Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10 září 2017

nenechte_si_ujit
Nový školní rok je tu a s ním se začínají plnit i kalendáře knihoven. „Okurková“ sezona tedy končí a my se opět můžeme vrhnout do víru literárních akcí. Příští týden se jich koná opravdu plno.

A co nás příští týden čeká? Můžete se těšit na zajímavé besedy s autory, veřejná čtení a chybět nebude i křest.

V souvislosti se začátkem nového školního roku se v Knihovně Jiřího Mahena v Brně koná tradiční akce nazvaná Poprvé do školy – Poprvé do knihovny, již 15. ročník akce na podporu dětského čtenářství. Pro malé prvňáčky je na pobočkách knihovny připraveno v průběhu září a října plno akcí. Na závěr budou děti slavnostně pasovány na čtenáře. Samozřejmostí je registrace do knihovny zdarma. Pro bližší informace se podívejte na podrobný program.

úterý 5. září se v pražském Paláci knih Luxor od 17.00 bude křtít kniha Veroniky Matysové Pouštní včela. Kniha vypráví příběh Adama, Američana, který má české rodiče. Proto se vypraví do Prahy a snaží se zde najít své kořeny. Zamiluje se, ale nic nedopadne dobře. Vrací se tedy zpět do USA, kde přijme nabídku stát se členem tajné operace CIA Pouštní včela. Jak ale všichni ví, když včela bodne, zemře. Jak dopadne Adamův příběh? Přijďte se s knihou seznámit, křtít jí bude režisér Jiří Strach.

Ve středu 6. září v 16.00 začne v Paláci knih Luxor v Praze autogramiáda Filipa Komorouse. Jde o autora knížky pro děti Sportovní pohádky, Tucet příběhů pro malé (ne!!!)sportovce. Pohádky vymýšlel za volantem, když stál zrovna v kolonách. Ve svých příbězích se snaží ukázat hlavní myšlenku sportu, kterou je férovost. Sport popisuje jako aktivitu, při které můžete získat přátele, štěstí a také třeba zažít i nějaký ten zázrak. Pohádky jsou doplněny o krásné ilustrace Hanky Šimonové. Přijďte si tedy pro podpis.

Ve středu 6. září si můžete do Šmidingerovy knihovny ve Strakonicích přijít poslechnout přednes literární tvorby. Již tradiční Zastavení v čase vám tentokrát nabídne meditativní a lyrickou poezii Karla Tomana a poetickou prózu Václava Prokůpka, autora knih jako je Baba či Naše Hříbátka. Vše vypukne v 16.30 v pobočce Za Parkem.

Ve čtvrtek 7. září se stavte v Knihovně Václava Havla v Praze. Od 19.00 se zde můžete sejít s novinářkou Libuší Koubskou a seznámit se s její knihou Dědečkův deník. V této novince vypráví dokumentárně-beletristickou formou příběh své česko-německé rodiny, kterou dramaticky zasáhly události 20. století – první republika, protektorát, divoký poválečný odsun i počátek krutých padesátých let. S autorkou budou debatovat politik Petr Pithart a spisovatel Jiří Stránský.

Ve čtvrtek 7. září se v Městské knihovně v Táboru sejdou všichni milovníci tohoto jihočeského města. Od 18.00 zde totiž proběhne křest publikace Tábor – tajemné město nad Lužnicí od Otomara Dvořáka. Historie Tábora sahá až do husitských válek, kdy sloužil jako legendární pevnost těchto bojovníků. Mnozí z nás ale netuší, že stále skrývá mnohá tajemství. Díky této knížce zjistíte o Táboru řadu zajímavostí a možná získáte také tip na pěkný výlet. Na samotném křtu knihy se můžete těšit na plno osobností ze světa literatury, přijedou například spisovatelé Hynek Klimek, Jiří Walker Procházka či Josef Pepson Snětivý.

I v Masarykově veřejné knihovně ve Vsetíně si připravili pěknou akci na čtvrtek 7. září. Od 17.00 se zde můžete setkat s Martinem Reinerem. Tento český básník, prozaik, nakladatel a organizátor kulturního dění se už dlouho zajímá o život a dílo básníka Ivana Blatného. Je autorem knihy Básník: Román o Ivanu Blatném, napsal scénář k televiznímu dokumentu o tomto básníkovi a stál také za převozem Blatného pozůstalosti z Londýna do Památníku národního písemnictví. Přijďte si s autorem popovídat a vyslechnout si jeho autorského čtení.

Další zajímavé literární akce najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář