Skutečné lidské osudy

osoby
Svět je různorodým místem s tolika různorodými lidmi, kteří mají všichni neuvěřitelně rozličné osudy. Dnešní tipy jsou nabité životními příběhy lidí, což jen ilustruje nebývalou rozmanitost lidského osudu.

Historie se velmi často v souvislosti s Chartou 77 zmiňuje především o mužích. Pojďme se ale seznámit také s ženami, které se různými způsoby zapojily do boje proti totalitě.

Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent

Autorky: Marcela Linková (ed.), Naďa Straková (ed.)

Počet stran: 413
Vazba: vázaná
Formát: 182×235 mm
ISBN: 978-80-200-2794-8
Doporučená cena: 365 Kč

Knihu Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent vydalo nakladatelství Academia.

Kniha Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent představuje dvacet jedna žen, které se nebály postavit normalizační moci v 70. a 80. letech. Svým zapojením do boje proti totalitě chtěly spoluvytvářet lepší podmínky pro život svůj i svých dětí. Kniha chce připomenout, jakým způsobem tyto ženy fungovaly v prostředí Charty 77 i mimo něj, v kulturním undergroundu, ve velkých městech i na venkově. Zároveň představuje ženy ukotvené v různých proudech Charty 77 – v proudu filozofickém, křesťanském, reformně komunistickém a v tzv. kulturním undergroundu. Knihu vydal s podporou programu Strategie Akademie věd AV21 Evropa a stát: mezi barbarstvím a civilizací Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. ve spolupráci s Nakladatelstvím Academia u příležitosti 40. výročí Prohlášení Charty 77.

————————————————

Další kniha vypráví příběh neteře Franze Kafky, která prožila svůj život v Praze, i když jí zde život nenabízel mnoho pěkného. I když měla možnost uniknout z Prahy, a to hned třikrát, nikdy tuto šanci nevyužila.

Celej Franz!

Autorka: Marta Davouze

Počet stran: 192
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-204-4559-9
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Celej Franz! vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Věra Saudková nebyla zdaleka jenom neteř Franze Kafky, ale manželka a inspirátorka slavného překladatele Shakespearova díla E. A. Saudka, matka pěti dětí, talentovaná překladatelka, opora mnoha lidí, kteří se ocitli v nouzi, a hlavně moudrá a statečná osobnost. Žila bezmála sto let a její složitý a velice těžký osud se v nejednom ohledu podobal osudu naší země ve dvacátém století. Kdykoli svitla naděje na lepší časy, přišlo něco, co onu naději zmařilo. Nebyly to však jen pohnuté okolnosti politického vývoje, s nimiž se tato citlivá žena musela vyrovnávat. Kafkovým nejhorším vizím bohužel odpovídaly i tragické události a bolestné ztráty členů její rodiny. Třikrát měla reálnou možnost emigrovat, opustit Prahu, která jí přinesla víc strastí než radostí, ale nikdy to neudělala. Pouto, které ji vázalo k místu předků, bylo silnější než touha po svobodě.

————————————————

Navzdory tomu, že mu byla diagnostikována rakovina, napsal knihu plnou života a pozitivního světla namísto úvah o smrti. Inspirujte se knihou Pohyblivý písek – vypráví o tom, jak přistupovat k životu.

Pohyblivý písek

Autor: Henning Mankell
Přeložila: Hana Švolbová

Počet stran: 342
Vazba: vázaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-7577-104-9
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Pohyblivý písek vydalo nakladatelství Host.

V lednu 2014 mi lékaři diagnostikovali rakovinu. Kniha Pohyblivý písek však kupodivu není o smrti a zkáze, nýbrž o tom, co to znamená být lidskou bytostí. Prošel jsem cestou od dětství až do dnešních dnů a vyprávěl jsem o událostech, které na mě měly určující vliv, a také o lidech, kteří nám ukázali nové možnosti. Píšu o ženách a mužích, které jsem nepotkal, ale byl bych si to přál. Píšu o lásce a žárlivosti i o odvaze a strachu. A o tom, jaké je to žít s nemocí, která vás ohrožuje na životě.
Tato kniha vypráví také o malířích před čtyřiceti tisíci lety, kteří si pro své umění vybrali ta nejtemnější místa v jeskyních. Anebo o strašidelných příšerách, které se pokusíme udržet v hlubokých slujích pod švédskou půdou.
Je to kniha o lidskosti a o tom, jak jsem žil svůj život. A v neposlední řadě také o radosti z žití, která se vrátila, když se mi podařilo vyhrabat se z pohyblivého písku, který mě málem stáhl pod zem.

Brzy ráno šestnáctého prosince mě Eva zavezla na benzinku Statoilv Kungsbace, kde jsem si vyzvedl pronajatý vůz. Měl jsem zajet do městečka Vallákra u Landskrony. Auto jsem měl brátit večer. Následující den mě čekala vánoční autogramiáda mého posledního románu v několika knihkupectvích v Göteborgu a Kungsbace.

Prolistujte si celou ukázku.

Více o knize si také můžete přečíst v samostatném článku  na našich stránkách knize věnovanému.

————————————————

Zatímco někteří jsou vázáni láskou k místu, kde žijí, tak moc, že ho nechtějí opustit, jiní se vrhnou do dobrodružství, v němž nemají jistou ani střechu nad hlavou. Vydejte se na cesty s Lucassenem Sjaakem, který objel celý svět!

Život na dvou kolech

Autor: Lucassen Sjaak
Přeložil: Jiří Halaška

Počet stran: 263+8
Vazba: brožovaná
Formát: 125 x 200 mm
ISBN: 978-80-904636-6-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Život na dvou kolech vydalo nakladatelství MotoRoute.

Tato kniha vypráví příběh Sjaaka Lucassena, jenž strávil 5 let cestou kolem světa na motocyklu Yamaha R1. Sjaak ujel téměř 250 000 km, navštívil 75 zemí a zažil nesčetná dobrodružství. Kniha Život na dvou kolech vám dává příležitost prožít s ním jeho maratónskou pouť. Se svými poutavými historkami okořeněnými humorem vás Sjaak dovede do nejvzdálenějších koutů naší planety.

Za vesnicí se objeví obrovská mračna. „Jak daleko je to na asfaltovou silnici?“ ptám se jednoho muže. „Dvanáct kilometrů,“ odpovídá. Risknu to a ujedu několik kilometrů, než narazím na velmi strmý úsek. Vypnu motor a s pomocí prvního kvaltu jako brzdy se klouzavě sunu dolů ze srázu.

Neváhejte si přečíst kompletní ukázku.

————————————————

Ne vždy je nám dáno podniknout cestu, po které bychom toužili. Kniha Kosmounati nula je o lidech, kteří zasvětili život cestám do vesmíru a pomohli do něj vyslat prvního člověka, ale přes všechny jejich zásluhy o nich nikdy nikdo neslyšel…

Kosmonauti nula

Autor: Stanislav Kužel

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 175×215 mm
ISBN: 978-80-87530-36-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Kosmonauti nula vydalo nakladatelství Radioservis.

Další kniha známého publicisty, bývalého redaktora a spolupracovníka ČRo o historii a neznámých skutečnostech z historie kosmonautiky. Čtenářům tentokrát představí osudy mužů, kteří podstoupili dlouhou a strastiplnou cestu, na jejímž konci mohl Jurij Gagarin 12. dubna 1961 zvolat ze špice rakety Vostok své „Pajechali!“. Kniha pojednává o hrdinech, o nichž nepsaly noviny, nebyli v televizních reportážích a světu zůstala jejich jména – často záměrně – utajena. O těch, kdo vyzkoušeli na sobě všechno to, co se mohlo, ba i nemohlo stát na oběžné dráze, avšak ne vždy končila jejich cesta vytouženým pohledem na matičku Zemi. Přesto většina z nich nezatrpkla, byť jim tak zvané postavení „výzkumníka“ sebralo kus života. Některým i celý.
Ani v USA neměli všichni cestu do vesmíru otevřenou, i tam existovali Ti, co nedoletěli… Některým zkušebním pilotům, kteří v raketových letounech překonali hranici kosmického prostoru, se dostalo hrdého titulu „astronaut“ až po mnoha letech, někdy až posmrtně. Jiní zahynuli během výcviku, ničili si zdraví na centrifugách či v barokomorách, na pouštích i ve vlnách oceánu.
V Rusku se jim říká „Kosmonauti Nula“, ale bez nich bychom cestu do vesmíru možná ještě ani dnes neotevřeli.

————————————————

Smáli se Galileovi, smáli se skoro všem vynálezcům, kteří přišli s převratným nápadem. Vynálezci se ale nedali, a díky tomu máme dnes rádio, televizi či počítač. A přesně o těchto vynálezcích je tato kniha!

Smáli se Galileovi

Autor: Albert Jack
Přeložil: Petra Florianová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-807-3
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Smáli se Galileovi vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Když Galileo poprvé přišel s myšlenkou, že Země není středem vesmíru, tak se mu vysmáli. O rádiu ještě před sto lety kdosi prohlásil: „Ta bezdrátová hudební krabice nemá žádnou obchodní hodnotu. Kdo by platil za zprávu, která není určena jasně dané osobě!“ Totéž říkali o televizi: „Americké rodiny nebudou sedět okolo překližkové krabice a hodiny v kuse na ni zírat.“ Telefon byl ústy ředitele Britské pošty odmítnut jako bezvýznamná hračka se slovy: „Díky, máme skvělé poslíčky.“ Jednatel společnost IBM si myslel, že na celém světě se prodá maximálně pět počítačů. Naštěstí pro něj (i pro nás) to jeho syn viděl jinak. A tryskový motor, který změnil život nám všem, málem stál Franka Whittla ten jeho, ale on to nevzdal. Členům Beatles bylo zase řečeno, že kytarovým kapelám už pomalu odzvonilo, a Elvisovi radili, ať jde radši řídit kamion…

A o tom je celá tato kniha – o tom, jak si někdo někde řekl: „Tohle by se dalo udělat líp“, a pak strávil roky vymýšlením. Jak často musel slyšet slova: „To nebude fungovat!“ Někdy se už nelze dopátrat, jak to bylo, ale u spousty vynálezů víme přesně, kdo je objevil a jak. Ve čtivé, poutavě napsané knížce britského historika a spisovatele Alberta Jacka se dočtete příběhy nejrůznějších vynálezů a vynálezců, kteří navzdory pochybnostem svých souputníků uspěli a změnili svět.

Pestrobarevné krabice s cereáliemi, jež má mnoho z nás při snídani postavené na stole, jsou plné cukru a čokolády a často je zdobí kreslení skřítci a usmívající se tygři. Ve skutečnosti jsou posledním pozůstatkem bizarního, dlouhotrvajícího boje, který v Americe 19. století zuřil mezi vegetariány, fanatiky zastávajícími vodoléčbu a adventisty sedmého dne.

Využijte možnosti si přečíst z knihy více.

————————————————

Belmondo – neexistuje snad nikdo, komu by toto jméno nic neříkalo. Ale jak se stal tak slavnou hvězdou? Přečtěte si jeho podrobnou autobiografii!

Mých tisíc životů

Autor: Jean-Paul Belmondo

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 0tisíc0 mm
ISBN: 978-80-7252-707-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mých tisíc životů vydalo nakladatelství Práh.

„Těch tisíc životů uplynulo rychle, až příliš rychle – uběhly stejnou rychlostí, jakou jsem řídil auta.“ Víc než jen autobiografie. Vyprávění o výjimečném a šťastném životě. Nula! Divnej ksicht! Ohyzda! Takhle častovali Jeana-Paula Belmonda francouzské divadelní kapacity v jeho začátcích a směle mu prorokovali: „Nikdy nebude na divadelní scéně nebo ve filmu držet žádnou ženu v náručí.“ Nemohli se mýlit víc. Skončily v ní všechny krasavice světového filmu, včetně obávaných italských tygřic, jako byly Claudia Cardinálová, Sophia Lorenová a Gina Lollobrigida. V této osobité vzpomínkové knize Belmondo vypráví o svém šťastném dětství, o úporném boji, který vedl za svůj sen stát se hercem. O své životní vášni – boxu, rychlý autech, ztřeštěnostech a kaskadérských kouscích. O svých životních partnerkách a láskách, o milované rodině, o spolupráci s velikány filmu. Život se mu zdál snadný a zářivý i přes všechna dramata a kruté ztráty. Nejdůležitější pro něj bylo bavit se a hrát si. Byl přesvědčen, že komediant má velké privilegium: právo zachovat si mládí. Zůstat dítětem a vytvářet iluzi, libovat si v přítomném okamžiku.

————————————————

Nemenší hvězda, ale ve světě sportu, je Messi. Na vrchol se dostal velmi rychle, ale zde neplatí, že rychle nabyl a rychle pozbyl. Messi se na vrcholu drží stále. Seznamte se v objemné biografii s jedním z nejslavnějších současných fotbalistů.

Messi: biografie

Autor: Guillem Balague
Přeložil: David Čermák

Počet stran: 696
Vazba: vázaná
Formát: 155×214 mm
ISBN: 978-80-7505-797-6
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Messi: biografie vydalo nakladatelství XYZ.

Kariéra argentinského rodáka Lionela Messiho měla hvězdný začátek a dosud nevykazuje žádné známky zpomalení. Debutoval v sezoně 2004/05 a hned vytvořil rekord coby nejmladší fotbalista, který za katalánský velkoklub FC Barcelona vstřelil gól v lize. V ročníku 2009/10 se poprvé stal nejlepším střelcem španělské ligy, celkem za Barcelonu ve všech soutěžích vstřelil už přes 500 gólů. Za Barcelonu Messi hraje dosud, na dresu nosí uctívané číslo 10. Nejen tím, ale i díky obrovskému významu pro tým připomíná svého slavného krajana Diega Maradonu.

Maestro. Ve škole mu říkali taky el Piqui, čili Drobeček. Ale pro dospívající kamarády z týmu (mezi nimiž se jinému říkalo Clark Kent a dalším Galicijec, Chrt nebo Korejec – kvůli účesu) byl prostě Maestro. V Argentině je přece každý fotbalista známý pod přezdívkou. Podle toho vypadala i týmová soupiska. Jméno, datum narození, výška a přezdívka: Myš, Prcek, nebo třeba Dehet.

Stáhněte si kompletní ukázku.

————————————————

Stejně jako její písničky, i vzpomínková kniha Zuzany Navarové je hodna pozornosti. Obraz života, shrnutí všeho, co autorka zažila, je příjemnou příležitostí zavzpomínat na hvězdu českého písničkářského nebe, jíž byl vymezen tak krátký čas…

Andělská počta

Autorka: Zuzana Navarová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 157×190 mm
ISBN: 978-80-7577-333-3
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Andělská počta vydalo nakladatelství Host.

Písňové texty – vzpomínky – fotografie.
Texty
Zuzany Navarové patří k tomu nejlepšímu, co v české písňové tvorbě vzniklo. Překvapují slovními hříčkami, okouzlují nevšedním lyrickým obrazem, jsou přesvědčivé svým vnímáním světa, které má přes pokornou toleranci a laskavý odstup pozorovatelky jasné etické nuance. Nadhled a humor se v nich snoubí s meditativní zasněností a náznaky nesentimentální melancholie. Jen tomu, kdo má „v duši čisto“ a v „srdci jisto“, se totiž dostává daru přetavit subjektivní zkušenost v poeticky mocnou výpověď.

Dávno, předávno sedávali mladí rozdychtění intelektuálové v malé a poněkud podmáčené kavárně v skrytu staroměstského podloubí pod Týnem a hodiny a hodiny srkali své jediné „capuccino“ (dokonce jediné „capuccino“ v socialistické Praze!), aby zaníceně hovořili o umění i tvůrčí zácpě v podmínkách normalizačního Československa nebo prostě o tom, kdo je úplně blbej. Kavárna se jmenovala Columbia a mezi rozdychtěné jsem patřila i já.

O Zuzaně Navarové a její knize si můžete také přečíst článek na našem webu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBytová revolta: Jak ženy dělaly disent

(ed.), Marcela Linková – (ed.), Naďa Straková

Academia, 2017

zobrazit info o knizeCelej Franz!

Davouze, Marta

Mladá fronta, 2017

zobrazit info o knizePohyblivý písek

Mankell, Henning

Host, 2017

zobrazit info o knizeŽivot na dvou kolech

Sjaak Lucassen

MotoRoute, 2017

zobrazit info o knizeKosmonauti nula
Ti co nedoletěli

Kužel, Stanislav

Radioservis, 2017

zobrazit info o knizeSmáli se Galileovi
Jak velcí vynálezci vytřeli zrak svým kritikům

Jack, Albert

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeMých tisíc životů

Belmondo, Jean-Paul

Práh, 2017

zobrazit info o knizeMessi: biografie

Balague, Guillem

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeAndělská počta

Navarová, Zuzana

Host, 2017

Napsat komentář