Vraždy v tichém domě

Zahadny-sepot-perex
Byl to obyčejný tichý nájemní dům a žili v něm úplně obyčejní lidé – bývalý učitel, právník v důchodu, mladý lékař, majitelka cukrárny… Než někdo začal systematicky vraždit důchodce!

Herečka Hana Militká debutovala svojí knihou vzpomínek Povídky z povětří. Nyní na knižní trh přichází její druhá kniha s názvem Záhadný šepot. Jde o detektivní román ze současnosti, postavený na různorodých lidských charakterech. Trošku mi připomíná dílo Emila Vachka, i když jeho inspektor Klubíčko se pohyboval v jiné době a musel se tedy obejít bez různých moderních vymožeností, například bez analýzy DNA. Byl však velmi dobrým pozorovatelem lidských povah.

Stejně tak působí i kapitán František Váchal, který se ujímá vyšetřování vražd. Smrt starého muže v domě Pod Slovany 6 působí na jeho obyvatele jako blesk z čistého nebe. Doktor Adam Skála, hlavní postava příběhu, v ní však vidí možnost seznámit se s Martou Malířovou, půvabnou obyvatelkou bytu v přízemí. Ta zase touží odtud odejít – po nocích slýchá tajemné šeptání, a když i na ni zaútočí kdosi neznámý v temné chodbě, je na pokraji zhroucení.

Kdo páchá zločiny pod rouškou tmy? Jde o tajemného mstitele nebo snad skutečně někdo chce šetřit náklady státní pokladny, jak žertoval kapitán Váchal?

„Já zatím taky ne. Už to skoro vypadá, že tady někdo pracuje pro státní pokladnu. Likviduje důchodce, aby se ušetřilo na důchodech…“ (str.103)

Hana Militká svým románovým debutem určitě nepřeválcuje konkurenci severské detektivky. Přece jen není tak brutální, i když mrtvol je na jednu knihu a jeden dům až dost. Na druhou stranu může potěšit příznivce klasické odpočinkové detektivky. A myslím, že přednostně zaujme ženy, které rády v knihách nacházejí romantiku s lehkou dávkou napětí.

Autorka dala přednost jednoduchému a nekomplikovanému stylu vyjadřování, díky němuž působí dialogy docela svižně a v napínavých fázích příběhu podporují autorčin záměr. Jedna z věcí, co mě těší a současně i vadí, je slušnost vyjadřování všech postav. Absence vulgárních slov je v době, kdy jsou na nás chrlena ze všech stran, laskavým pohlazením. Na druhou stranu jsou v textu místa a situace, v nichž mi nějaké to ostřejší slovo chybělo – například, když se Marta dozví, že byla okradena. A opravdovosti by příběhu dodala i vyšší míra hovorových výrazů, kterými autorka také šetří.

Na druhou stranu i v knize Záhadný šepot je vše, co má správná detektivka mít – zločiny, mrtvoly, výslechy, pátrání i překvapivá odhalení. A jako nádavkem dostanete i porci zdravotní osvěty (vždyť hlavní hrdina je přeci lékař) a maličké poodhalení naší „lenošné“ podstaty:

„Prostě mohu běhat jen do šesti hodin ráno. A dnes jsem přišel skoro o půl hodiny. Zkusím zítra půlhodinku přidat. Víte, může se vám to zdát malicherné. Ale takhle to začíná. Nejdříve člověk vynechá chvilku, deset minut. Pak si řekne, že dnes prší. Výjimečně dnes běhat nepůjdu. A za měsíc zjistíte, že se dá spočítat na prstech jedné ruky, kolikrát jste vyběhl a trénoval.“ (str. 49)

Pokud tedy budete mít chuť si přečíst trošku napínavou, ale především příjemně oddechovou knihu, pak Záhadný šepot vydaný Agenturou Krigl může být pro vás tím pravým ořechovým…

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhadný šepot

Militká, Hana

Agentura KRIGL, 2015

Napsat komentář