Mikrobi v nás

Ed Yong_Obsahuji davy
Oceňovaný popularizátor vědy Ed Yong vás provede světem mikrobů a poodhalí vám nejnovější poznatky z této oblasti. Ale pozor – učiní tak zábavným a zajímavým způsobem!

Každé lidské tělo, i to vaše, obsahuje davy: přetéká desítkami bilionů mikrobů. Co jsou vlastně zač? Škodí nám? Pomáhají? A jak? Nahlédněte do neuvěřitelného mikrosvěta, jehož důležitost pro člověka i všechen život na Zemi jsme až dosud neznali. Mnoho lidí považuje mikroby za pouhé patogeny předurčené k likvidaci. Malé, otravné a nebezpečné. Slavný popularizátor vědy Ed Yong však ví, že drtivé většiny mikrobů se nemusíme bát, natož je ničit. Naopak, měli bychom je hýčkat, obdivovat a studovat, protože zcela zásadně utváří naše těla a ovlivňují naše zdraví. Život mikrobů je úzce propleten s tím naším, stejně jako se životem každého živočicha na Zemi. Bez nich bychom tu zkrátka nebyli. Toto poznání se v posledních letech stalo nejdůležitější biologickou revolucí od doby Darwina – a vy můžete být u ní.

Kniha Obsahuji davy je syntézou doslova stovek a stovek vědeckých článků. Ed Yong vás přitom nikdy nezahltí odborností, ale vede vás od jednoho fascinujícího poznatku k druhému. Obsahuji davy je úplnou špičkou na poli vědecké žurnalistiky.

Bill Gates

 

Obsahuji davy

O mikrobech v nás, kolem nás a o jejich fascinujícím vlivu na náš život
Autor: Ed Yong
Přeložil: Filip Drlík

Počet stran: 420
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 143×215 mm
ISBN: 978-80-7555-027-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Obsahuji davy vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing v edici Pod povrchem.

 

Proč si knihu přečíst

  • Pochopíte, jak bakterie upravují odezvu lidí na léky proti rakovině, jak vylaďují náš trávicí nebo imunitní systém a dokonce mění naši genetickou výbavu.
  • Dozvíte se, jaké nečekané schopnosti mikrobi propůjčují živočichům, od pláště neviditelnosti sépiím po zajištění energie tvorům bez úst a střev.
  • Dočtete se o neuvěřitelných schopnostech bakterií, které si dokážou vzájemně vyměňovat kusy DNA a stavět tak na hlavu naše dosavadní představy o evoluci.
  • Dozvíte se o příčinách současné epidemie alergií, proč jimi méně trpí mladší sourozenci a jak vám pomůžou domácí mazlíčci.
  • Zjistíte, že každá rodina má svůj jedinečný mikrobiom, kterým do 24 hodin přepíše mikrobiální prostředí bytu, do něhož se přestěhuje.
  • Získáte radikálně nový pohled na život na Zemi.

 

Ukázka z knihy

Mnoho známých zvířat, jako jsou krávy, sloni, pandy, gorily, potkani, králíci, psi, leguáni, hrobaříci, švábi a mouchy, si navzájem pravidelně pojídají výkaly – tento jev je znám jako koprofágie. U kožních mikrobů může stačit jednoduše fyzický kontakt. Rozmanitá zvířata jako mloci, salašníci a lidé často obsahují podobné komunity bakterií, když žijí ve stísněných prostorách. Lidí sdílející stejný dům mají vzájemně podobnější kožní mikroby než přátelé žijící odděleně. Také paviáni, kteří pocházejí ze stejného houfu (a tedy se vzájemně starají o srst), mají podobnější skladbu střevních mikrobů v porovnání s cizími jedinci, dokonce i v případech, kdy obě skupiny žijí ve stejném teritoriu a živí se stejnou stravou. (str. 167)

Stáhněte si ukázkovou kapitolu.

 

Ohlasy

Vynikající, barvitý úvod do tématu mikrobioty… nakažlivě strhující.

New York Times

Jeden z nejlepších mladých autorů píšících o vědě – po čertech chytrý, velmi informovaný, rafinovaný, zběhlý a srozumitelný.

David Quammen, autor knih The Song of the Dodo a Spillover

Naprosto fascinující. Úchvatná kniha. Změní vaše vnímání světa. Změní vaše vnímání sebe sama.

Helen MacDonaldová, autorka knihy J jako Jestřáb

Ed Yong dokázal něco překrásného a nepravděpodobného – zpracoval neviditelný svět bakterií vzrušujícím, poutavým a velmi zábavným způsobem.

Adam Rutherford, moderátor a autor knihy Creation

Jednoduše úchvatná kniha. Ed Yong otevírá dveře do skrytého světa kolem a uvnitř nás. Je chytrý, výřečný a mluví o nejnovějších poznatcích. Lepšího průvodce byste nesehnali.

Tim Harford, autor knihy Důvtipný zákazník

 

Ed Yong

Ed YongEd Yong je cenami ověnčený popularizátor vědy a pravidelný přispěvatel měsíčníku The Atlantic. Jeho oblíbený blog Not Exactly Rocket Science vychází v rámci National Geographic. Práce Eda Yonga se objevují v periodikách Wired, New York Times, Nature, New Scientist, Scientific American, Guardian, The Times a také v BBC. Žije v Londýně.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jan Melvil Publishing

 

Edice Pod povrchem

Chcete-li se o světě kolem nás dozvědět více, obraťte se s důvěrou na publikace autorů edice Pod povrchem. Významní a oceňovaní odborníci z různých oborů v nich vynášejí na světlo výsledky svých mnohaletých vědeckých výzkumů – překvapují nás a baví. I nám někdy nestačí vědět, jak na to, někdy nechceme jen příručku, ale toužíme nahlédnout, proč. Chceme zjistit, co je nám skryto. Co je pod povrchem. Vyšly zde knihy: Na volné noze, Příběh lidského těla, Odhalené emoce, Druhý věk strojů, Pozornost aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Jan Melvil Publishing.


Brněnské nakladatelství Jan Melvil Publishing vzniklo v roce 2007 a od té doby již nezpochybnitelně vstoupilo do povědomí příznivců literatury osobního růstu. Soustředí se na tituly od nejlepších autorů a myslitelů dneška, jako malý nakladatel jich vydává jen několik ročně, ale o to větší péči věnuje jejich přísnému výběru. V několika edičních řadách zprostředkovává českým čtenářům zejména zahraniční bestsellery, ale vydalo i připravuje několik titulů domácích autorů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObsahuji davy
O mikrobech v nás, kolem nás a o jejich fascinujícím vlivu na náš život

Yong, Ed

Jan Melvil Publishing, 2017

Napsat komentář