Vzpomínky na Jana Jínu

stanislava-jinova_olga-pujmanova_osobnost-v-pozadi
V odborné literatuře nalezneme o Janu Jínovi řadu zmínek, monografická studie o něm však dosud chyběla. Tuto mezeru se podařilo vyplnit až nyní díky vzpomínkám Stanislavy Jínové a Olgy Pujmanové.

Publikace edituje dva svým rozsahem i literárním charakterem různé memoárové rukopisy, vzájemně provázané vzpomínkami na osobnost dr. Jana Jíny (1890–1962), předního diplomata meziválečného Československa, aktéra protinacistického odboje za druhé světové války a v letech 1945–1948 přednostu politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, jednoho z nejbližších spolupracovníků dr. Edvarda Beneše a osobního přítele řady tehdejších politiků i umělců, zvláště literátů.

 

Osobnost v pozadí

Jan Jína ve vzpomínkách a v korespondenci
Autorky: Stanislava Jínová, Olga Pujmanová

Počet stran: 444
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2602-6
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Osobnost v pozadí vydalo nakladatelství Academia v edici Paměť.

 

Ukázka z knihy

Paní Vančurová ráda vzpomínala na studenty, jako byl Albert Pražák, tedy na ty, jejichž příchylnost prý byla pro „Profesora“ tou nejmilejší odměnou za jeho namáhavou práci. Bylo mi zprvu trochu k smíchu, že jinak nežli „Profesor“ ta mile svérázná paní svého muže nikdy nepojmenovala. Dlouho se prý divila, proč se „Profesor“ tak pečlivě připravuje na každičkou hodinu; vždyť přece své vědomosti „uměl sypat z rukávů“. Teprve časem prý pochopila, co pro své žáky znamenal, že jim nesděloval pouze své vědomosti, ale dával jim „kus svého srdce“. To jsem si moc dobře nedovedla představit. Ale účastně jsem prožívala, když paní Vančurová zesmutněla líčíc, že „Profesor“ nemohl přednášet na vysoké škole, jak by si byl toužebně přál, a že proto zahořkl. Naštěstí se prý své zatrpklosti posléze zbavil intenzivním studiem a spisováním historie města Klatov. Dodávala už s úsměvem: „Jen nikdy nezatrpknout, pamatuj si to, Olo!“ (str. 121)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Edice Paměť

Ediční řada Paměť nabízí memoárově laděné texty nejen významných českých vědců, ale i dalších zajímavých osobností, jejichž osudy dobře charakterizují pohnutou dobu 20. století. V edici vycházejí i životopisné monografie a edice korespondence. Byly tu vydány např. knihy: Šíp do nebe, Zlínská jitra, Karel Horký – rytíř ulice, Volnomyšlenkář, Emanuel VoskaVáclav Novotný aj.

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsobnost v pozadí
Jan Jína ve vzpomínkách a v korespondenci

Jínová, Stanislava - Pujmanová, Olga

Academia, 2016

Napsat komentář