Jak myslet jako umělec a přicházet s novými nápady

big_premyslej-jako-umelec-GPm-341835 (1)
Snažíte se být umělecky činní, ale přijde vám, že neumíte vymyslet nic nového? Chtěli byste rozvíjet svůj talent, ale zdá se, že stojíte na místě? Nebo chcete jen přijít s dobrým nápadem v zaměstnání, ale myšlenka nepřichází? Pak zkuste přemýšlet jako pravý umělec!

Publikace Přemýšlej jako umělec, kterou vydalo nakladatelství Lidové noviny roku 2017, je dílem Willa Gompertze, jenž se jako vedoucí kulturní redakce televize BBC setkával se mnoha světovými umělci, režiséry, spisovateli, hudebníky, herců a návrháři a vedl s nimi rozhovory. Na podkladě těchto rozhovorů zjistil, že všechny tyto kreativní a vizionářské osobnosti mají určitě společné rysy, jakési základní postupy, které umožnily rozkvět jejich talentů a které si může osvojit každý člověk bez ohledu na to, jestli disponuje viditelným talentem či nikoli.

Kniha Přemýšlej jako umělec rozhodně neslibuje, že z vás po dvou stech stranách udělá umělce a vy budete chrlit obrazy, které jako by vypadly z Caravaggiovy dílny. Dokonce ani neslibuje, že do vás po jejím přečtení naskáčou životní moudra a vy budete klidní, vyrovnaní a hlavně kreativní. Snaží se vás podnítit k tomu, abyste změnili způsoby svého myšlení, zamýšleli se nad věcmi z nových úhlů a měli více odvahy prosazovat své názory a nápady.

Titul je rozdělen na kapitoly, ve kterých autor vypráví o jednotlivých aspektech umělcova myšlení, které on sám považuje za podstatné pro kreativní a originální tvorbu. Autor přirovnává umělce k podnikateli, stejně jako je například farmář nebo restauratér, který vsadí všechno na svou samostatnou činnost. Umělci se nebojí neúspěchu, neberou jej jako podnět ke vzdávání se. Jsou zvídaví, zajímají se o věci kolem sebe a nebojí se nechat se inspirovat jinými umělci. Umělec si neustále klade otázky, o každém kroku přemýšlí. Promýšlí jak celkový obraz, tak drobný detail, je odvážný a nakloněný experimentu. A hlavně – umělec má svůj názor, je sebevědomý a nestará se o to, co si myslí ostatní (samozřejmě do jisté míry), umí být sebekritický a nechává si čas na přemýšlení.

Tyto aspekty uměleckého myšlení lze aplikovat na život, aniž byste nutně museli být umělci a sochat v ateliéru. Přinesou vám možnost nevidět svět černobíle, ale promýšlet jej z různých aspektů. Díky tomu budete snadněji nalézat řešení nejrůznějších životních situací. Kniha vám na příkladech života nejznámějších a nejvlivnějších umělců ukáže, že ne vždy je život úspěšného člověka samé pozitivum, ale že občas se musí člověk „prohrabat“ přes mnohá příkoří, než nalezne v životě stabilitu a úspěch.

Co se týče obsahu, nemám ke knize výtek. Připomínkou spíše technického charakteru je to, že v úvodu ke každé z kapitol je použit font, který není příliš příjemný pro oko – respektive konkrétně písmeno „s“ mě svým tvarem rušilo od plynulé četby (nejsem sice odborník na typografii, ale řekla bych, že to bylo způsobeno tím, že ačkoli byla ostatní písmena v tomto fontu tiskací, „s“ mělo psací podobu, což mé oči mátlo).

I přes tuto drobnost knihu doporučuji každému, kdo by chtěl ve svém životě postupovat kreativněji a být plodnější, co se nápadů a zajímavých myšlenek týče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřemýšlej jako umělec
…a prožij kreativnější a plodnější život

Gompertz, Will

Nakladatelství Lidové noviny, 2017

Napsat komentář