České jednohubky – krátké čtení pro dlouhé chvíle

Ceske-jednohubky-kratke-cteni-pro-dlouhe-chvile
Dnes vám nabídneme několik jednohubek, dochucených pro potěchu každého bibliofila. Těšit se můžete na české básně, komentáře a prózy zabývajícími se děním aktuálním i minulým. A mnohem více…

Doktor Radkin Honzák se v oblasti medicíny pohybuje již desítky let a patří mezi uznávané odborníky. Ve svém novém díle čtenářům předkládá svůj pohled na lékařství a vědu, ale i politiku a současné dění s humorem sobě vlastním. Začtěte se do jeho zajímavých postřehů.

Dědeček potrkal jelena

Náš přední psychiatr MUDr. Radkin Honzák, CSc. (* 1939) připravil po pěti letech od vydání knížky Babičku potrkal jelen druhý výbor ze svých esejů, sloupků, komentářů i zamyšlení, které publikoval v odborných časopisech nebo na svém blogu. Obsahem jsou jako vždy jeho bezprostřední reakce na události kolem nás. Autor nám přibližuje medicínu i témata, v nichž se lékařské vědy proplétají s jinými oblastmi, s politikou, morálkou, vědou i občanstvím jako takovým, a se svým typickým humorem otevírá i témata nepříjemná a bolavá. I kdybychom s některými jeho postřehy nemuseli souhlasit, je rozhodně dobré se nad otázkami, které sobě i nám pokládá, vážně zamýšlet.

Autor: Radkin Honzák

Počet stran: 284
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7492-323-4
Doporučená cena: 250 Kč

 

Knihu Dědeček potrkal jelena vydalo nakladatelství Galén.

O autorovi

Mudr. Radkin Honzák, CSc. (* 1939) je známý český psychiatr a sekundární lékař Psychiatrické léčebny Bohnice. Absolvoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1962. Od roku 1966 pracoval jako psychiatr v Ústavu pro výzkum výživy (gastroenterologická problematika, výzkum spánku, výzkum stresu), po sloučení výzkumných ústavů v IKEM (pacienti s nezvratným selháním ledvin, transplantační program). V současnosti je asistent ÚVL 1.LF UK, ambulantní psychiatr IKEM, sekundární lékař PL Bohnice, ambulantní psychiatr REMEDIS.

Zdroj informací: Kosmas

Mimo svoji práci se autor poměrně intenzivně věnuje také psaní, jak můžeme vidět. Čtenáři se s jeho texty mohou setkat jak v knižních publikacích, tak i v denním tisku a na jeho internetovém blogu. Pokud vás dnes představené dílo zaujalo, neváhejte a zjistěte více také o jeho prvním výboru, nesoucím název Babičku potrkal jelen aneb co tomu říkáte, pane doktore?.

————————————————

Milovníci české poezie nebudou zklamáni ani letos. Na konci minulého roku vydalo nakladatelství Host již devátý svazek Nejlepších českých básní 2017. Naši přední odborníci vybrali téměř čtyři desítky básní z pramenů knižních, časopiseckých a internetových. Díky tomu se seznámíte se známými i zcela novými básnickými osobnostmi.

Nejlepší české básně 2017

Milovaný i nenáviděný výběr z české poezie, letos podeváté.

Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou.
Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnována publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.
S nápadem vydávat tyto výbory přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. V českém prostředí se na editorství podílely ty nejvýznamnější osobnosti české poezie, mimo jiné Karel Šiktanc, Miloslav Topinka, Petr Král, Ivan Wernisch, Petr Hruška či Vít Slíva. V roce 2017 se editorského žezla ujmou Sylva Fischerová (arbitr antologie) a Jan Šulc (editor antologie).

Editoři: Sylva Fischerová, Jan Šulc
Počet stran: 108
Vazba: brožovaná
Formát: 162×200 mm
ISBN: 978-80-7577-189-6
Doporučená cena: 239 Kč

Knihu Nejlepší české básně 2017 vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Nejlepsi-ceske-basne-2017-ukazka

Prolistujte si celou ukázku a nezapomeňte nahlédnout do našeho článku, v němž se dozvíte více nejen o tomto svazku, ale také jeho předchůdcích.

————————————————

Na kloub se podíváme také záhadám. Tajemná místa opředená legendami lze najít napříč celou naší zemí. Spisovatelka Štěpánka Saadouni se věnuje těm nejzajímavějším! Znáte třeba Ďáblovu bibli? Víte, kdo to byli tajemní fexti? Nebo jaký byl skutečný původ Boženy Němcové? To vše a mnohem více vám prozradí České záhady.

České záhady

Za záhadami a tajemnými místy nemusíte chodit daleko. V našich luzích a hájích najdete překvapivě mnoho podivuhodných jevů a bytostí. V nejednom hradě straší a v nejednom městě kolují zvláštní legendy. Především v našich dějinách lze najít množství podivností a záhad. Autorka vybírá z českých záhad nejrůznější zajímavosti od poltergeistů přes upíry až po kontakty s mimozemšťany. Nezapomíná ani na tajemný původ Boženy Němcové či na největší rukopisnou knihu světa, českou Ďáblovu bibli. Poodhrňte tedy závoj tajemna a nechte se unášet našimi Akty X.

Naše Akta X
Autorka: Štěpánka Saadouni

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-906481-6-6
Doporučená cena: 252 Kč

Knihu České záhady vydalo nakladatelství Černý drak.

Ukázka z knihy

Bratrstvo nezranitelných

Slovo fext znamená pevný nebo tvrdý a přímo se váže i k německému slovu „kugelfest“, tedy kulí nezranitelný. Fexti se objevují v lidových bájích i v seriózních historických pramenech. Jejich těla nepodléhají rozkladu, po smrti vydávají výraznou fialkovou vůni. S příběhy o fextech se setkáváme nejčastěji ve středních a východních Čechách, ale zmínky o těchto záhadných bytostech nacházíme i v kronikách na západní Moravě. Fexti byli hrdiny lidových příběhů, podle pověsti nelze fexta zabít, lze jej ale zastřelit kulí vyrobenou ze skla. Netlející těla fextů byla dokonce lámána na kousky a nošena jako talisman.

Ve sbírkách císaře

Tato víra v tajemnou moc fextů byla silná dokonce ještě v 19. století, kdy svému otci daroval kousek fextova těla i proslulý buditel František Vladislav Hek, jehož životní osudy posloužily spisovateli Aloisi Jiráskovi jako předloha k jeho slavnému románu F. L. Věk. Poslední doložený případ člověka, kterého je možné považovat za fexta, pochází z poměrně nedávné doby, z období 1. světové války, ze Záběhlic u Prahy, kde žil Emanuel Sýkora, zvláštní člověk vykonávající povolání hrobníka. Proslul údajně nadlidskou silou i léčitelskými schopnostmi. (…)

Více o fextech vám prozradí kompletní ukázka

————————————————

Představili jsme si knihy, které popisují především aktuální dění v básních, komentářích a sloupcích. Náš poslední titul oživuje dílo významného českého prozaika, jenž zemřel před téměř sto padesáti lety. Začtěte se do tří významných próz Karla Sabiny a okuste jejich prostřednictvím atmosféru tehdejší doby.

Novely

Výběr klíčových próz z rozsáhlého a různorodého literárního díla Karla Sabiny (1813–1877) přibližuje dnešnímu čtenáři nejen problematiku směřování a formování české literatury 19. století v její tematické i žánrové rozmanitosti, ale též nastiňuje složitost a osobitost autorského tvůrčího typu v jeho inovátorství, ale i epigonství. Svazek otevírá předbřeznová novela Ervín, která výstižně zachycuje dobovou obměnu elementární motiviky, konfrontující naivní sentimentální vzorce s romanticky absolutními ideály, a uzavírají ho dnes už klasické Oživené hroby, obrazy osudů politických vězňů, střízlivě věcné, ironicky až skepticky glosující výsledky revolučních snah své generace, které stále nabývají nečekaných aktualizací. Edici k vydání připravila a komentář napsala Petra Hesová.

Autor: Karel Sabina
Editovala: Petra Hesová

Počet stran: 435
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-982-4
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Novely vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Karel Sabina (1813–1877) byl český prozaik, básník, kritik, libretista a historik. Byl představitelem českého literárního romantismu a významnou osobností v péči o kult K. H. Máchy. Ve 40. letech se stal čelní osobností radikálně demokratického hnutí, později stoupencem sociálně utopických myšlenek. Knižně debutoval svazkem Básně (1841). V průběhu života pak zveřejnil celou řadu povídek a románů, z nichž k nejznámějším patří Hrobník (1844), Na poušti (1863) a Oživené hroby (1870). Významnou část Sabinova uměleckého odkazu tvoří jeho libreta k operám B. Smetany, Z. Fibicha, popř. K. Bendla.

Zdroj informací: Česká knižnice


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDědeček potrkal jelena

Honzák, Radkin

Galén, 2017

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2017

Host, 2017

zobrazit info o knizeČeské záhady
Naše Akta X

Saadouni, Štěpánka

Černý drak, 2017

zobrazit info o knizeNovely

Sabina, Karel

Host, 2017

Napsat komentář