Kapitán Váchal podruhé

Pronikavy-smich-perex
V temných nočních ulicích není bezpečno. Kdosi tu rozehrál zvrácenou smrtící partii. Zastaví řádění tajemného škrtiče kapitán Váchal?

Ryze česká detektivka není žádným ušlápnutým žánrem. Na současné literární scéně je autorů, kteří se jí věnují, víc než dost. A stále přibývají další. Herečka a spisovatelka Hana Militká (*1950), kterou znáte z naší rubriky Čtení ke kávě, přidala do galerie detektivních radů, majorů a kapitánů novou postavu: kapitána pražské kriminálky Františka Váchala.

Ten se poprvé objevil v knize Záhadný šepot, o jejímž zrodu jsme si s autorkou povídaly v našem rozhovoru. Nyní přichází podruhé v příběhu nazvaném Pronikavý smích a mimo policejního prostředí nás vezme i do zákulisí divadla. Hlavní postavou je totiž oblíbený herec Jaroslav Sýkora, který má, v rámci přípravy na roli v detektivním seriálu, absolvovat měsíční stáž mezi skutečnými kriminalisty. Ačkoli má jen nahlížet policistům pod ruce, jeho schopnost vcítit se do nálad zpovídaných lidí jej vtahuje do vyšetřování případu vražd spojených s uloupenými diamanty. Jenže pak začnou umírat i ženy, které s bandou zločinců neměly nic společného. Tajemný fantom nočních ulic škrtí své oběti a mizí beze stopy. Je možné, že oba zdánlivě nesouvisející případy přeci jen něco spojuje?

Hana Militká opět napsala příběh, které potěší především starší čtenáře. Ačkoli se to v knize mrtvolami jen hemží, ve své podstatě jde o velmi laskavé čtení. Navíc jde o dílo komorního charakteru se dvěma uzavřenými komunitami: kriminalistickou a divadelní. Protože jde přinejmenším v druhém ze zmíněných případů o prostředí, které autorka důvěrně zná, neboť se v něm roky pohybuje, působí její dialogy z divadelní šatny autenticky.

Trošku mě zklamalo předčasné odhalení pachatele, které jsem si vyčetla mezi řádky již velice brzy. Celkovému vyznění a dramatičnosti příběhu by prospěla vyšší míra utajení pachatele.

Styl Hany Militké je velmi charakteristický: krátké, strohé věty bez zbytečných přívlastků a rozvíjejících větných členů. Přesto čtenáři sděluje vše podstatné. Zatímco v případě první detektivky s kapitánem Váchalem působila strohost vyjadřování originálně a přispívala k dramatičnosti děje, u dílu druhého ustoupily, alespoň z mého pohledu, tyto klady do pozadí a přednost bych dala květnatějšímu vyjadřování. Jistě ne všude, ale v určitých pasážích by to byla vítaná změna.

Zápletka a především pachatelův motiv – kombinace choroby, prožitých traumat a spouštěče, které udělají z obyčejného člověka sériového vraha – jsou bezesporu dobré a pro čtenáře velmi zajímavé. Přinutí jej k zamyšlení, jestli někdy není vlastně k politování i sám pachatel.

Máte-li zájem nechat se vtáhnout do zákulisí divadla, nakouknout pod ruce hercům, ale i kriminalistům v laskavé české detektivce, pak si Pronikavý smích Hany Militké pořiďte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePronikavý smích

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2016

Napsat komentář