydalo nakladatelství Crew.

————————————————

Reakce české společnosti na otázky islámu a islamismu jsou takřka výlučně černobílé: na jedné straně máme, slovy Patrika Ouředníka, „slamotruské trubirohy“, kteří „v každém Arabovi vidí muslima a v každém muslimovi potenciálního teroristu“; na straně druhé humanitární organizace a média up-to-date, která popírají očividnosti a odmítají připustit, že by islám a islamismus mohly sekulární společnosti klást problém. Věci jsou jako obvykle o něco složitější.

Knihu Antialkorán vydalo nakladatelství Volvox Globator.

————————————————

Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.

Knihu Opuštěná společnost vydalo nakladatelství Paseka.

————————————————

DILIA LITERA PRO OBJEV ROKU

Okamžik, jeden z tisíce, kdy člověk udělá krok stranou a seskočí z pojízdného pásu vlastního života: vypne telefon, ať si všichni trhnou, ráno kdovíproč neodejde do práce, jen tak se opije s cizím mužem, nabídne azyl nuzákovi či rozkope vlčí máky. To je ta chvíle, kdy se život otevírá, objevuje se cesta nebo propast nebo cesta na dno propasti. Tihle hrdinové vědí, že záleží jen na nich, kolik toho prožijí a co si ze života urvou. Jejich nejbližším společníkem je samota, i když vědí, že ticho, které ji provází, bývá smrtící. Člověk musí křičet a doufat, že neodpoví jen ozvěna.
Debutující Vladimíra Valová přichází se souborem ostrých próz, které svou náladou připomenou Jana Balabána. Nikdo si na nic nehraje, a pokud ano, dlouho mu to nevydrží. Není to veselý svět, ale není ani beznadějný, a hlavně – je náš.

Knihu Do vnitrozemí vydalo nakladatelství Host.

————————————————

Obsažný, střídmě a přitom velice čtivě napsaný životopis jedné z nejvýznamnějších osobností českého kulturního a společenského života druhé poloviny dvacátého století. Přibližuje detailně Jirousův život od dětství v Humpolci, přes studia v Praze, jeho vztahy s českými výtvarníky v šedesátých letech a soužití s rockovou skupinou The Plastic People of the Universe. Především ale popisuje Jirouse jako strůjce unikátní, na státu nezávislé undergroundové kultury i pozdější mnohaleté věznění a následky, jež mu způsobilo. Životopis navíc v širokém záběru zachycuje dobu, v níž I. M. Jirous žil, a jeho vztahy s řadou významných osobností českého veřejného a kulturního života. Vzniklo tak jedinečné historické panorama doby zobrazené skrze Jirousův život. 

Knihu Magor a jeho doba vydalo nakladatelství Torst.

————————————————

Básnická prvotina Anny Prstkové (*1994) vychází díky jejím úspěchům v literární soutěži Ortenova Kutná Hora, vydává ji Klub rodáků Kutné Hory ve spolupráci s nakladatelstvím JT’s a je pokračováním respektované edice První knížky. Název je souřadnicí porodnice, kde se Anna narodila. Mapy, místa a především města, hrají v poezii autorky významnou roli. Mnohé básně nesou jejich jména. Prstková se ve svých básních prezentuje skvělým pozorovacím talentem a zároveň zdravým nadhledem. Její debut 49°27´45.249´´N, 17°58´36.107´´E je útlou sbírkou básní, které svou uměřenou formou a vyzrálostí přesvědčí čtenáře o tom, že mají co do činění s knihou, která je daleko víc, než jen příslibem do budoucna.

Knihu 49°27´45.249´´N, 17°58´36.107´´E vydalo nakladatelství Jan Těsnohlídek – JT´s nakladatelství.


O vítězných knihách vás budeme informovat po vyhlášení vítězů,
které proběhne 4. 4. 2018. 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize

zobrazit info o knizeBílá zvířata jsou velmi často hluchá

Myšková, Ivana

Host, 2017

zobrazit info o knizeLáska v době globálních klimatických změn

Pánek, Josef

Argo, 2017

zobrazit info o knizeNejlepší pro všechny

Soukupová, Petra

Host, 2017

zobrazit info o knizeKe dnu

Bolavá, Anna

Odeon, 2017

zobrazit info o knizeLapači prachu

Faulerová, Lucie

Torst, 2017

zobrazit info o knizeObcházení ostrova

Děžinský, Milan

Host, 2017

zobrazit info o knizeVolné verše

Hanus, Ondřej

Host, 2017

zobrazit info o knizeZačátek eposu

Jareš, Michal

Trigon, 2017

zobrazit info o knizeKdo zabil Snížka?

Soukupová, Petra

Host, 2017

zobrazit info o knizeBratři v poli

Šrámková, Jana

Běžíliška, 2017

zobrazit info o knizeTransport za věčnost

Tichý, František

Baobab, 2017

zobrazit info o knizePaneláci 1
Padesát sídlišť v českých zemích

UMPRUM, 2018

zobrazit info o knizeJedno slunce na nebi, jeden vládce na zemi

Beránek, Ondřej – Cermanová, Pavlína – Hrubý, Jakub (ed.)

Academia, 2018

zobrazit info o knizeAbúsír
V srdci pyramidových polí

Verner, Miroslav

Academia, 2017

zobrazit info o knizeLiber viaticus Jana ze Středy
Komentářový svazek ke zmenšené fotografické reprodukci rukopisu XIII A 12 knihovny Národního muzea v Praze

Vaculínová, Marta (ed.) – Brodský, Pavel (ed.)

Academia, 2017

zobrazit info o knizeDivadlo věčné Moudrosti a teosofická alchymie Heinricha Khunratha

Karpenko, Vladimír – Purš, Ivo – Žemla, Marin

Trigon, 2017

zobrazit info o knizeJde pražské dítě domů z bia...

Blatný, Ivan

Druhé město, 2017

zobrazit info o knizeHřbitovní hlína

Cadhain, Máirtín Ó

Argo, 2017

zobrazit info o knizeOsada na pahorku

Gavron, Asaf

Pistorius & Olšanská, 2017

zobrazit info o knizePurity

Franzen, Jonathan

Kniha Zlín, 2017

zobrazit info o knizePlaneta Nippon

Křivánková, Anna – Tesař, Antonín – Veselý, Karel

Crew, 2017

zobrazit info o knizeAntialkorán
aneb nejasný svět T. H.

Ouředník, Patrik

Volvox Globator, 2017

zobrazit info o knizeOpuštěná společnost
Česká cesta od Masaryka po Babiše

Tabery, Erik

Paseka, 2017

zobrazit info o knizeDo vnitrozemí

Valová, Vladimíra

Host, 2017

zobrazit info o knizeMagor a jeho doba

Švehla, Marek

Torst, 2017

zobrazit info o knize49°27´45.249´´N, 17°58´36.107´´E

Prstková, Anna

Jan Těsnohlídek – JT´s nakladatelství, 2017

Napsat komentář