O radosti ze života

Pohyblivy pisek
Když Henning Mankell v roce 2014 zjistil, že má rakovinu, rozhodl se ve své knize poodhalit, co podle něj znamená být lidskou bytostí. Psal tom, jak žil svůj život, a o radosti z žití, když nemoc překonal…

V lednu 2014 mi lékaři diagnostikovali rakovinu. Kniha Pohyblivý písek však kupodivu není o smrti a zkáze, nýbrž o tom, co to znamená být lidskou bytostí. Prošel jsem cestou od dětství až do dnešních dnů a vyprávěl jsem o událostech, které na mě měly určující vliv, a také o lidech, kteří nám ukázali nové možnosti. Píšu o ženách a mužích, které jsem nepotkal, ale byl bych si to přál. Píšu o lásce a žárlivosti i o odvaze a strachu. A o tom, jaké je to žít s nemocí, která vás ohrožuje na životě.
Tato kniha vypráví také o malířích před čtyřiceti tisíci lety, kteří si pro své umění vybrali ta nejtemnější místa v jeskyních. Anebo o strašidelných příšerách, které se pokusíme udržet v hlubokých slujích pod švédskou půdou.
Je to kniha o lidskosti a o tom, jak jsem žil svůj život. A v neposlední řadě také o radosti z žití, která se vrátila, když se mi podařilo vyhrabat se z pohyblivého písku, který mě málem stáhl pod zem.

Ukázka z knihy

Brzy ráno šestnáctého prosince mě Eva zavezla na benzinku Statoilv Kungsbace, kde jsem si vyzvedl pronajatý vůz. Měl jsem zajet do městečka Vallákra u Landskrony. Auto jsem měl brátit večer. Následující den mě čekala vánoční autogramiáda mého posledního románu v několika knihkupectvích v Göteborgu a Kungsbace. (str. 13)

Další děj prozrazuje pokračování ukázky.

Ohlasy na knihu

Pohyblivý písek definuje Mankellův život nikoliv jeho koncem, ale tvůrčím a humanitárním posláním, jež ho naplňovalo…

- Financial Times

Výjimečně dojemná labutí píseň… Čtenář si uvědomí, že Mankella nikdy nepoháněl hněv, nýbrž droboučká, křehká naděje, a že jeho slova a skutky pomohou v boji za spravedlivější svět.

- The Independent

Poutavé dílo od jednoho z nejznámějších švédských autorů od dob Augusta Strindberga… Pohyblivý písek stojí na pomezí eseje a memoárů a zasvěceně se zaobírá uměním, náboženstvím, dětstvím a také nemilosrdností naší smrti. Málokterý spisovatel dokázal psát o záhadě konce života s takovým zaujetím.

-  Evening Standard

Pohyblivý písek

Autor: Henning Mankell
Přeložila: Hana Švolbová

Počet stran: 342
Vazba: vázaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-7577-104-9
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Pohyblivý písek vydalo nakladatelství Host.

O autorovi

Mankell HenningHenning Mankell (1948–2015) se narodil ve Stockholmu, vyrůstal však na různých místech Švédska. Působil jako herec, divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak především v Africe, kde psal stranou evropského ruchu. Do svých textů dokázal zakomponovat všechny kontinenty. Na začátku 90. let vytvořil postavu komisaře Kurta Wallandera a napsal o něm sérii knih, které ho proslavily po celém světě. Kromě této série vydal Host Mankellův detektivní thriller Číňan (2009; česky 2011).

Případy komisaře Wallandera:
Neklidný muž (2009; Host 2012), Vrazi bez tváře (1991; Host 2013), Psi z Rigy (1992; Host 2013), Bílá lvice (1993; Host 2014), Usměvavý muž (1994; Host 2014), Ve slepé uličce (1995; Host 2014), Pátá žena (1996; Host 2015), O krok pozadu (1997; Host 2015), Firewall (1998; Host 2016), Pyramida(1999; Host léto 2016), Ruka / Wallanderův svět (2013; Host podzim 2016)

Případ komisaře Wallandera a Lindy Wallanderové:
Než přijde mráz (2002; Host 2013)

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.
Podrobnosti o autorově životě a díle naleznete zde.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePohyblivý písek

Mankell, Henning

Host, 2017

Napsat komentář