Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. září 2017

nenechte_si_ujit
Nevíte, co v příštím týdnu podniknout? Co třeba zajít na některou z literárních akcí? V následujících dnech se jich u nás koná opravdu mnoho. V našem článku najdete tipy, co si rozhodně nenechat ujít.

Na co se tedy můžete těšit?

Hned v pondělí 11. září se stavte v Domu knihy v Ostravě, a to především, pokud máte v oblibě verše. Proběhne zde totiž křest titulu Prázdniny s Henrim od Lydie Romanské. Tato kniha je plná básní a nese se ve znamení „čisté poezie“, konceptu literárního teoretika Henri Bremonda. Sama autorka o knize řekla, že ji napsala o samotě, v jednom rozpoložení a v jednom prostředí, a proto je dílo tak sourodé a kompaktní. Křest spolu s autogramiádou začíná v 16.00.

Na křest knihy si můžete zajít i v úterý 12. září, tentokrát do Paláce knih Luxor v Praze. Od 17.00 se zde můžete seznámit s novou knížkou Jakuba Poka Jak se naučit 100 slovíček za hodinu. Taky jste na učení jazyků nesnášeli to neustále biflování slovíček? A přitom rozhodně všechna v hlavě nezůstala. Jakub Pok přichází s technikou, díky které je biflování minulostí. Jste zvědaví? Tak nezmeškejte křest knihy, kde se dozvíte něco víc.

Máme tu také akci pro děti. V úterý 12. září se bude v Knihovně Jiřího Mahena v Brně konat Čtení pro nejmenší. Od 16.30 na pobočce v Bohunicích si děti mohou poslechnout čtení z knížky Na procházce s mamutem. Akce je určená především pro caparty od dvou do pěti let v doprovodu dospělého. Vezměte proto svou malou ratolest a prožijte společně příjemné odpoledne.

Brně ještě zůstaneme. Knihovna Jiřího Mahena pořádá v úterý 12. září jedinečnou akci. Od 17.30 si můžete v ústřední knihovně besedovat se známým spisovatelem Jáchymem Topolem o jeho díle. Po skončení besedy se všichni přesunete do budovy bývalé káznice na Cejlu, kterou si budete moci prohlédnout. Poté bude následovat zlatý hřeb večera. Divadlo Naboso uvede v kapli káznice divadelní hru Uvařeno, jejímž autorem je právě Jáchym Topol. Tato temná hra zkoumá podoby zla a vývoj lidské duše. K atmosféře večera notně přispěje i zvolené prostředí.

V úterý 12. září tu máme také něco pro milovníky historie a duchovna. Ve středočeském Tetíně proběhne během svatoludmilské poutě požehnání knize Tetín svaté Ludmily. Autory této výjimečné publikace jsou Václav Cílek, Martin Majer a Radoslava Schmelzová. V knize se dozvíte historii Tetína, jednoho z našich významných míst. Na počátku 10. století zde byl totiž knížecí dvorec, vdovské sídlo kněžny Ludmily, která zde vychovávala svého vnuka, budoucího knížete Václava. A zde byla také zavražděna. Knize ve 12.15 požehná Mons. Václav Malý.

Ve středu 13. září přijede do ostravského Domu knihy spisovatel Michal Viewegh a od 16.00 zde začne křest jeho nové knihy Bůh v renaultu. Zároveň si budete moci s asi nejznámějším českým autorem popovídat, případně si nechat podepsat nějakou jeho knihu. Vieweghova čtvrtá povídková kniha Bůh v renaultu nabízí příběhy plné emocí, jejichž pojítkem je empatie. Hrdinové povídek prožívají pocity, touhy i strachy stejně jako my sami. Je tedy možné, že se v některém příběhů sami najdete…

Ve čtvrtek 14. září se podíváme také do Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně. Od 15.30 se zde můžete seznámit se švédskou literaturou. Knihovnice vám posupně představí švédské autory Monse Kallentofta, Vilhelma Moberga, Fredrika Backmana či Larse Keplera. Pokud máte v severské literatuře zalíbení, určitě neváhejte a přijďte se dozvědět víc.

Ve čtvrtek 14. září se opět můžete zúčastnit zajímavého křtu knižní novinky. V pražském Paláci knih Luxor v 18.00 začíná křest knihy Utajená láska prezidenta Masaryka Oldra Sedlmayerová Petra Zídka. Jde o první životopis ženy, která roku 1928 navázala vztah s československým prezidentem Masarykem. Oldra Sedlmayerová byla spisovatelka, básnířka, publicistka a veřejná aktivistka. Její vztah s prezidentem měl zůstat utajen, nicméně se dochovala jejich korespondence, která jejich vztah potvrzuje.

Pokud vás některá z akcí zaujala, nenechte si ji ujít.
Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář