Detektiv ve vedlejší roli

OBA_Vrazedny_lov_nahled
Ne vždy je hlavní postavou krimirománů detektiv. Obvykle ho v této roli nahrazuje pachatel. V útlých detektivních jednohubkách Hany Militké to však většinou není ani jeden z nich…

Jako by vraždy nebyly tím hlavním. Podstatné jsou totiž příběhy lidí, jichž se násilná smrt nějakým způsobem dotýká. V prvním Záhadném šepotu šlo o obyvatele jednoho činžovního domu, v němž šílený pachatel vraždil jednoho starousedlíka za druhým, v druhé knize s názvem Pronikavý smích to byli lidé spojení s divadelním prostředím se schizofrenním pachatelem v čele a v její poslední novince vydané Agenturou Krigl s názvem Vražedný lov jde o protagonisty z atraktivního prostředí modelingu, v jejichž centru stojí studentka-modelka, možná příští oběť.

Eva je sebevědomá a krásná. Svůj život si určuje sama podle toho, co jí přináší užitek. Dalo by se říct, že je vypočítavá. Proto uvítá nabídku své kamarádky Kristýny a vydá se na její popud do Milána, ucházet se o místo v prestižní modelingové agentuře. Jejího šéfa Oscara Mayna zaujme natolik, že Kristýna, i když ji přivedla, na ni začne žárlit.

Po návratu do Prahy, ve chvíli, kdy se chystá módní přehlídka, se objevuje první mrtvá – bývalá modelka a přítelkyně Oscara je nalezena v hotelovém pokoji. Má v její smrti prsty Oscar, s nímž se hádala, nebo šlo o oběť loupežného přepadení? Kapitán Váchal tápe a atentát na Oscara, uškrcená Kristýna a zavraždění svědci jsou faktory, jež zdárnému rozluštění případu moc nepomáhají…

Hana Militká píše svým obvyklým stylem – žádná složitá souvětí ani dalekosáhlé popisné pasáže nečekejte. Její devizou je úspornost ve vyjadřování, díky níž čtení rychle odsýpá. Na velké množství dějových zvratů, všechny ty mrtvoly, množství postav, mravenčí pátrání po pachateli, ale i vhled do zákulisí modelingového světa, potřebuje autorka jen necelých dvě stě stran. Přesto nemáte při čtení pocit, že vám něco uniká. Jde o surový text bez jakékoliv zbytečné vaty.

Obálku zdobí fotografie skutečné modelky Nikol Nejedlíkové. Celkové pojetí obálky zcela souzní s obálkami předchozích knih, a i když jsem u první knihy měla pocit, že obálka je „přeplácaná“, protože v ní bylo příliš mnoho motivů, nyní již záměr autorky chápu – chtěla mít pro svoji sérii jednotný kabátek, který se liší pouze ústředním motivem. U Pronikavého smíchu z divadelního prostředí obálce vévodila maska, nyní krásná modelka. Co to asi bude příště? Do jakého prostředí se s kapitánem Váchalem čtenáři vypraví…?

Hana Militká určitě není autorkou pro všechny čtenáře, například konzumentům severských thrillerů se možná bude její text zdát příliš suchý. Českého čtenáře, který má rád detektivku jako čtení pro chvíle odpočinku, ale osloví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražedný lov

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2017

Napsat komentář