Minulost a budoucnost lidského pokolení

hodiny
Jak si jako lidstvo stojíme? Jak vypadal náš svět v dávných dobách a jak bude vypadat v budoucnosti? Historie se do určité míry opakuje a my se můžeme poučit z minulých chyb, abychom zlepšili budoucí vyhlídky – v dnešních knihách si můžete přečíst, jak se bude vyvíjet světová situace, či se lépe poučit z naší historie.

Jsme stále na začátku 21. století a přemýšlíme, kam se bude náš svět ubírat. Knižní předpověď na Příštích sto let vychází ze současných trendů a vyvozuje na jejich základě pravděpodobný vývoj společnosti.

Příštích sto let

Autor: George Friedman
Přeložila: Jana Odehnalová

Počet stran: 325
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-257-0238-3
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Příštích sto let vydalo nakladatelství Dokořán.

Zakladatel soukromé zpravodajské agentury Strategic Forecasting předpovídá celosvětový politický vývoj pro 21. století. Autor ve svých prognózách vychází z mnoha čitelných současných trendů, geopolitických zájmů významných států, jejich silných stránek i slabin, a dovádí je do logických důsledků. Poutavě a přístupně extrapoluje politický, sociální i kulturní vývoj současných i budoucích světových mocností a předpovídá, že přesun mocenských center a s ním spojený úpadek americké nadvlády jsou v nadcházejícím století nevyhnutelnou věcí. Vyhneme se přitom rozpoutání celosvětové války?

Představte si, že žijete v létě roku 1900 a bydlíte v Londýně, tehdejším hlavním městě světa. Evropa ovládá východní polokouli. Stěží existuje místo, které by evropské hlavní město neovládalo buď přímo, anebo nepřímo. Evropa žije v míru a těší se bezprecedentní prosperitě. Evropské země jsou díky obchodu a investicím natolik provázané a na sobě závislé, že lidé naprosto vážně tvrdí, že válka není možná – a pokud by vypukla, skončila by po několika týdnech, protože globální finanční trhy by nevydržely tak vypjatou situaci. Budoucnost se jeví v jasných barvách: mírumilovná a prosperující Evropa bude vládnout světu.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

George Friedman je americký politolog, ředitel soukromé zpravodajské agentury Stratfor (zkratka z Strategic Forecasting – strategické předpovědi). Narodil se po 2. sv. válce v Maďarsku židovským rodičům, kteří přežili holocaust. Rodina uprchla z Maďarska před komunistickým režimem. Nejprve strávili nějaký čas v rakouském utečeneckém táboře a odtud se vydali do USA. GF nejprve navštěvoval „public school“ v New York City, posléze získal titul BA na City College v New Yorku, kde vystudoval jako hlavní obor politologii. Doktorát získal na Cornell University. Následujících dvacet let vyučoval politologii na Dickinson College, bádal ve sféře politické filosofie – mezi jeho zájmy patřila kritika marxismu, zkoumání mezinárodních konfliktů, zkoumání vojenských vztahů mezi USA a Sovětským svazem a po pádu SSSR pak americko-japonské vztahy a možnost budoucího válečného konfliktu. Byl poradcem americké armády v otázkách obrany. V roce 1996 se odstěhoval z Washingtonu do Austinu v Texasu a založil zde agenturu Stratfor. George Friedman je ženatý a má čtyři děti. Dva potomci slouží v americké armádě a jeden syn sloužil dvě období v Iráku. George Friedman je autorem knih The Next 100 Years (česky: Příštích 100 let), The Next Decade, America´s Secret War.

Zdroj: nakladatelství Dokořán

————————————————

Ekonomie rozhodně není nový obor, jak ukazuje Tomáš Sedláček ve své knize. Jeho prvotina Ekonomie dobra a zla si získala ocenění kritiky v mnoha státech světa, a nyní vychází ve druhém, doplněném vydání. Přečtěte si o vývoji ekonomie od dávných dob až do současnosti.

Ekonomie dobra a zla

Autor: Tomáš Sedláček

Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 155×230 mm
ISBN: 978-80-87506-94-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Ekonomie dobra a zla vydalo nakladatelství 65. pole.

Druhé, značně rozšířené a prohloubené vydání autorovy prvotiny publikovalo v roce 2011 prestižní nakladatelství Oxford University Press. Od té doby kniha oslovuje čtenáře po celém světě.
Ekonomie dobra a zla byla přeložena do 14 jazyků (včetně čínštiny či korejštiny) a sklidila úspěch u zahraniční kritiky (Financial Times, New York Times, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung) i na akademické scéně. V Německu a ve Švýcarsku se ihned po vydání stala bestsellerem. Dočkala se také úspěšného divadelního zpracování pro české i zahraniční publikum (Londýn, Helsinky, Lucemburk, Bukurešť).
Ekonomie dobra a zla ukazuje, jak barvitě uměli o majetku, vlastním užitku a společenském blahu přemýšlet naši předkové. Autor bere čtenáře na dobrodružnou pouť ke kořenům naší civilizace a na příkladech starých Sumerů, Hebrejů, antických myslitelů či filozofa Descartesa ilustruje, jak inspirativní je sledovat proměny lidského tázání z hlediska ekonomie, pokud je zasazena do širšího kontextu.

V autorově podání je ekonomie krásný humanitní obor, jehož kořeny a souvislosti jdou mnohem hlouběji, než si dnes člověk dokáže představit. Kniha je ale něčím víc než sondou do dějin ekonomického myšlení. Ukazuje, kolik čerstvých a překvapivě relevantních myšlenek můžeme v dědictví starých civilizací najít. A hlavně, jak přesvědčivě s nimi lze jít proti proudu a kacířsky nabourávat stereotypy, s nimiž dodnes pracujeme – jako lidé každodenního života i jako vědci nebo ekonomové.
Sedláček dává ekonomii nový rozměr, dosah a rozlet a propojuje ji s filozofií, uměním, náboženstvím i současnou filmovou tvorbou – vytrhuje ji ze zajetí pouze technické analýzy. V první části této knihy hledá ekonomii v mýtech a v druhé mýty v ekonomii. Obojí je díky autorově rozhledu, erudici a čtivému zpracování unikátní příležitostí, jak poznat naši dobu, sama sebe i svůj vztah k věcem hmotným i duchovním.

Ekonomie, jak ji známe dnes, je kulturním fenoménem, výtvorem naší civilizace. Není ovšem produktem, který bychom záměrně vytvořili či vynalezli, tak jako například motor nebo hodinky. Rozdíl tkví v tom, že v případě motoru či hodinek víme, odkud pocházejí, rozumíme jim. Můžeme je (téměř) rozložit na jednotlivé součástky pak je zase složit dohromady. Víme, jak je uvést do pohybu a jak je zastavit. S ekonomií tomu tak ale není. Tolik se toho odehrálo nezáměrně, spontánně, nekontrolovaně, neplánovaně, mimo dirigentovu taktovku.

O autorovi

Tomáš Sedláček vystudoval teoretickou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde obdržel titul Ph.D. a vyznamenání děkana. Dnes zde vyučuje filosofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Za diplomovou práci o etice a ekonomii získal Hlávkovu cenu.
Je stipendistou Yale University a přednáší pro mnohé české a zahraniční univerzity. V roce 2006 jej Yale Economic Review zařadil do pětice mladých perspektivních ekonomů (Young Guns: 5 Hot Minds in Economics). Ve věku 24 let se stal ekonomickým poradcem prezidenta Václava Havla, později také ministra financí. Byl zařazen do prestižního žebříčku mezi 100 nejvlivnějších myslitelů planety. Tomáš Sedláček je členem několika významných mezinárodních i českých organizací, například Světového ekonomického fóra, je předsedou dozorčí rady Vize 97 a programové rady nadace Forum 2000 a byl členem poradního týmu předsedy Evropské komise.

Zdroj: nakladatelství 65. pole

————————————————

Poznejte historii očima tehdejšího cestovatele, politika a šlechtice, známého Kryštofa Haranta. Kniha plná zajímavých postřehů je doplněna o dobové mapy a další původní dokumenty.

Putování aneb Cesta z Království českého

Autor: Kryštof Harant

Počet stran: 1308
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7491-942-8
Doporučená cena: 659 Kč

Knihu Putování aneb Cesta z Království českého vydalo nakladatelství Host.

Další informace najdete také v našem článku.

Cestopis Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic patří k nejzajímavějším českým literárním památkám doby vrcholného humanismu. Čtenáři, jemuž je blízká touha poznávat cizí země a národy v kulturních, historických a náboženských souvislostech, nabízí všímavý pohled a sofistikovaný názor vzdělaného šlechtice a politika na svět přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. Text s původními ilustracemi, mapami a dalšími dokumenty doplňuje odborný komentář Hany Bočkové a přehledné vysvětlivky, které připravila ve spolupráci s Markétou Melounovou. Dílo vychází ve dvou svazcích, samostatně neprodejných.

Vrátiv se Kristof Harant domů, potkal se s zármutkem, že mu téhož času, léta 1597, milá jeho manželka Eva z Chuděnic zemřela. Hned po smrti její odevzdal dvé dítek svých ku příbuzné paní Lidmile Markvartové z Hrádku, rozené Černínové z Chuděnic, ježto sídlila v Plzni, maje úmysl, vydati se na cestu do Jerusaléma i jiných míst východních, dílem snad proto, aby se v zármutku svém vyrazil, dílem pak chtěje v tom následovati jiné krajany své, kteří túž cestu i jiné daleké cesty nedávno před ním byli vykonali, jakož o tom v předmluvě své k prvnímu dílu obšírněji mluví; a snad jej také pudila zvědavost, poznati a na své oči viděti znamenitosti zemí východních.

O autorovi

Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic byl dvořan a diplomat, autor cestopisu, hudebník. V letech 1594–97 se účastnil protitureckého válečného tažení. Po návratu mu zemřela matka a on spolu se svým švagrem, rytířem Heřmanem Černínem z Chudenic se vydal na pouť do Svaté země. Cesta vedla přes Bavorsko a Tyroly, do Itálie, dále na Krétu, Kypr, Tel-Aviv, Jeruzaléma a do Egypta. Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic se zúčastnil stavovského povstání a Fridrich Falcký ho jmenoval tajným radou a prezidentem české komory. V pobělohorské perzekuci byl Kryštof Harant zbaven majetku a 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze popraven.

Zdroj a více informací zde.

————————————————

Pokud nejste velkým čtenářem, máte možnost si kousek z české historie poslechnout díky audioknize, která vám přiblíží období první republiky, jejíž výročí tento rok oslavíme.

Toulky českou minulostí 1101–1150

Autoři: Josef Veselý
Interpereti: Ivana Valešová, Igor Dostálek, Jaromír Ostrý, Vladimír Krátký, František Derfler, Petr Hořejš

Vazba: CD
EAN: 8590236095427
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Toulky českou minulostí 1101–1150 vydalo nakladatelství Radioservis.

Oblíbený seriál pořadů Českého rozhlasu od roku 1995 v režii Jaromíra Ostrého tentokrát na počátku novodobých dějin s T.G. Masarykem.

Poslechněte si něco z knihy na stránkách nakladatelství (v dolní části stránky).

O audioknize se můžete více dozvědět v našem článku.

O autorovi scénáře

Josef Veselý je přední rozhlasový autor, publicista a moderátor. Napsal knihu Kterak, ve které vypráví o našich místech, osobnostech a událostech slavných i neslavných a v současné době pracuje na jejím pokračování. Po studiích na Univerzitě Karlově nastoupil do Českého rozhlasu Brno, kde pracuje dodnes. Podílel se na programových řadách Šipka, Domino, Rádio na polštář, Hezky česky, Dveře dokořán. Momentálně se věnuje seriálu Toulky českou minulostí, který patří k nejposlouchanějším na 2. programu Českého rozhlasu.

Zdroj: kosmas.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Čtete raději o minulosti či budoucnosti? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříštích sto let
Předpověď pro jednadvacáté století

Friedman, George

Dokořán, 2010

zobrazit info o knizeEkonomie dobra a zla
Po stopách lidského tázání od Gilgameše po finanční krizi

Sedláček, Tomáš

65. pole, 2017

zobrazit info o knizePutování aneb Cesta z Království českého

Harant, Kryštof

Host, 2017

zobrazit info o knizeToulky českou minulostí 1101-1150
Audiokniha

Radioservis, 2017

Napsat komentář