Zasoutěžte si o rituální vraždu z australské pouště

diamantova-holubice-perex
Emily Tempestová už procestovala mnoho zemí, nikde však nenašla klid, a proto se vrací do Měsíčního údolí, kde vyrostla. Setkává se zde s Lincolnem, který je však záhy nalezen mrtvý. Kdo může stát za jeho smrtí?

Trest za porušení kmenových zákonů

Rebelka Emily Tempestová se od puberty toulala po celém světě – studovala, cestovala, pracovala…, a nikde doopravdy nezakotvila a nenašla klid. Proto se vrací do Měsíčního údolí, australské osady, kde kdysi strávila dětství. I když je její otec běloch, cítí se součástí domorodého světa své matky a vnímá skutečnost magickým pohledem těch, jimž tato země odedávna patřila.

Krátce po jejím příjezdu do tábora je zavražděn dávný přítel a kmenový vůdce Lincoln a viník je okamžitě k mání: podivín Blakie, až příliš horlivý ochránce tradic a strážce posvátných míst. Podle všeho je Lincolnova smrt rituální vraždou, trestem za porušení kmenových zákonů, a policie z blízkého městečka hodlá případ uzavřít. Emily však brzy začne pochybovat a zjišťuje, že skutečný motiv k vraždě je docela jiný.

Autor tak rozehrává napínavý detektivní příběh se svéráznou hrdinkou, jejíž ženský pohled na svět dodává celému příběhu neobyčejný rozměr. Příběh plný záhad a podivných náhod nabízí zasvěcený vhled do života domorodců s jejich rituály, posvátnými místy a sněním uprostřed pouštní krajiny australského vnitrozemí. V kontrastu s jejich tradicemi stojí ubíjející a prázdný kolotoč života malého, „civilizovaného“ města. Hrdinové jsou vylíčeni s mimořádnou barvitostí a tvoří pestrý kolorit dokonale vystihující život v tomto zapadlém koutu země. Nad to vše vyniká autorův styl plný břitkého humoru a živých dialogů.

 

Diamantová holubice

Autor: Adrian Hyland

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Jaroslava Novotná
Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 1/2017
ISBN: 978-80-7565-094-8

Přečtěte si více o knize Diamantová holubice, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. A nezapomeňte ani na náš článek, nebo si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Celá desetiletí byli domorodci vyháněni ze země, kterou tradičně obývali, a putovali do městeček v australském vnitrozemí. Ale v posledních letech, kdy jim díky zákonům byla půda opět vrácena, bylo najednou všechno jinak. Domorodci v celém Teritoriu naložili své děti a psy do rozhrkaných automobilů držících pohromadě jen dráty a stěhovali se zpátky do země duchů a písní.
A nejinak to bylo i s lidmi komunity Měsíčního údolí. Skoro celou dobu, co jsem byla pryč, trčeli v táboře na kraji městečka Buřina, ale před pár lety se vrátili sem, zpátky do Údolí. Jako vlastníci půdy vznesli na základě zákona o navracení půdy původním obyvatelům nároky na svůj majetek a u soudu uspěli.
Nicméně když Lincoln hovořil o budoucnosti, zaznívala v jeho hlase hořkost. Návrat do Údolí neproběhl tak, jak doufal. Pro mnohé z lidí k němu došlo příliš pozdě: duchové zmizeli, písně byly zapomenuty. (str. 13–14)

 

Vyhrajte knihu Diamantová holubice

Po návratu do Měsíčního údolí se Emily Tempestová setkává s kmenovým vůdcem Lincolnem. Jejich radost ze vzájemného setkání však netrvá dlouho, protože dávný přítel je brzy nalezen zavražděný. Policie je s případem rychle hotová, označí ho za rituální vraždu, kterou jako pomstu za porušení kmenových zákonů spáchal místní podivín Blakie. Emily se to však tak jednoznačné nezdá a udělá vše proto, aby byl pravý vrah po zásluze potrestán. Zda se jí to podaří, to už si přečtěte v napínavém thrilleru australského autora Adriana Hylanda, za který získal v roce 2007 prestižní australskou cenu Neda Kellyho.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Diamantová holubice vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Diamantová holubice
probíhá od 25. února do 3. března 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 thrillery Diamantová holubice

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDiamantová holubice

Hyland, Adrian

Jota, 2017

Napsat komentář