Kniha jako dárek

Kniha_jako_darek
Druhá adventní neděle je za námi. Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček, a chcete potěšit své blízké nebo sebe knihou, pak si přečtěte dnešní knižní tipy a inspirujte se!

Kniha s poněkud netradičním názvem Advokáti mrtvých je určena všem, kteří se chtějí dozvědět něco o soudním lékařství. Je psána čtivou formou rozhovorů a určitě vás zaujme.

Kniha obsahuje dvacet jedna rozhovorů s českými, moravskými a slovenskými soudními lékaři a lékařkami. Zachycuje tak myšlenky, vzpomínky, zkušenosti a názory starší generace reprezentantů oboru, který je obestřen různými klamnými představami, ba někdy i mylně zaměňován či směšován s patologií. Hodnota knihy spočívá především v osobních poznatcích vázaných na ústní sdělení odborníků působících v dané době. V tom se editoři inspirovali moderním směrem v současné historiografii, tzv. metodou orální historie, která podtrhuje význam osobního přístupu ke sdělovanému a rehabilituje tak roli tzv. subjektivního svědectví coby plnoprávného pramene poznání minulosti.
Samotným rozhovorům předcházejí studie, v nichž autoři představují soudní lékařství a orální historii a shrnují postup pořizování a úpravy rozhovorů. Součástí knihy je také biografický slovník, jmenný rejstřík, obrazová příloha a poznámkový aparát.
Lékařsko-právní obor soudní lékařství je dnes populární specializace se širokým dopadem nejen zdravotnickým, ale i společenským. Autoři proto doufají, že uvedené poznatky a zaznamenané lidské příběhy zaujmou nejen odbornou veřejnost, ale i širší okruh zájemců.

Advokáti mrtvých

Autor: Pavel Nečas

Počet stran: 549
Vazba: vázaná
Formát: 142×206 mm
ISBN: 978-80-7492-317-3
Doporučená cena: 390 Kč

Knihu Advokáti mrtvých vydalo nakladatelství Galén.

————————————————

Příhody mého života jsou o věcech mezi nebem a zemí. Toto dílo polského autora zaujme hlavně ty, kteří mají rádi poezii a krátké prozaické texty plné hlubokého zamyšlení.

Drobné prózy, úvahy, stručné glosy, vzpomínky, originální dialogy a básně Romana Brandstaettera představují pestrou klenotnici jeho literárního umění. Po výjimečném románu Ježíš z Nazareta tak poznáváme, jak širokým talentem tento polský autor oplýval.

V jedné básni zde se Brandstaetter nazývá „smutným svědkem šílenství“ a „sběratelem neužitečných reflexí“. Tato skromnost by nás neměla mást. Málokdo tak mistrně umí zachytit lidské charaktery a nestálost lidských srdcí uprostřed velkých dějin. S vytříbeným humorem a ironií popisuje věci mezi nebem a zemí i to, jak funguje byrokracie. S pozoruhodným vhledem se věnuje biblickým postavám a událostem. Nechybí ani několik textů věnovaných naší zemi.

Příhody mého života

Autor: Roman Brandstaetter
Přeložil: Jaroslav Šubrt

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 132×190 mm
ISBN: 978-80-7195-911-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Příhody mého života vydalo Karmelitánské nakladatelství.

————————————————

Kapela. Pozadí akce, která stvořila Chartu 77 je tou pravou knihou pro ty, kteří se zajímají o naše novodobé dějiny a chtějí prozkoumat dosud neznámé události, které vyústily do vzniku Charty 77.

Na počátku procesu s undergroundem stála celostátní akce „Kapela“, která si za „snadný“ cíl zvolila „vlasatce“, respektive „závadové“ bigbeatové skupiny. Zápas komunistického režimu s nechtěnou hudbou začal ale již o deset let dříve, v září 1964. Brutální zásah v Rudolfově na konci března 1974 navždy proměnil podzemní společenství. Počínaje srpnem 1974 se stranické špičky systematicky zabývaly hudební produkcí, aby rok poté, v říjnu, volaly po likvidaci „druhé“ kultury. Na obojí reagoval plukovník Vladimír Stárek, náčelník X. správy. V listopadu 1975 vydal pokyn k zahájení celostátní akce „Kapela“. Její spuštění mělo ukončit existenci „ideologicky závadných“ skupin a zamezit vzniku podobných těles. Ikona podzemí, The Plastic People of the Universe, byla vybrána za exemplární případ, na němž režim hodlal demonstrovat svoji sílu. Nechtěným výsledkem se stala nejen Charta 77. O deset let později byl normalizační režim konfrontován s „explozí“ rockových, undergroundových, punkových a alternativních kapel. Na základě doposud neznámých archivních materiálů vyvstává před čtenářem zcela nový pohled na zásadní události našich novodobých dějin.

Kapela

Pozadí akce, která stvořila Chartu 77
Autoři: František Stárek Čuňas, Ladislav Kudrna

Počet stran: 412
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2757-3
Doporučená cena: 465 Kč

Knihu Kapela vydalo nakladatelství Academia.

Zaujala vás tato kniha, prolistujte si ještě ukázku.

————————————————

Název Lily a chobotnice by mohl naznačovat, že se jedná o knihu určenou dětem. Ale není tomu tak. Je to kniha o přátelství člověka a psa a o tom, že stačí málo, aby se všechno změnilo…

Příběh o přátelství, který nás učí, jak žít a jak – znovu – milovat.
Člověk Ted a fenka Lily jsou nejlepší přátelé. Lily je dvanáct let, což je osmdesát čtyři psích. Tedovi je čtyřicet dva, což je dvě stě devadesát čtyři psích. Ale na dvě stě devadesát čtyři nevypadá.
Každý čtvrtek spolu probírají, kteří chlápci se jim líbí. Neustále se přou, jestli se jim víc líbí Ryan Gosling nebo Ryan Reynolds a přes veškeré neshody si skvěle rozumí. Jeden čtvrtek se ale všechno změní. Všechno změní chobotnice, kterou Ted spatří na Lilyině hlavě. Jakmile ji jednou uvidíte, už ji nemůžete doopravdy nevidět. Od té doby už nic nebude jako dřív. Pro oba.

Lily a chobotnice

když milujete psa a on vás
Autor: Steven Rowley
Přeložila: Jana Jašová

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7252-688-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Lily a chobotnice vydalo nakladatelství Práh.

————————————————

Pro všechny milovníky sci-fi a fantasy je kniha Lovecraftova družina správnou volbou. Utkejte se s paranormálním světem díky této hororové knize.

Kolem kostela Všech svatých v Londýně odnepaměti docházelo k neobvyklým jevům a nevysvětlitelným zmizením. V roce 1990 se na místo vydává skupinka v čele s Robertem Chambersem z washingtonského Útvaru pro vyšetřování Cthulhu, která má za úkol prozkoumat působení nadpřirozených sil. Netuší však, že se s nimi budou muset také utkat! Během čtyř dnů a nocí pronikají čím dál hlouběji a hlouběji do tajů paranormálního světa a odkrývají děsivé poznatky, které by raději měly zůstat hluboko pod zemí…

Lovecraftova družina

Horor u Všech svatých
Autor: Stephen Jones
Přeložila: Lucie Horáková

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 148×205 mm
ISBN: 978-80-750-5808-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Lovecraftova družina vydalo nakladatelství XYZ.

Zalistujte si ještě ukázkou z knihy.

————————————————

Wangovi vs. svět je kniha o jedné čínské rodině, která přiletěla do Ameriky vydělat moře peněz a mít se prostě božsky. Akorát se jim to trochu vymkne z rukou díky rozhazovačné hlavě rodiny… Jak to všechno dopadne? A co ty peníze?

Sen o Americe v čínském balení. Román o přistěhovalcích, kteří netouží po přijetí ani se nesnaží zapadnout. Chtějí jen vydělat balík peněz.
Charles Wang je drzý, geniální a roztomilý pitomec, který přijel do Ameriky, aby tam udělal kariéru. Jenže na konci léta 2008 přijde kvůli nesmyslnému rozhazování o všechno. Teď chce jediné: zajistit rodině domov, vrátit se do Číny – své domoviny, kterou nikdy neviděl – a pokusit se získat zpět půdu svých předků.
Bláznivou jízdu rodiny Wangových napříč Amerikou sledujeme očima jejích pěti členů: hlavy rodiny Charlese, jeho nejstarší dcery Sainy (umělkyně skrývající se v ústraní po skandálním přijetí poslední výstavy), syna Andrewa (panice a ctižádostivého komika), dcery Grace (svéhlavé puberťačky s nutkavými sebevražednými sklony) a jejich chamtivé nevlastní matky Barbry.
Po všech peripetiích, které rodinu cestou potkají, se Charles musí rozhodnout mezi starým a novým světem, mezi rodinou a naplněním svého snu o Číně.

Wangovi vs. svět

Autorka: Jade Changová
Přeložila: Gisela Kubrichtová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-168-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Wangovi vs. svět vydalo nakladatelství Host.

Váháte? Pročtěte si ještě ukázku nebo se podívejte na další článek o knize.

————————————————

Bez moderních technologií umí v dnešní době žít jen málokdo. Ale víte, že třeba mobilní telefon vám může způsobit vznik nádoru? Ne? Přečtěte si knihu Doba jedová 7, která je zaměřena na elektrosmog kolem nás, a uvidíte.

Silné mikrovlnné záření vyhání vrabce z center měst. Borovice rostoucí u radarových stanic a antén mají méně jehlic a odumírají v mladším věku. Okřehek na hladinách rybníků poblíž zdrojů vysokého napětí živoří a krávy na stejně položených pastvinách vykazují poškození DNA buněk. V oblastech se silným elektromagnetickým polem hnízdí méně ptáků a včely, netopýři, lososi a další živočichové nedokážou pod jeho vlivem využívat přirozený navigační smysl. A co člověk?

Studie dlouhodobě prokazují vyšší výskyt Alzheimerovy choroby, neplodnosti, depresí, ADHD, onemocnění srdce, nádorů mozku, prsu, slinných žláz a dalších typů rakoviny v regionech se silným elektromagnetickým znečištěním. Ještě většímu riziku jsou vystaveni pracovníci elektroenergetických závodů, svářeči, lékaři, zubaři, letoví dispečeři a posádky letadel, zaměstnanci telekomunikací, stavební dělníci, ale také třeba holiči a kadeřnice, šičky, švadleny a krejčí, neboť i holicí strojky, vysoušeče vlasů a šicí stroje generují záření způsobující buněčný stres a poškozující genetickou informaci buněk. A pokud ani vy nedokážete většinu dne odložit mobilní telefon, spíte v místnosti s televizorem v pohotovostním režimu stand-by, „vaříte“ v mikrovlnce a žijete v domě nedaleko stožárů nebo transformátorů vysokého napětí, zbystřete. Nádory na té straně hlavy, kde držíte telefon, nejsou výmyslem sekty podivínů usilujících o návrat do středověku, ale skutečností doloženou vědeckými výzkumy.

Lze zabránit zdravotním dopadům elektrosmogu při zachování civilizačních vymožeností?

Doba jedová 7

Elektrosmog
Autor: Martin Blank
Přeložil: Václav Petr

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-341-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Doba jedová 7 vydalo nakladatelství Triton.

Prohlédněte si také ukázku.

————————————————

V dnešních knižních tipech samozřejmě nesmí chybět kniha pro naše malé čtenáře. Děti prérie ocení všichni milovníci přírody, kteří si užijí dobrodružství se dvěma indiánskými sestřičkami. A možná se naučí i pár lakotských slovíček.

Seznamte se s malou indiánkou Agléškou a její starší sestrou Kunou. Budete spolu s nimi bojovat proti krvelačným vlkům, projdete nejedním nebezpečím a navštívíte nejen prérijní kmen Lakotů, ale také tajemný svět indiánských mýtů. Při napínavých dobrodružstvích vás budou provázet celostránkové barevné ilustrace a s pomocí slovníčku lakotštiny se naučíte mnoho užitečných lakotských slov.

Máte-li rádi přírodu a dobrodružný život pod širým nebem, neváhejte a rozběhněte se s Dětmi prérie po rozlehlých oblájích.

Děti prérie

Autor: Ondřej Balík
Ilustroval: Jan Šorm

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-0602-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Děti prérie vydalo nakladatelství Grada.

Také si můžete prolistovat knihu.

————————————————

Dnešním posledním knižním tipem je kniha Ctnosti králů. Jeden krutý vládce na smrtelné posteli, nespokojení poddaní, nepravděpodobné přátelství dvou mužů a veliká bitva – jak toto může dopadnout? Přečtěte si knihu a uvidíte.

První kniha fantasy série Dynastie Pampelišek.

Císař Mapidéré sjednotil sedm krá­­lovství Dary pod jednu vlajku. Nyní však leží na smrtelné pos­­teli, poddaní jsou vyčerpaní císařo­­­vý­­mi velikášskými stavebními projekty a jeho poradci usilují jen o vlastní zisky. Lidé v celé říši trpí, a dokon­ce i sami boho­vé jsou neklidní.
Kuni Garu, vychytralý, charisma­tický povaleč, a Mata Zyndu, syn popraveného vévody, který se touží pomstít, vedou každý svou vlastní vzpouru proti císařské krutovládě.
Při té příležitosti se setkají a společně se připojí k povstání, které se snaží císaře svrhnout. Na své cestě za slávou, mocí a ctí se stanou svědky střetu armád, spatří flotily vzducholodí, setkají se s obřími šupinatými vel­­ryba­­mi a proměňujícími se bohy. Jejich nepravděpodobné přátelství významně změní rovnováhu moci v Daře. Ale za jakou cenu?

Ctnosti králů

Autor: Ken Liu
Přeložil: Milan Pohl

Počet stran: 623
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-100-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ctnosti králů vydalo nakladatelství Host.

Podívejte se na dostupnou ukázku z knihy a přečtěte si článek.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete nejen tyto knihy, ale i mnoho dalších za skvělé ceny.

Co vy a knihy jako dárek? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAdvokáti mrtvých

Nečas, Pavel (ed.)

Galén, 2017

zobrazit info o knizePříhody mého života

Brandstaetter, Roman

Karmelitánské nakladatelství, 2017

zobrazit info o knizeKapela
Pozadí akce, která stvořila Chartu 77

Čuňas, František Stárek – Kudrna, Ladislav

Academia, 2017

zobrazit info o knizeLily a chobotnice
když milujete psa a on vás

Rowley, Steven

Práh, 2017

zobrazit info o knizeLovecraftova družina
Horor u Všech svatých

Jones, Stephen – Probert, John Llewellyn

XYZ, 2017

zobrazit info o knizeWangovi vs. svět

Changová, Jade

Host, 2017

zobrazit info o knizeDoba jedová 7
Elektrosmog

Blank, Martin

Triton, 2017

zobrazit info o knizeDěti prérie

Balík, Ondřej

Grada, 2017

zobrazit info o knizeCtnosti králů

Liu, Ken

Host, 2017

Napsat komentář