Napříč žánry české tvorby

Česká republika
Máte rádi české autory? Rádi byste si přečetli knihu, která vychází z českých reálií a je psána českým autorem? V dnešních knižních tipech si představíme hned sedm knih českých autorů a autorek. Od poezie, pohádek, esejí až po zamyšlení se nad klimatem na naší planetě.

Josefa Kainara zná každý milovník české poezie. Jeho verše vynikají především svou zpěvností a snahou o spojení slov s hudbou. Hořkokrásný svět Josefa Kainara by tak rozhodne neměl uniknout vaší pozornosti.

Josef Kainar je osobnost, která nepochybně zanechává v české moderní poezii hlubokou a nepřehlédnutelnou stopu. Jeho poezii můžeme nejen číst, ale také ji poslouchat v podobě jeho zhudebněných textů, které patří mezi dobrou jazzovou muziku. Každý, kdo si přehrál album z roku 1977, které bylo vydáno pod názvem Obelisk, pochopil, že Josef Kainar tvořil nejen jako básník, ale i jako dobrý muzikant. Jeho verše nazpívané na tomto albu Vladimírem Mišíkem, Michalem Prokopem, Jiřím Suchým a Evou Olmerovou do značné míry odhalují duši básníka, jeho vztah k životu a k lidem, kteří svůj život opravdu žijí. Charakteristickým rysem jeho tvorby je zpěvnost, možnost spojovat text s hudbou, hovorový a lidsky přirozený jazyk a nekonvenčnost. Řada jeho veršů vyzařuje ironii, určitou hořkost a skepsi, avšak současně i střípky dobrých zpráv a světýlka naděje. Je sám součástí své poezie a hledá odpovědi na své otázky, se kterými se chce se svými čtenáři podělit. Snad nejlépe vystihla podstatu Kainarovy tvorby Bára Gregorová ve své recenzi z roku 2003 na knihu „Bledej gentleman“, když napsala: „Josef Kainar je básníkem momentální imprese, určitý pocit, barva a nálada jsou čitelné z většiny jeho básní a jsou pro něj stejně tak důležité jako jednotlivá písmena a jejich skládání do slov a veršů. Pro svá témata nemusí chodit daleko, jsou jimi nejen obyčejní lidé, ale i obyčejné věci, které denodenně používáme a které, zdánlivě zabaleny do své rutiny, tak trochu ztrácejí svůj původní smysl.“

Hořkokrásný svět Josefa Kainara

Autor: Josef Kainar

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7255-379-2
Doporučená cena: 175 Kč

Knihu Hořkokrásný svět Josefa Kainara vydalo nakladatelství Návrat domů.

————————————————

Eseje o přírodě a kultuře nenacházíme na pultech knihkupců příliš často. Právě proto byste neměli přehlédnout Hledání společného světa od Zdeňka Neubauera.

Dvacet esejů českého biologa a filozofa Zdeňka Neubauera přináší svěží a neotřelý pohled na přírodu i kulturu. Svět zde není vnímán očima tradiční přírodovědy jako výskytiště lhostejných a nesouvisejících objektů, jejichž existence je určována neměnnými přírodními zákony či náhodou. Neubauer chápe přírodu a s ní člověka jako propojený celek, jehož smysl se ukazuje velmi konkrétně v každé jednotlivé bytosti a její podobě. Podoby a tvary tak nejsou náhodné, vše živé v nich zjevuje své nitro, svou svébytnou interpretaci světa.
Cesta z chladné objektivní reality zpět do přirozeného prostoru podob, tvarů, rozpoznávání a interpretace je pro člověka zároveň cestou domů, do světa, který můžeme společně sdílet a jehož povaha se v nás zrcadlí.
Kniha navazuje na výbor
O počátku, cestě a znamení časů vydaný nakladatelstvím Malvern v roce 2007.

Hledání společného světa

Úvahy o filosofii a proměnách vědomí
Autor: Zdeněk Neubauer

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 155×215 mm
ISBN: 978-80-7530-071-3
Doporučená cena: 380 Kč

Knihu Hledání společného světa vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Zdeněk Neubauer je český filozof, biolog, vysokoškolský pedagog a autor mnoha odborných publikací. Studoval biologii na Přírodovědecké fakultě a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Koncem 60. let strávil tři roky v Itálii. V roce 1970 získal titul doktor přírodních věd (RNDr.) a rok později titul doktor filozofie (PhDr.). Pracoval v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, později jako programátor. Významně se podílel na neoficiálních a polooficiálních seminářích, přednáškách, sbornících věnovaných filosofii, vědě, technice a přírodě. Ve svém díle se zabýval zejména epistemologií, vztahy mezi vědou a filosofií, hermetismem, křesťanskou filosofií.

Zdroj: Kosmas

————————————————

Válečné hrůzy, smrtící epidemie a všudepřítomný strach. Tak by se ve zkratce dal popsat Projekt Kronos. Jaké je to být hrdinou? Stojí to vůbec za to?

Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech…
Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku.
Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu, k jeho smůle, tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.

Projekt Kronos

Autor: Pavel Bareš

Počet stran: 568
Vazba: vázaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-7577-055-4
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Projekt Kronos vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Více o knize se dozvíte v našem podrobnějším článku, který obsahuji i ukázku rozhovoru s autorem.

Ukázka

Občanské centrum několik měsíců řešilo o jeden případ navíc. Pod pery médií propuká maniakální superhrdinský boom. A obyvatelé Downtownu možná našli spasitele. Bůh ví, že ho potřebovali.
Řev lokomotivy se vyřítil z ústí tunelu do stanice a on měl pocit, že mu vyrazí mozek z hlavy ušima. Stihl jen zakřičet a rozpřáhnout ruce. A když znovu dokázal vnímat, byl potopený dobrých pět stop hluboko v sešrotovaném vagonu a kromě zranění, která mu způsobili chuligáni z 3Souls, na sobě neměl ani škrábnutí. Od té doby slyšel v hlavě její hlas.

O autorovi

Pavel Bareš (* 1994) žije dostatečně blízko Praze, aby se mohl považovat za Pražáka, ale zároveň dostatečně daleko, aby po něm v příměstských autobusech chtěli kupon na první pásmo. Ve dne je studentem FSV UK, v noci frontmanem rockové kapely J!Scream, zapáleným hráčem videoher a čtenářem komiksů, cestovatelem, jachtařem, oddaným hnědokabátníkem a zlomyslným Pánem jeskyní. Zpívá, protože některých slov je škoda bez melodie, a píše, protože i kdyby snad někdy chtěl přestat, stejně by nemohl. Projekt Kronos je jeho literárním debutem.

Zdroj: Host

————————————————

Randění a blondýna, to spolu úzce souvisí. Jedna schůzka za druhou, pozdravy, doteky. A nuda. Zn. Blondýna hledá… Ale koho? Napoví Blanka Svobodová.

Známe to, klasické randíčko, kytka, káva, oťukávání, další schůzka, polibek, další káva, tokání, milování… Nuda! Dorota si poprvé v životě vyzkouší seznamku. A světe, div se,vyjde to! Adam se zdá být trefou do černého. Do hodiny je vše vzhůru nohama a svět se točí dvakrát rychleji. Vychutnejte si veselý příběh o tom, co se (ne)může stát během dvaceti čtyř hodin.

Zn. Blondýna hledá…

Autorka: Blanka Svobodová

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7543-407-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Zn. Blondýna hledá… vydanou nakladatelstvím Alpress si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Čas a energii věnuju práci. Atomovi. Domečku. Urputností hraničící s duševní chorobou a vytrvalou prací od osmi do čtyř jsem si našetřila část peněz na malý domek. Zbytek penízků budu do padesáti splácet, ale jsem spokojená. Byla to moje nejlepší investice v životě. Cítím se tu dobře, je to moje hnízdo, útočiště. Je mi tu hřejivě, i když mě pod dekou nikdo nezahřívá.

O autorce

Blanka Svobodová je mladá spisovatelka, která přiznává, že při tvorbě ji často žene kupředu nutkání dokončit knihu co nejrychleji a co nejdříve ji nabídnout čtenářům, napjatě totiž čeká na zpětnou vazbu. V rozporu s touto snahou je pocit lítosti, že příběh končí, protože každou knížkou jako by ztrácela i kousek sebe a kousek vítaného virtuálního prostoru, naplněného libovolně podle autorské fantazie…

Zdroj: Alpress

————————————————

Dalším českým básníkem v dnešních knižních tipech je Luděk Marks. Sbírka Po hadí kůži je dlouho očekávanou novinkou a je opět plná sebeironie, dekadence a beznaděje.

Ponecháme-li stranou samizdaty a bibliofilie, pak byl Luděk Marks až doposud autorem jediné knihy, autorského výboru Stín svícnu. Byl undergroundovým básníkem, samizdatovým editorem, redaktorem a publicistou, po roce 1989 „strážcem zvonice“ v Libotenicích, archeologickým dokumentátorem i textařem rockových hudebníků. V posledních letech se však zdálo, že Marks básník je téměř mrtev a zapomenut. A tu se opět jednou „neuvěřitelné stává skutkem“ a autor přichází s novou, v pořadí druhou sbírkou. Tradiční, formálně vytříbené básnické formy využívá Marks i nadále a dekadentní stylizaci, kterou ve svých mladých letech sdílel s autorem, jenž mu byl v undergroundu nejbližší, totiž s J. H. Krchovským, prověřil čas. Poznáváme známý sebeironický škleb, pod nímž je patrná existenciální tíseň; u bezvěreckého Krchovského je to beznaděj, u Markse tíseň konfrontovaná s „paradoxem víry“. V některých svých pozdních textech však Marks sahá po jednodušších formách, k lakoničtějšímu způsobu vyjádření, a to zřejmě právě tam, kde se tvrdě konfrontuje s „novou dobou“. Marksův lyrický hlas v této zemi opravdu chyběl.

Po hadí kůži

Autor: Luděk Marks

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7577-095-0
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Po hadí kůži vydanou nakladatelstvím Host si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Jen rozlepím si ráno oči
a z okna na mne kýchne den
už v zádech slyším kroky něčí
a vím že není to jen sen
vždyť vodovod je utažen
tak v éterickém stihomanu
zas jako včera letím z domu
přes park v němž hejno havraní
ve mně vidí svou snídani
když utichne rej netopýří
zas hlavně z oken na mě míří
(no není to snad k zesrání?)

O autorovi

Luděk Marks (* 1963 v Ústí nad Labem) je básník generačně náležící ke druhé vlně českého undergroundu, životně spojený s proudem české dekadence. Je zastoupen v antologiích Už na to seru, protože to mám za pár (1985, sestavil Andrej Stankovič) a v Almanachu básníků pražského undergroundu  9× Kontra. Byl redaktorem časopisu Vokno, jeho verše zhudebnil např. David Koller nebo Vladimír Mišík. Doposud mu vyšla sbírka veršů Stín svícnu (1994). Jako dokumentátor archeologických nálezů přispěl do několika odborných publikací. Nyní žije v Teplicích.

Zdroj: Host

————————————————

Zdeňka Svěráka není nutno dlouze představovat. Raději se začtěte do jeho pohádky Tiché šlapací království, která byla původně rozhlasovou pohádkou, ovšem znelíbila se tehdejšímu režimu. Dnes je jiná doba a tak konečně můžeme společně navštívit Tiché šlapací království.

Nebojte se číst nahlas!
Tiché šlapací království napsal Zdeněk Svěrák v šedesátých letech jako rozhlasovou pohádku. Ta byla v roce 1968 smazána jako nežádoucí. Její obsah totiž až příliš připomínal situaci v tehdejším Československu.
Pohádka vypráví o divném království, kde se nesmí mluvit nahlas. Ti, kteří tento zákaz poruší, jdou díky Špiclovi do vězení.
Věříme, že příběh má stále co říci i dnes, nejen chytrým dětem, ale i jejich chytrým rodičům…

Tiché šlapací království

Pohádka pro děti i dospělé
Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 117×167 mm
ISBN: 978-80-271-0445-1
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Tiché šlapací království vydanou nakladatelstvím Cosmopolis si můžete prohlédnout v ukázce.

Nezapomeňte si přečíst také náš podrobnější článek o knize, reportáž ze křtu knihy a recenzi.

Ukázka

„Nooo, tady jsem se na mou duši povedl, co?“ prohlíží se samolibě král Tichošlap IV. „Je to nejkrásnější známka, jakou jsem kdy viděl, vaše Veličenstvo,“ neváhá s odpovědí královský rádce.
„To jsi řekl dobře, Josefe. Připadá mi, že na ní mám takové moudré oči. Zvláště to levé.“
„Ano, levé je zvlášť moudré,“ souhlasí rádce. „Ovšem to nikterak neznamená, Veličenstvo, že by pravé moudré nebylo. Na té známce jste se, milosti, skutečně vyvedl.“

————————————————

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus je znám svými výroky ohledně změn klimatu na naší planetě. S jeho názory se můžete blíže seznámit díky knize Zničí nás klima, nebo boj s klimatem?

Nová kniha Václava Klause navazuje na jeho velmi úspěšnou Modrou, nikoli zelenou planetu, která vyšla česky v roce 2007 a dočkala se osmnácti cizojazyčných vydání. Za těch deset let Václav Klaus své přesvědčení, že přes masivní manipulaci a propagandu údajného globálního oteplování není ohroženo klima, ale naše svoboda, nezměnil. Smyslem této jeho nové knihy není převyprávění knihy „staré“. Jde o originální autorův pokus podělit se s čtenáři o to, co všechno se za uplynulých deset let ve světě na základě bezohledné indoktrinace lidí, mládeže a zejména dětí ideology klimatického alarmismu změnilo a jaké škody byly napáchány. Autor se detailně věnuje nejen souboji klimatického alarmismu s myšlenkami lidské racionality a svobody ve sféře vědy, ekonomiky, politiky i vzdělání, ale důsledky tohoto souboje posuzuje i v širších společenských souvislostech. Současná debata o globálním oteplování ubrala na své intenzitě jen zdánlivě. I proto je třeba nejnovější knihu Václava Klause považovat za další cenný a inspirující příspěvek k obhajobě lidské svobody před zelenou levicovou ideologií.

Zničí nás klima, nebo boj s klimatem?

Autor: Václav Klaus

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 152×218 mm
ISBN: 978-80-271-0589-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Zničí nás klima, nebo boj s klimatem? vydanou nakladatelstvím Grada si můžete prohlédnout v ukázce.

Ukázka

Za deset let došlo k velkému posunu v Evropské unii, který byl zcela ve směru oslabení diskuse (a oslabení demokracie) a vítězství politické korektnosti. Tato, na první pohled věcně bezobsažná, ideologie se stala úspěšným nástrojem k prosazení názorů panujících levicových, progresivistických politiků (a jejich rádců). Politická korektnost nemá věcnou podstatu, jejich jediným základem je apriorní útok na staré, tradiční, většinové, konzervativní, status quo obhajující, na jakoukoli novinku nenaskakující myšlení.

O autorovi

Václav Klaus je významný český ekonom, politik a státník. Jeho úspěšná akademická kariéra započatá v Ekonomickém ústavu ČSAV byla nuceně přerušena na konci šedesátých let, kdy byl z akademie vyhozen. Poté pracoval téměř do devadesátých let ve Státní bance československé a k akademické činnosti se opět mohl vrátit až v roce 1987, kdy nastoupil do Prognostického ústavu ČSAV. S listopadem 1989 vstoupil aktivně do politiky a jako jeden ze zakladatelů Občanského fóra se stal jednou z vůdčích osobností politické a hospodářské transformace země, neztratil však kontakt ani s akademickým světem. Byl federálním ministrem financí v letech 1989 až 1992 a v letech 1992 až 1997 předsedou vlády České republiky. Od roku 1998 byl čtyři roky předsedou Poslanecké sněmovny a v roce 2003 byl zvolen prezidentem české republiky. V roce 2008 byl zvolen prezidentem na druhé funkční období. Po skončení prezidentského mandátu založil se svými spolupracovníky Institut Václava Klause, liberálně konzervativní think tank s vlastní výzkumnou a publikační činností, semináři, konferencemi a dalšími akcemi pro odbornou i širokou veřejnost. Václav Klaus publikoval více než čtyřicet knih a je nositelem řady doktorátů a mezinárodních ocenění.

Zdroj: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHořkokrásný svět Josefa Kainara

Kainar, Josef

Návrat domů, 2016

zobrazit info o knizeHledání společného světa
Úvahy o filosofii a proměnách vědomí

Neubauer, Zdeněk

Malvern, 2017

zobrazit info o knizeProjekt Kronos

Bareš, Pavel

Host, 2017

zobrazit info o knizeZn. Blondýna hledá…

Svobodová, Blanka

Alpress, 2017

zobrazit info o knizePo hadí kůži

Marks, Luděk

Host, 2017

zobrazit info o knizeTiché šlapací království
Pohádka pro děti i dospělé

Svěrák, Zdeněk

Cosmopolis, 2017

zobrazit info o knizeZničí nás klima, nebo boj s klimatem?

Klaus, Václav

Grada, 2017

Napsat komentář