Nebojte se číst nahlas!

Zdenek Sverak_Tiche slapaci kralovstvi
Zdeněk Svěrák, herec a humorista, autor oblíbených příběhů pro děti i dospělé, připravil už v 60. letech pohádku, která dokáže zaujmout a poučit i dnes…

Tiché šlapací království napsal Zdeněk Svěrák v šedesátých letech jako rozhlasovou pohádku. Ta byla v roce 1968 smazána jako nežádoucí. Její obsah totiž až příliš připomínal situaci v tehdejším Československu. Pohádka vypráví o divném království, kde se nesmí mluvit nahlas. Ti, kteří tento zákaz poruší, jdou díky Špiclovi do vězení. Věříme, že příběh má stále co říci i dnes – nejen chytrým dětem, ale i jejich chytrým rodičům…

 

Tiché šlapací království

Pohádka pro děti i dospělé
Autor: Zdeněk Svěrák

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 117×167 mm
ISBN: 978-80-271-0445-1
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Tiché šlapací království vydalo nakladatelství Cosmopolis.

 

Ukázka z knihy

Hlásí se Tiché šlapací království. U mikrofonu Ludvík Šňůra, reportér královského rozhlasu.
Byl jsem požádán, abych vám vyprávěl o našem divném království, poněvadž jsem se osobně zúčastnil dějin. Tedy, nejprve je třeba říci, že naše království bylo divné, ale už není. Já například mluvím ještě ze zvyku tiše, ale… mohu docela klidně mluvit i nahlas. Tak daleko už jsme. Ale o tom později, k tomu dojdeme, teď prosím pozor. Dovoluji si představit jednotlivé osoby našeho království. Tak za prvé – jeho veličenstvo král Tichošlap IV. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku a podívejte se na reportáž ze křtu knihy.

 

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák (nar. 28. března 1936 v Praze) je humorista, dramatik, scenárista, textař a herec. Vystudoval Vysokou školu pedagogickou, obor český jazyk, literatura (1958). V letech 1958 až 1961 byl učitelem v základní škole v Měcholupech na Žatecku a na gymnáziu v Žatci, od roku 1961 do 1969 byl redaktorem Československého rozhlasu, v letech 1977–91 byl zaměstnán jako scenárista ve FS Barrandov, předtím a poté byl ve svobodném povolání. V roce 2005 byl 25. v divácké anketě Největší Čech. Opakovaně se objevoval i mezi osobnostmi, které by lidé rádi viděli na Pražském hradě. Úzce spolupracoval s Ladislavem Smoljakem (v divadle Járy Cimrmana, v 70.–80. letech i jako filmový scenárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům). Je držitelem dvou cen Český lev za scénář k filmům Kolja a Vratné lahve. Jeho filmu Kolja (scénář a herec) byla dne 24. března 1997 udělena cena americké filmové akademie Oscar za nejlepší zahraniční film roku 1996. Kromě toho je Zdeněk Svěrák autorem těchto a mnoha dalších knih: Tatínku, ta se ti povedla, Tři bratři , Zpěvník ke knize Tři bratři (pro děti), Nové povídky, Půlstoletí s Cimrmanem aj. Další Svěrákovy knihy vám přehledně představí náš článek.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.


Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTiché šlapací království
Pohádka pro děti i dospělé

Svěrák, Zdeněk

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář