Jak přivést děti k umění?

van_goghova_hvezdna_noc
V době, kdy je televizní vysílání plné animovaných seriálů a počítače plné her, je těžké nadchnout děti pro něco, co jim ve srovnání s oblíbenými Transformers obvykle připadá nudné. Jak děti přivést k tomu, aby věnovaly pozornost výtvarnému umění?

Autorem originální encyklopedie dějin umění Van Goghova hvězdná noc, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství CPress, patřící pod společnost Albatros Media, je britský autor Michael Bird. Michael Bird je historik umění, kromě odborných knih, esejů a recenzí hojně publikuje i poezii. Orientuje se především na moderní britské umění, v publikaci Van Goghova hvězdná noc však svůj záběr rozšířil rovnou na období od pravěku až po současnost.

van_goghova_hvezdna_noc1

Kniha Van Goghova hvězdná noc je sice opatřena podtitulem Dějiny umění v příbězích pro děti, svým konceptem však zaujme i dospělé. Výklad je rozdělen na tematické celky týkající se jednotlivých dějinných epoch či uměleckých směrů. Čtenář je tak seznámen například s pravěkým uměním, je poučen o charakteristických rysech umění egyptského, na druhém konci časové křivky jej zase čeká osud výtvarného umění za komunismu. Samozřejmě nechybí velké postavy dějin umění, jako je například Vincent Van Gogh, podle jehož malby je kniha pojmenována, slavný Leonardo da Vinci nebo Marc Chagall. Text je doprovázen osobitými ilustracemi od Kate Evansové, které jsou dalším kouskem umění v knize.

van_goghova_hvezdna_noc2

Jednotlivé příběhy, které mají seznámit děti s uměním, jsou sice psány s ohledem na věk cílových čtenářů, přesto však nemohu říci, že by mi tyto příběhy připadaly příliš zjednodušující. Je evidentní, že knihu psal erudovaný historik umění s potřebou čtenáře poučit srozumitelným způsobem. V knize je uvedeno, že publikace je určena čtenářům od sedmi let. Rodičům dětí na prvním stupni základní školy bych nicméně doporučila, aby svým ratolestem knihu sami předčítali a vysvětlovali jim historické souvislosti a termíny, které by takto malé děti ještě nemusely plně pochopit.

Pro dospělého může být kniha zajímavým exkurzem do světa dějin umění a odrazovým můstkem k náročnější četbě. Jde o zajímavý kunsthistorický přehled, který sice nevyužije student tohoto oboru, ale běžný čtenář v něm najde pobavení i poučení. Díky tomu, že je kniha nádherně ilustrovaná, hodí se jako dárek pro malé i velké čtenáře.


Z knih o umění doporučujeme tituly Umění falzifikace, Průvodce světem současného umění a Lucas Cranach a malířství v českých zemích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVan Goghova hvězdná noc
Dějiny umění v příbězích pro děti

Bird, Michael

CPress, 2017

Napsat komentář