Klasická science fiction

Tipy_Klasicka science fiction
Přinášíme vám tři příběhy, které rozvíjejí vaše oblíbené románové série. Máme tu šestý díl Expanze, poslední knihu z trilogie Jižní Zóna a pokračování Problému tří těles.

Úspěšná sci-fi série Expanze se rozrostla o šestý díl s podtitulem Popel Babylonu. Revoluce je v plném proudu a posádka lodi Rosinante bude muset čelit mnoha nebezpečenstvím.

Popel Babylonu

Expanze – kniha šestá
Autor: James S. A. Corey
Přeložila: Jana Rečková

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 148×206 mm
ISBN: 978-80-7553-397-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Popel Babylonu vydalo nakladatelství Triton.

Revoluce, která po celé generace doutnala, se nyní rozhořela naplno. Svobodná flotila – příslušníci radikální frakce Spolku vnějších planet – zasadila Zemi těžkou ránu a mezi vnějšími planetami zahájila divoké pirátské tažení. James Holden a jeho posádka znají silné i slabé stránky této nové armády lépe než kdokoli jiný. Zbytky starých politických uskupení se ocitají v nesnázích, a proto je Rosinante opět povolána a vyslána na beznadějnou výpravu. Jenomže noví spojenci mají stejné chyby jako ti předchozí, a boj o moc teprve začíná. Zmatky narůstají, chování vesmíru je stále nepochopitelnější. Pirátské flotily, vzpoury, zrady – posádku lodi Rosinante čekají mnohem větší problémy. V záhadném prostoru za branami totiž pouhá hrstka zoufalých, zničených lidí možná rozhodne o osudu lidstva…

 

Ukázka z knihy

Kameny popadaly před třemi měsíci, a teď už Namono tu a tam zahlédla na obloze trochu modři. Dopad u Laghouatu – první z úderů, které zničily svět – vyhodil do vzduchu tolik Sahary, že celé týdny nespatřila měsíc ani hvězdy. Dokonce i brunátný sluneční kotouč se jen tak tak prodíral špinavými mraky. Popel a hrubý písek pršely dolů na Větší Abuju, až se všude navršily hromady, jež změnily její město a daly mu stejnou šedožlutou barvu, jakou mělo i nebe. Pomáhala týmům dobrovolníků odklízet trosky a pečovat o zraněné, dobře však věděla, že její vlastní dusivý kašel a černé hleny, které vyplivovala, pocházejí z toho, že vdechuje smrt.
Kráter, kde býval Laghouat, a Abuju od sebe dělilo tři a půl tisíce kilometrů. Rázová vlna i tak rozbila okna a zbořila některé domy. Zprávy uváděly dvě stovky mrtvých přímo ve městě a čtyři tisíce raněných. Všechny nemocnice a polikliniky byly přeplněny. Nejste-li v ohrožení života, zůstaňte laskavě doma. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku a recenzi předchozího dílu Hry Nemesis.

 

James S. A. Corey

James S. A. Corey je pseudonym dvojice autorů Ty Franck a Daniel Abraham. Druhý jmenovaný je autorem komiksové verze Hry o trůny (A Game of Thrones) od George R. R. Martina. Ze série Mince a dýka (The Dagger and the Coin) u nás vyšly zatím první dva díly – Dračí cesta (The Dragon’s Path, 2011, česky 2015) a Královská krev (The King’s Blood, 2012, česky 2016). Vydání třetího dílu Tyranův zákon (The Tyrant’s Law, 2013) se připravuje. Sérii Kvartet vysoké ceny (The Long Price Quartet) na našem trhu reprezentují první dva díly – Stíny v létě (A Shadow in Summer, 2006, česky 2009) a Zrada v zimě (A Betrayal in Winter, 2007, česky 2011).

————————————————

Adaptace je závěrečným dílem populární trilogie Jižní Zóna, jež vypráví příběh o nebezpečné a tajemné Oblasti X, kterou je třeba náležitě prozkoumat.

Adaptace

Jižní Zóna III.
Autor: Jeff VanderMeer
Přeložil: Pavel Bakič

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2326-5
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Adaptace vydalo nakladatelství Argo v edici Fantastika.

V Oblasti X, záhadné divočině, která se třicet let brání vydat svá tajemství a odráží marné snahy jedné expedice za druhou, vládne zima. Agentura pověřená jejím zkoumáním a kontrolou nad ní – Jižní Zóna – v chaosu po jejím rozšíření zkolabuje. Teprve nyní se poslední, zoufalý tým vydává přes hranici, aby se pokusil dosáhnout odlehlého ostrova, jenž by snad mohl skrývat odpovědi na otázky, které jeho členové hledají. Pokud neuspějí, okolní svět bude ohrožen. Adaptace proniká čím dál hlouběji k okolnostem, které obklopovaly vznik Oblasti X. Co bylo příčinou této nepřirozené proměny? Komu z těch mnoha, kteří se o to pokusili, se podařilo přiblížit k pochopení Oblasti X – a na kom zanechala nezvratné následky? V závěrečné části románové trilogie Jižní Zóna možná budou záhady Oblasti X vyřešeny, ale důsledky dosavadních událostí nebudou přesto o nic méně závažné – a o nic méně děsivé.

 

Ukázka z knihy

Těsně mimo tvůj dosah, těsně za zády: valící se zpěněný příboj, ostrá vůně moře, racci jako křížky, jejich náhlé, uši rvoucí skřeky. Obyčejný den v Oblasti X, neobyčejný den – den tvojí smrti – a ty tu sedíš opřená o pahorek z písku, napůl krytá hroutící se zdí. Na tváři tě hřejí paprsky slunce a nad tebou se ve vlastním stínu závratně tyčí maják. Obloha je tak oslnivá, že nepřipouští existenci čehokoli mimo své modré vězení. Na roztrženém čele se ti třpytí lepivý písek; v ústech cítíš štiplavé hrdelní cosi, které z nich vytéká.
Cítíš se otupělá a polámaná, ale s lítostí se mísí podivná úleva: uváznout po tak dlouhé cestě tady, netušit, jak vše dopadne, a přitom… odpočívat. Dojít spočinutí. Konečně. Veškeré plány, které jsi spřádala v Jižní Zóně, trýznivý a neustálý strach ze selhání nebo něčeho ještě horšího, daň, již jsi platila… to všechno se jako drolivé rudé perly vsakuje do písku vedle tebe. (str. 7)

Přečtěte si také recenzi prvního dílu s názvem Anihilace.

 

Jeff VanderMeer

Jeff VanderMeer vystudoval novinařinu, anglický jazyk a latinsko-americkou historii. Roku 1984 založil malonákladové vydavatelství The Ministry of Whimsy Press, které se orientovalo na uměleckou fantastiku pro náročné čtenáře.  S vydavatelskou činností skončil, žánru sci-fi a fantasy se však věnuje jako autor. Jeho první práce, Night Prayers, byla publikována v magazínu Ouroboros. Do řad profesionálně vydávaných autorů se zařadil povídkou Mahout, jež vyšla v magazínu Asimov. U nás již vyšla VanderMeerova kniha Veniss Underground, obsahující kromě samotného románu také pět povídek ze stejného prostředí.

————————————————

Problém tří těles, světový fenomén od nejlepšího čínského autora science fiction, se dočkal pokračování! V Temném lese jsou poslední nadějí proti mimozemské invazi čtyři lidé.

Temný les

Autor: Liou Cch‘-sin
Přeložil: Aleš Drobek

Počet stran: 600
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-7577-172-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Temný les vydalo nakladatelství Host.

Dlouho utajovaná pravda o chystané mimozemské invazi, k níž má dojít za čtyři sta let, byla konečně odhalena a Země se vzpamatovává ze šoku. Zrádci a kolaboranti byli sice rozprášeni, na Zemi však působí sofony, subatomární vyzvědači Trisolaranů, před nimiž není úkrytu a jejichž prostřednictvím se nepřítel okamžitě dozví i o těch nejtajnějších obranných plánech lidstva. Existuje jen jedno místo, kam sofony nedohlédnou – do lidského nitra. Organizace spojených národů proto světu představí čtyři jedince, do nichž vkládá svou poslední zoufalou naději: tři uznávané myslitele, vojevůdce a stratégy a jednoho obyčejného, druhořadého sociologa. Luo Ťi se ocitá v centru celosvětové pozornosti, aniž tuší, proč byl vybrán a co se od něj čeká. Ví jen, že je jediným člověkem na Zemi, kterého se Trisolarané bojí.

 

Ukázka z knihy

Hnědý mravenec na svůj dřívější domov dávno zapomněl. Pro soumračnou Zemi a hvězdy, které nad ní právě vycházely, to byl jen okamžik, ale pro něj celé věky. Během několika již zapomenutých dnů se jeho svět obrátil vzhůru nohama. Hlína se vznesla k nebi a zůstala po ní hluboká, široká propast. Po chvíli se však zřítila zpátky k zemi a průrvu znovu zasypala. Na jednom konci rozrytého lánu se vztyčila osamělá černá formace. K tomu v této nesmírné říši docházelo často – hlína vzlétala a pršela zpátky, v zemi se otevíraly a zacelovaly rány a na obzoru se objevovaly kamenné formace jako zhmotnělé milníky každé katastrofické změny. Pod zapadajícím sluncem náš mravenec se stovkami svých soukmenovců odnesl královnu do bezpečí, kde založila nové impérium. Nyní se do svého rodiště vrátil jen náhodou, když hledal potravu. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Liou Cch‘-sin

Liou Cch'-sinLiou Cch‘-sin (* 1963) je hlavním představitelem nové generace čínských autorů science fiction. Devětkrát obdržel nejprestižnější čínskou žánrovou cenu Galaxy, jednou titul velmistra čínskojazyčné sci-fi a jako vůbec první Asiat v historii získal také cenu Hugo v kategorii nejlepší román. Jeho díla se řadí k žánru hard science fiction, věhlas si získal především díky silné atmosféře a brilantní představivosti. Liou Cch’-sin ve svých románech úspěšně propojuje abstraktní myšlenky s tvrdou realitou a napříč svým dílem se pokouší odhalit podstatu a estetiku vědy. Jeho nejslavnějším románem je Problém tří těles (2007, česky Host 2017), na který navazují další dva díly trilogie: Temný les (2008, česky Host 2017) a Vzpomínka na Zemi (2010, připravuje se na podzim 2018).

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další poutavé knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám dnešní sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePopel Babylonu

A., James S.

Triton, 2017

zobrazit info o knizeAdaptace

VanderMeer, Jeff

Argo, 2017

zobrazit info o knizeTemný les

Cch´-Sin, Liou

Host, 2017

Napsat komentář