Praktický herbář

academia-herbar
Sándor Márai, maďarský spisovatel, se pod vlivem zážitků z druhé světové války inspiroval minulostí a rozhodl se sepsat příručku. Ale ne jen tak ledajakou. Spojil v ní rady a tipy vycházející z lidské moudrosti a filosofii stoiků. Vznikl tak novodobý herbář.

Za starých časů mívala leckterá hospodyňka sešit zvaný herbář nebo bylinář, plný užitečných rad, která bylina vyléčí jaký tělesný či duševní neduh, a rovněž návodů třeba z oblasti zdravovědy, stravování a vůbec doporučení pro nejrůznější životní situace. To inspirovalo maďarského prozaika Sándora Máraiho v čase přetěžkých zkušeností druhé světové války k sepsání obdobné sbírky užitečných rad pro život. Propojil je s filozofií stoiků, a tak se sloučily dva proudy: obyčejná lidská moudrost a vybroušený filozofický náhled na život. Vzniklo dodnes aktuální dílo pro přemýšlivého čtenáře, jenž v současném světě povážlivě rozkolísaných hodnot najde pevný řád moudrého a morálního chování člověka k sobě samému i druhým.

Ukázka z knihy

O čtení

Číst za každou cenu. Někdy s větší vervou, než s jakou bylo dílo, které čteš, napsáno. Číst nábožně, vášnivě, pozorně  a neúprosně. Spisovatel může žvanit; ty však čti málomluvně. Vnímat každé jednotlivé slovo, pěkně jedno po druhém, naslouchat knize s ušima nastraženýma kupředu i vzad, hledat  stopy, které vedou do nejvnitřnějších hlubin hvozdu, zachytávat tajné signály, které možná sám autor, prodírající se houštinami svého díla, přehlédl. Nikdy nečíst bohorovně, mimoděk, jako někdo, koho pozvali  na hostinu a on se teď jen koncem vidličky šťourá v jídle. (str. 69)

O edici

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. V edici vyšly namátkou následující tituly:

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize  zobrazit info o knize

Herbář

Autor: Sándor Márai
Přeložila: Dana Gálová

Počet stran: 268
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-2710-8
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Herbář vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť.

O autorovi

Sándor Márai je maďarský spisovatel. Jeho díla nebyla v Maďarsku vydávána až do konce studené války. V 90. letech byl „znovu objeven“. V současnosti je považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských spisovatelů 20. století. V roce 1990 dostal posmrtně nejvyšší maďarské umělecké vyznamenání, Kossuthovu cenu. V letech 1952–1967 byl spolupracovníkem Rádia Svobodná Evropa.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. V současné době zaujímá Academia svou ediční činností přední místo mezi nakladatelstvími České republiky. V edičním programu se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHerbář

Márai, Sándor

Academia, 2017

Napsat komentář