Smrtelné štěstí

Mankell_OKrokPozadu_audio
Být šťastný je určitě přání většiny z nás. Přesto se najdou lidé, kterým štěstí ostatních vadí. Překáží. Irituje je natolik, že se pro ně může stát až důvodem k násilnému činu. U takového motivu je pak pochopitelné, že je policie O krok pozadu.

V únoru 2018 rozšířilo vydavatelství OneHotBook soubor namluvených knih Henninga Mankella o sedmý titul s názvem O krok pozadu (Steget efter, 1997, česky 2015). Interpretem audioknihy je Jiří Vyorálek. Překlad knižní předlohy pochází od Hany Švolbové.

Henninga Mankella (1948–2015) jsme si představili již téměř před pěti lety v recenzi prvního dílu série Vrazi bez tváře (Mördare utan ansikte, 1991, česky 2013) a o dva roky později recenzí šestého příběhu Pátá žena (Den femte kvinnan, 1996, česky 2015). Před dvěma lety jsme se v recenzi podívali na knihu Firewall (Brandvägg, 1998, česky 2015), která je shodou okolností po dnes zmiňovaném sedmém díle O krok pozadu hned dalším pokračováním série detektivních příběhů komisaře Kurta Wallandera. Na Firewall pak autor navázal ještě sbírkou pěti příběhů pod názvem Pyramida (Pyramiden, 1999, česky 2016), v níž svého románového hrdinu na žádost čtenářů „dovysvětluje“ a vyplňuje pověstná bílá místa jeho románového života. V úvodu recenze Firewallu jsme si velmi stručně představili autorovu biografii. Dnes zkusme přidat několik zajímavostí, o kterých jsme zatím nemluvili. První z nich by mohla být ta o Mankellově raném dětství. Jeho otec byl soudcem ve městě Sveg na severu Švédska. Možná právě tato zkušenost, byť pocházející z předškolního období, mohla podstatnou měrou přispět k pozdějšímu úspěchu na poli detektivního žánru. Malý Henning navíc vyrůstal bez matky, která od rodiny utekla, a tak se možná i tato část Mankellova života mohla stát předobrazem románového Wallanderova otce, žijícího bez manželky v ústraní. A jak postava komisaře Wallandera vznikla? Na to si autor vzpomíná naprosto přesně. Po svém dlouholetém pobytu na africkém kontinentu se stal zvláště citlivým na téma rasové nesnášenlivosti. Rozhodl se boj proti ní vést svými vlastními prostředky, a tak se pustil do prvního detektivního příběhu Vrazi bez tváře (Mördare utan ansikte, 1991, česky 2013). Jméno svého policejního hrdiny si dle vlastních slov vybral 20. května 1989 v telefonním seznamu.

O krok pozadu je příběhem vyšetřování série vražd. To samozřejmě není v linii wallanderovek nic nového, jen v tomto případě je motiv natolik šokující, že celý případ označí vyšetřovací tým za naprosto nejhorší zločin v dějinách švédského zločinu. Jednou z obětí je navíc i Wallanderův kolega inspektor Svedberg. A vlastně teprve jeho vražda spouští celé vyšetřování, jež se ukáže být úzce napojené i na zmizení tří mladých lidí, nahlášené před pár měsíci. Tato část je u Henninga Mankella novinkou. Poprvé připouští, že vyšetřování některých případů může být mírně řečeno opomenuto. Jak už je u autora zvykem, i v příběhu O krok pozadu je děj vyprávěn z několika pohledů, vrahův nevyjímaje. Jako obvykle nepotřebuje Henning Mankell k úspěchu používat vulgarit ani přehnaně detailní líčení obětí a místa činu. Bohatě si vystačí s kultivovaným projevem, jenž navíc ani nepůsobí strojeně. Upřímně řečeno, takových autorů je na poli detektivního žánru málo. Navíc schopnost rozložit děj příběhu tak, aby i prozrazené tajemství stále udržovalo čtenářovu pozornost a zvědavost, je rozhodně dílem mistra. Přidejme ještě i realistické ztvárnění jednotlivých postav, jimž autor ponechává věrohodnou lidskost se všemi obvyklými náladami, nectnostmi i prohřešky, a máme tu dílo, které nedá většině čtenářů vydechnout, dokud nedočtou, nebo v našem případě nedoposlouchají, až do konce. A až se tak stane, bude jim líto, že i tak rozsáhlý text není ještě dvakrát delší.

Téměř pět set sedmdesát stran knižní předlohy je na dvou CD médiích převedeno do bez mála sedmnácti hodin mluveného slova. Třicet šest kapitol spolu s prologem a epilogem zabírá padesát pět stop ve formátu mp3. A jak je u vydavatelství OneHotBook obvyklé, nechybějí ani ukázky z dalších titulů, v tomto případě na dalších třinácti stopách.

Už tak skvělé dílo Henninga Mankella ovšem nevídaným způsobem vyzdvihuje přednes Jiřího Vyorálka. Slyšel jsem všech předchozích šest titulů wallanderovské série, které pro OneHotBook namluvil, ale musím říci, že právě u sedmého dílu O krok pozadu se ve své profesionalitě naprosto překonal. Rytmus, intonace, schopnost měnit akcent v závislosti na konkrétní postavě, jež jeho ústy právě promlouvá, to vše je naprostá špička pomyslného interpretačního Olympu. Pro ty, kdo ještě váhají, o kom je řeč, připomenu, že jednou z jeho televizních rolí poslední doby je postava doktora Mráze v seriálu České televize Polda.

O krok pozadu má i svoji filmovou verzi. Britská BBC ve spolupráci se švédskými, americkými i německými filmaři připravila zatím čtyři série po třech příbězích v seriálu s příznačným názvem Wallander. A O krok pozadu je třetím dílem první série, jež měla svoji premiéru v roce 2008. Postavu komisaře Kurta Wallandera ztvárnil Kenneth Branagh, kterého jsme mohli vidět mimo jiné třeba ve filmu Valkýra, ale třeba i ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata.

Osmý románový příběh komisaře Kurta Wallandera z pera švédského autora Henninga Mankella Firewall na uvedení své zvukové podoby ještě stále čeká. Předpokládám ale, že nebude trvat dlouho a vydavatelství OneHotBook jej svým posluchačům bude moci představit. O jeho úspěchu nelze ani v nejmenším pochybovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO krok pozadu

Mankell, Henning

Host, 2015

zobrazit info o knizeO krok pozadu

Mankell, Henning

OneHotBook, 2018

Napsat komentář