Biografické střípky

biografie
Zajímají vás životy jiných? Máte rádi biografie? Nahlédněte do životů známých i neznámých lidí. Dnešní tipy vám ukáží pestré spektrum životních osudů… 

V dnešní době si málokdo dovede představit život bez elektřiny, rádia a dalších vymožeností. Jaký život měl vlastně Nikola Tesla? David Kent vám ve své knize odkryje osobnost, život a dílo génia, který zkrotil elektřinu, ale svůj život ovládnout nedokázal.

Vizionářský vynálezce, excentrický génius a rebel i outsider.
Životní příběh Nikoly Tesly, doplněný bohatou obrazovou přílohou.
Kdo byl Nikola Tesla? Na jedné straně vynálezce, vizionář a génius, na druhé straně outsider, excentrik a rebel. Zatímco Teslovy vynálezy ovlivnily každodenní život lidí na celém světě a změnily průmyslovou výrobu, on sám se po většinu života potýkal s existenčními problémy a zemřel téměř bez prostředků.
David J. Kent v této graficky výjimečné publikaci odhaluje populárně-vědeckým stylem Teslův život i dramatické události a tajemství obestírající tuto téměř romantickou postavu. Střídavý proud, rádio, bezdrátová komunikace, elektromotor – to jsou jen některé z objevů Nikoly Tesly. Přesto ovoce jeho úspěchů sklidili ve většině případů jiní. Tesla se dočkal slávy teprve až po smrti. V souvislosti s touto osobností se také objevuje spousta konspiračních teorií, a dokonce se stala i jistým popkulturním idolem.
Kniha je navíc bohatě doplněná o řadu téměř neznámých fotografií ilustrujících život muže, jenž dodnes nepřestává jitřit fantazii veřejnosti.
Bohatě vypravená publikace o neobyčejné osobnosti, životě a díle Nikoly Tesly.

Tesla

Génius, který zkrotil elektřinu
Autor: David Kent
Přeložil: Radomír Beneš

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 161×240 mm
ISBN: 978-80-756-5238-6
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Tesla vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Blesk, jako nějaké znamení osudu, rozčísl oblohu přesně ve chvíli, kdy Nikola přišel na svět, a nasvítil celý prostor nevelkého domu.
Zdá se, že Nikola tesla byl s elektřinou spojený od samého začátku. (str. 15)

Prolistujte si celou ukázku.

————————————————

O duševní poruše schizofrenii má mnoho lidí zkreslené představy. Sáhněte po knize Já blázním s vámi a pochopte tuto nemoc s pomocí odborníka Martina Jarolímka.

Kniha Martina Jarolímka, uznávaného českého odborníka na léčbu schizofrenie, zakladatele a primáře Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov, mapuje jeho celoživotní snahu o pochopení a léčbu psychotického onemocnění. Na základě mnohaleté zkušenosti s léčbou pacientů trpících schizofrenií Martin Jarolímek zformoval originální terapeutický přístup, který přibližuje na řadě příkladů. Čtenář získá hlubší pochopení příčin a vnitřních zákonitostí psychotického světa a nahlédne do terapeutické práce s bludy a halucinacemi (hlasy). Autorův komplexní přístup zahrnuje jak farmakoterapii, tak další nezbytné psychosociální intervence. Vedle psychiatrů, zdravotníků, sociálních pracovníků, nemocných a jejich rodin může tato odborně-populární kniha oslovit i širokou veřejnost.

Já blázním s vámi

Autor: Martin Jarolímek

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-749-2313-5
Doporučená cena: 250 Kč

Knihu Já blázním s vámi vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Světlana Alexijevičová, běloruská spisovatelka, přináší nespočet rozhovorů s obyčejnými ruskými lidmi. V co tito lidé věřili, za co bojovali a co jim sovětský svaz dal a vzal? To si poslechněte prostřednictvím audioknihy Doba z druhé ruky.

Četba z knihy oceněné Nobelovou cenou za literaturu za rok 2015.
Text je mozaikou skutečných příběhů, které běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová sestavila z mnoha rozhovorů. Ženy vyprávějí o tom, jak věřily v sovětský komunistický systém, o tom, jak v něm žily, jak za něj bojovaly i jak v něm trpěly, i o tom, jaké zklamání jim často přinesla nová éra.
Účinkují
Hana Maciuchová, Helena Dvořáková, Vanda Hybnerová, Daniela Kolářová, Lenka Vlasáková, Apolena Veldová a Hana Kofránková.
Rozhlasová nahrávka z roku 2016 v režii
Aleše Vrzáka.

Doba z druhé ruky (audiokniha)

Autorka: Světlana Alexijevičová
Přeložila: Pavla Bošková

Vazba: CD
ISBN: 8590236095021
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Doba z druhé ruky vydalo nakladatelství Radioservis.

Přečtěte si ještě další článek o této audioknize.

————————————————

Vychovávat děti nemusí být jednoduché i pro zdravé ženy. A což teprve pro ženy, které mají nějaký hendikep? To jsou Trochu jiné mámy. Přečtěte si sedm rozhovorů s hendikepovanými ženami a třeba se budete na svět dívat jinýma očima.

Sedm příběhů, sedm rozhovorů, sedm tváří. Nakolik je postižení nebo nemoc skutečnou překážkou plnohodnotného mateřství? S čím vším je třeba počítat, když se hendikepovaná žena rozhodne mít dítě? Autorka formou rozhovorů s hendikepovanými ženami a jejich muži zkoumá vztah mezi hendikepem a mateřstvím. Zaměřuje se na okamžik rozhodnutí se pro mateřství a na změnu, kterou narození dítěte do života obou partnerů přináší. Všímá si také, jak se mateřstvím proměňuje vnímání vlastního zdravotního omezení. Knihu doprovázejí fotografie Věry Koubové.

Trochu jiné mámy

Autorka: Petra Maťová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7577-184-1
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Trochu jiné mámy vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Daniela je zcela neslyšící ve třetí generaci. V jejím případě se jedná o vrozenou trvalou sluchovou poruchu, která patří mezi prelingvální sluchové poruchy, k nimž dochází ještě před tím, než se dítě naučí mluvit. Proto je Daniela schopna mluvit jen s velkými obtížemi. Danielin manžel je také neslyšící.
Daniele je třicet šest let a má tříletá dvojčata Igora a Reginu, která jsou slyšící, jen Igor má lehkou nedoslýchavost. (str. 11)

Prohlédněte si dostupnou ukázku.

Chcete se o knize ještě něco málo dozvědět? Podívejte se na tento článek.

————————————————

Za vším hledej ženu… Ženy se v dnešní době nebojí ničeho, mohou zachraňovat svět, ale také ho ničit. Odhalte některé osudy slavných i zcela neznámých žen společně s knihou Lvice.

Calamity Jane, Mata Hari, Josephine Baker, Marie Ljalková-Lastovecká, Ljudmila Michajlovna Pavličenko… To jsou nejznámější příklady žen, jejichž život byl spojen se zpravodajskými službami nebo zvláštními jednotkami. Ve skutečnosti takových bojovných „lvic“ bylo a je mnohem více. Jejich stále výraznější zapojení do nejrůznějších specifických formací ozbrojených složek se s ohledem na současnou bezpečnostní situaci dokonce stává celosvětových trendem. Ženy navíc často hrají významnou roli v teroristických skupinách a některé se prosadily i v drsném světě organizovaného zločinu.
Osudy a činy slavných i zcela neznámých moderních Amazonek z obou stran zákona poutavě přibližuje uznávaný český odborník na dějiny speciálních jednotek.

Lvice

Ženy ve zvláštních službách
Autor: Milan Kovář

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-2501-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Lvice vydalo nakladatelství Mladá fronta.

————————————————

Bylo obyčejné ráno roku 1927, jenom trochu pršelo… Přesto se toho dne zrodila legenda v letectví. Přečtěte si o jednom legendárním přeletu nad Atlantikem a o životě Charlese Lindbergha.

Toho deštivého rána 20. května 1927 se málo známý Američan jménem Charles A. Lindbergh vyšplhal do svého jednomotorového jednoplošníku The Spirit of St. Louis a připravoval se ke vzletu z malého letiště na Long Islandu ve státě New York, pevně rozhodnutý získat Orteigovu cenu ve výši 25 000 dolarů, která byla v roce 1919 přislíbena prvnímu pilotovi, který bez mezipřistání uskuteční přelet mezi New Yorkem a Paříží. Na jeho start se přišlo podívat jen 500 lidí. O třicet tři a půl hodin později, když dosedl v Paříži a dosáhl zdánlivě nemožného, vzal jeho letoun The Spirit of St. Louis útokem více než stotisícový dav. Kniha, která přináší poutavý a unikátní popis odvážného přeletu Charlese Lindbergha přes Atlantik, pochází z pera „jednoho z nejvíce vyznamenaných pilotů v historii letectva“. Je napsaná stylem „přímo z kokpitu“ a opírá se o primární zdroje, jako byly Lindberghův osobní deník, rodinné dopisy nebo nevyužité letecké archivní materiály. „Barvité. … Nabízí pohled na celý let přímo z kokpitu. Tato perspektiva ve stylu „jste tam také“ spolehlivě evokuje napětí, riziko a dovednosti od okamžiku, kdy Lindbergh vzlétl z Roosevelt Field, přeletěl pobřeží Newfoundlandu a směřoval sám do noci nad převalujícími se vlnami.“ (Kirkus Reviews) Podplukovník (v záloze) Dan Hampton odlétal během své dvacetileté kariéry (1986–2006) u Letectva Spojených států amerických celkem 151 bojových misí. Za službu ve válce v Iráku, kosovském konfliktu a válce v Zálivu obdržel pplk. Hampton Záslužný letecký kříž za chrabrost, Purpurové srdce, osm leteckých medailí Za chrabrost, pět medailí Za zásluhy a mnoho dalších ocenění. Je absolventem USAF Fighter Weapons School, USN Top Gun School (TOGS) a USAF Special Operations School. Jako analytik často hostoval v CNN, Fox News a MSNBC, kde diskutoval o zahraničních věcech, vojenském letectví a problematice zpravodajství, publikoval v Aviation History, Journal of Electronic Defense, Air Force Magazine, Vietnam magazine Airpower magazine a napsal několik prací na taktické úrovni se stupněm utajení pro USAF Weapons Review. Je autorem bestsellerů Viper Pilot a Rytíři nebes.

Charles Lindbergh: Transatlantický let

Autor: Dan Hampton
Přeložila: Hana Sedláková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 154×212 mm
ISBN: 978-80-264-1744-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Charles Lindbergh: Transatlantický let vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

„LINDBERGH OPUSTIL NEW YORK V 7:52 DOPOLEDNE. S chladným odhodláním čelí smrti, aby vzlétl do mlhavého rozbřesku,“ hlásil Russel Owen téměř bez dechu čtenářům New York Times. „Stovky lidí lapají po dechu, když vidí tohoto nezdolného mladíka [Lindbergha], jak čirým zázrakem zvedá stroj, zatížený 5 200 librami, do vzduchu, díky pochybení navíc o několik yardů dále.“ (str. 31)

Zalistujte si celou ukázkou.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTesla
Génius, který zkrotil elektřinu

Kent, David J.

Jota, 2017

zobrazit info o knizeJá blázním s vámi

Jarolímek, Martin

Galén, 2017

zobrazit info o knizeDoba z druhé ruky (audiokniha)
Konec rudého člověka

Alexijevičová, Světlana

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeTrochu jiné mámy
Hovory o mateřství navzdory zdravotnímu hendikepu

Maťová, Petra

Host, 2017

zobrazit info o knizeLvice
Ženy ve zvláštních službách

Kovář, Milan

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizeCharles Lindbergh: Transatlantický let

Hampton, Dan

CPress, 2017

Napsat komentář