Krása designu a umění

Tipy_Krasa umeni a designu
Nechte rozkvést svůj umělecký talent, uvědomte si význam prvních dojmů, projděte zábavným kurzem malování prsty nebo si vytvořte něco pěkného z papíru pomocí výtvarné techniky quilling. Dnešní tipy prověří vaši kreativitu!

Podpořte a rozviňte svůj talent za pomoci postupů, které vám osvětlí kniha Přemýšlej jako umělec šéfredaktora kulturních pořadů Willa Gompertze.

Přemýšlej jako umělec

…a prožij kreativnější a plodnější život
Autor: Will Gompertz
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 132×190 mm
ISBN: 978-80-7422-529-1
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Přemýšlej jako umělec vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Proč je pro některé lidi zdánlivě snadné přicházet s novými geniálními myšlenkami? A jak se jim daří proměnit je v něco hmatatelného, co stojí za to? Po letech, během nichž se osobně sblížil s některými nejvýznamnějšími světovými tvůrčími mysliteli, zjistil vedoucí kulturní redakce BBC Will Gompertz, že tyto osobnosti mají některé společné rysy. Jde o základní postupy, které umožnily rozkvět jejich talentů a které si můžeme osvojit i my – bez ohledu na to, čím se zabýváme – a s jejich pomocí dosáhnout výjimečných věcí.

 

Ukázka z knihy

Ve skutečnosti nejsou umělci nijak odvážnější, šlechetnější nebo cílevědomější než farmáři, kteří se neváhají vydat na dlouhou cestu v nepříznivém počasí, aby ochránili své stádo. Nebo než majitelka restaurace, která – poté, co se o půlnoci rozloučila s posledním hostem – se ve čtyři ráno vyhrabe z postele, aby se dostala včas na trh a zajistila si nejlepší zboží. Nebo třeba než zednický mistr, který má po dnech strávených na stavbě domu mozoly na prstech a bolavá záda.
Z hlediska zaujetí pro věc a závažnosti záměru není mezi nimi žádný podstatný rozdíl kromě toho, jak se rozhodneme jejich činnost ocenit. Cíl je stejný. A ve všech těch případech není nijak zvlášť romantický ani mimořádně ušlechtilý. Jde o to přežít a s trochou štěstí vydělat tolik peněz, aby mohli dál dělat to, čím se zabývají. (str. 20)

Prolistujte si celou ukázku. Můžete si také přečíst naši recenzi.

 

Will Gompertz

Will Gompertz pracuje jako šéfredaktor kulturních pořadů v BBC a články o moderním umění často přispívá do deníků Times a Guardian. Sedm let vedl v galerii Tate oddělení nových médií. V roce 2009 vystoupil s velkým úspěchem na divadelním festivalu v Edingurghu se sólovým komediálním představením o moderním umění. Je autorem knihy Na co se to vlastně díváme?.

Informace byly čerpány ze stránek Nakladatelství Lidové noviny.

————————————————

První dojem je nejdůležitější. Určuje, zda je něco ojedinělé, nakolik nás to či ono zaujme, jestli si to koupíme, i to, jak se cítíme. Chip Kidd ve své knize dokazuje, nakolik je první dojem významný při našem vnímání světa.

První dojem

Autor: Chip Kidd

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-8111-368-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu První dojem vydalo nakladatelství Noxi.

Ve své knížce se autor věnuje prvním dojmům v různých oblastech. Představuje nám svůj názor na každodenní designy, svým kritickým a zkušeným okem rozlišuje ty dobré, špatné, absurdní či geniální. Ať už jde o typ vašich ranních novin, automat na jízdenky MHD, knihy, mobily nebo obal čokoládových tyčinek, kterými se večer odměňujete. Odkrývá tajemství pozadí jakéhokoli tvořivého rozhodnutí se zdravou dávkou humoru a profesionality. Tato kniha je vyznáním lásky k designu, odhalením neviditelné krásy a zrady v jednoduchých rozhodnutích – takových, které si nikdo z nás ani neuvědomuje.

 

Ukázka z knihy

Hezký obal

Dokud bude existovat spotřební zboží, budou i obaly. Ovšem skutečnost, že něco je určené k tomu, aby za to lidé zaplatili a spotřebovali to, ještě neznamená, že design obalu musí být přeslazený, povýšenecký nebo si musí vynucovat vaši pozornost.
Čisticí prostředky značky Mrs. Meyer’s představují vynikající příklad ze současnosti, jak lze zboží prezentovat osobitě a úspěšně. Typografie je čistá a jednoduchá. Bílý kruh s červeným okrajem se strategicky nachází uprostřed nálepky a velmi přehledně označuje druh vůně. Samotný výrobek je biologicky rozložitelný a není testován na zvířatech. Láhve lze recyklovat. (str. 14)

Chip Kidd_Prvni dojem ukazka

————————————————

Odložte štětce, protože s novou knihou Iris Scott je nebudete potřebovat. Kurz malování prsty je ideální volbou nejen pro fanoušky antistresových omalovánek, ale pro každého, kdo si rád hraje s barvami a má chuť tvořit.

Kurz malování prsty

Autorka: Iris Scott
Přeložila: Linda Hroníková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 203 x 254 mm
ISBN: 978-80-7413-341-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Kurz malování prsty vydalo nakladatelství Zoner Press.

Iris Scott nám ukazuje, jak pomocí své jednoduché techniky, kdy barvy samy utváří malbu, vytvořit bez pomoci štětců impresionistický obraz, který oplývá životem. Díky kompletním návodům krok za krokem zahrnujícím podrobné instrukce a detailní fotografie si budete připadat, jako byste se účastnili jednoho z populárních Irisiných kurzů. Kurz malování prsty obsahuje překrásné malby jako Kapři Koi, Mokrá silnice, Červené květiny a Slečna mezi listy, na kterých se naučíte vytvořit bezchybné umělecké dílo za jeden den, abyste si jej pak mohli pověsit na zeď nebo někomu věnovat jako originální dárek. Udělejte si volný víkend a trochu si zašpiňte ruce!

 

Ukázky z knihy

Iris Scott_Kurz malovani prsty1

Iris Scott_Kurz malovani prsty2

Prohlédněte si celou ukázku.

 

Iris Scott

Iris Scott je v současnosti jediná mezi výtvarnými umělci, kdo maluje prsty olejovými barvami. Originály jejích děl nakupují sběratelé po celém světě a její tisky jdou každý den na dračku. Její nejslavnější malba Shakin’ Off the Blues se několikrát stala virálem. Žije v Brooklynu, v New Yorku. Vše o Iris najdete na www.irisscottfineart.com.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Zoner Press.

————————————————

Když v roce 2008 začínala Jana Maiksnar Vašíčková s technikou zvanou quilling, ještě netušila, jak moc si ji oblíbí. Před několika lety byl quilling téměř neznámou výtvarnou technikou, ale nyní si ho můžete zamilovat i vy.

Quilling

Autorka: Jana Maiksnar Vašíčková

Počet stran: 112
Vazba: vázaná
Formát: 170×247 mm
ISBN: 978-80-247-4366-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Quilling vydalo nakladatelství Grada.

Pronikněte do tajů populární výtvarné techniky stáčených papírových proužků – quillingu. Popis materiálu, nezbytných pomůcek a základních technik ocení všichni, kdo se s touto technikou teprve seznamují. Uplatnění jednotlivých postupů při výrobě roztomilých svěžích dílek využijí i pokročilí. Vytvořte si duhové náušnice, huňatého medvídka, pampelišky od skutečných téměř k nerozeznání, malou včelku a další barevné papírové drobnosti.

 

Ukázky z knihy

Jana Maiksnar Vasickova_Quilling1

Jana Maiksnar Vasickova_Quilling2

Prolistujte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete řadu zajímavých knížek za skvělé ceny.

Rádi malujete a tvoříte z papíru? Líbily se vám dnešní umělecké tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Úvodní fotka pochází ze stránek freephotosbank.com.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřemýšlej jako umělec
…a prožij kreativnější a plodnější život

Gompertz, Will

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

zobrazit info o knizePrvní dojem

Kidd, Chip

Noxi, 2016

zobrazit info o knizeKurz malování prsty

Scott, Iris

Zoner Press, 2017

zobrazit info o knizeQuilling

Vašíčková, Jana Maiksnar

Grada, 2017

Napsat komentář