Mateřství s hendikepem

Petra Matova_Trochu jine mamy
Nakladatelství Host vydalo neobyčejnou knihu rozhovorů se ženami, které se rozhodly mít děti navzdory svým zdravotním postižením. Jaké problémy musely překonat? A jak vlastně hendikepem ovlivňuje mateřství?

Sedm příběhů, sedm rozhovorů, sedm tváří. Nakolik je postižení nebo nemoc skutečnou překážkou plnohodnotného mateřství? S čím vším je třeba počítat, když se hendikepovaná žena rozhodne mít dítě? Autorka formou rozhovorů s hendikepovanými ženami a jejich muži zkoumá vztah mezi hendikepem a mateřstvím. Zaměřuje se na okamžik rozhodnutí se pro mateřství a na změnu, kterou narození dítěte do života obou partnerů přináší. Všímá si také, jak se mateřstvím proměňuje vnímání vlastního zdravotního omezení. Knihu doprovázejí fotografie Věry Koubové.

 

Trochu jiné mámy

Hovory o mateřství navzdory zdravotnímu hendikepu
Autorka: Petra Maťová
Fotografie: Věra Koubová

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7577-184-1
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Trochu jiné mámy vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Jaké jsi měla, Danielo, v dětství představy o svém životě, co sis myslela, že budeš dělat?
Měla jsem jedno vysněné povolání, chtěla jsem být zvěrolékařka, protože mám moc ráda zvířata. Ale postupně jsem zjistila, že kvůli tomu, že jsem neslyšící, takovou práci dělat nemůžu, protože třeba při nějaké operaci by pro mě bylo obtížné komunikovat. Zkoušela jsem se dokonce přihlásit na Vysokou školu veterinární, ale nakonec jsem dospěla k závěru, že by to opravdu nešlo. Takže jsem si pak vybrala jiný obor.
Vím třeba o právničce, která je téměř neslyšící, přesněji nedoslýchavá, ale někdo zcela neslyšící jako já má výběr povolání poměrně těžký. Lidí s lehkou nedoslýchavostí, kteří dělají i nějaká náročnější zaměstnání, je asi víc. A nedávno jsem se dozvěděla, že jeden zcela neslyšící se chce dostat do politiky a bude kandidovat v krajských volbách, tak tomu držím palce. (str. 11)

Trochu jine mamy_Daniela

Přečtěte si celou ukázku.

 

Petra Maťová

Petra Maťová (* 1971) studovala filosofii v Praze a v Tübingenu. Pracovala jako editorka a překladatelka ve Filosofickém ústavu Akademie věd České republiky a na volné noze. Má osobní zkušenost s roztroušenou sklerózou a depresí. V roce 2010 se jí narodila dcera Tereza. S ní a s manželem žije v současné době ve Vídni.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrochu jiné mámy
Hovory o mateřství navzdory zdravotnímu hendikepu

Maťová, Petra

Host, 2017

Napsat komentář