Nenechte si ujít v týdnu od 17. do 23. dubna

nenechte_si_ujit
Před námi je opět zkrácený týden, pojďme si ho tedy pořádně užít. Knihovny i nakladatelé si i tentokrát připravily mnoho zajímavých literárních akcí, které potěší nejednoho knihomola.

Příští týden se již tradičně můžete přijít inspirovat na křty knižních novinek či si poslechnout autorská čtení. Jistě vás některá z akcí zaujme, tak rozhodně neváhejte a začtěte se do našeho článku.

V úterý 18. dubna proběhne v brněnské Knihovně Jiřího Mahena na Kobližné autorské čtení Miroslava Šilara. Vyslechnout si můžete úryvky z jeho knihy Švihák v porcelánu, která je plná zábavných příhod a historek. Autor s humorem popisuje každodenní lázeňské dění a vyrovnává se s kuriózními situacemi, které ho během jeho pobytu potkaly. Určitě se skvěle odreagujete a pobavíte. Akce začíná v 17.30.

V úterý 18. dubna máte příležitost navštívit i Dům knihy v Ostravě. Od 16.00 se zde uskuteční křest knihy dětské psycholožky a autorky dětských knihy Zuzany Pospíšilové, která se však tentokrát rozhodla věnovat svou nejnovější knihu Podivná hra dospělým čtenářům. (Na našich stránkách si můžete přečíst na tuto knihu recenzi.) Nastolila v ní velmi ožehavé téma– stalking. Hlavní hrdinku Karlu někdo sleduje, naboural se jí do počítače i do e-mailových schránek jejích dcer. Proč se autorka zaměřila právě na stalking? Tuto otázku a mnohé jiné můžete autorce položit osobně v úterý v Ostravě.

V úterý 18. dubna se koná zajímavá akce také v Praze. V Paláci knih Luxor můžete navštívit křest mysteriózního thrilleru Podsvětí, jehož autorem je Michal Šefar. Kniha vás zavede do pražského metra, v němž se dějí zvláštní věci – vypadávají světla, v tunelech se našly podivné oltáře a jsou slyšet prazvláštní ozvěny. To je však teprve začátek, ty opravdu mrazivé okamžiky mají teprve přijít. Pokud se u čtení rádi bojíte, nenechte si ujít křest knihy Podsvětí – začíná v 17.00.

Na úterý 18. dubna připravili literární večer také ve Vyškově. V Knihovně Karla Dvořáčka začne v 16.30 již třetí Večer pod lampou. Tento komponovaný hudebně literární pořad vám tentokrát představí spisovatele a překladatele Josefa Škvoreckého. Připomenete si jeho dílo počínaje románem Zbabělci a konče autorovými detektivními příběhy. Večer doprovodí jazzová hudba, kterou pan Škvorecký miloval. Součástí pořadu bude také čtení z jeho knih a promítání ukázek ze zfilmovaných děl.

Ve středu 19. dubna se opět zastavíme v pražském Paláci knih Luxor. Od 17.00 se zde bude svým fanouškům podepisovat spisovatel Miloš Urban. Nedávno mu vyšla nová kniha Závěrka aneb ztížená možnost happy-endu. Tato kniha je milostnou novelou o světě, v němž se fotografem může stát opravdu každý. Důkazem toho je Matěj, který začne fotit Věru, a přestože nemá žádné zkušenosti, mají jeho fotografie docela úspěch.

Na středu 19. dubna se mohou těšit také milovníci knih na západě Čech. V Krajské knihovně v Karlových Varech se uskuteční již pravidelné čtení z knih domácích i světových autorů. Tentokrát se můžete těšit na čtení z knihy Nic už se nestane od Ingeborg Bachmannové. Číst bude Marcela Hadravová a rozhodně půjde o velice příjemný večer, začíná v 18.18.

Ve středu 19. dubna se bude v Městské knihovně v Kraslicích křtít kniha Milana Hlouška Letní dny bez konce. Stěžejní část tohoto mrazivého příběhu autor zasadil právě do svých rodných Kraslic. Vypráví příběh o malé holčičce, která musí společně se svou matkou snášet útlak sadistického tyrana. Nebýt starého muže ze sousedství, možná by jejich osud zůstal všem navždy utajen. Jak to celé dopadne, zjistíte právě v knize, jejíž křest vypukne v 19.00.

Ve čtvrtek 20. dubna přijede do Městské knihovny ve Vsetíně spisovatelka Kateřina Dubská a bude návštěvníkům číst ze svých knih. Je autorkou knih Člověk Gabriel, Dcery či nejnovější Malé zázraky. Posledně jmenovaná kniha vypráví osudy lidí, kteří se rozhodli změnit svůj často velmi těžký život k lepšímu. Spisovatelka sama žije v Bílých Karpatech a věří v to, že zázraky se opravdu dějí. Její autorské čtení začíná v 17.00.

Nada_Horakova_foto_2013Další zajímavé autorské čtení se odehraje v brněnské Knihovně Jiřího Mahena ve čtvrtek 20. dubna od 18.00. Své fanoušky potěší spisovatelka Naďa Horáková, autorka mnoha detektivek a historických románů. Mezi její díla patří například Brněnské nevěstkyŽeny na pranýři či Falešná kočička. Pokud se i vy řadíte k příznivcům paní Horákové, máte jedinečnou možnost se s ní osobně na pobočce v Žabovřeskách setkat. S autorkou jste se mohli blíže seznámit prostřednictvím našeho rozhovoru.

Pokud vás některá z akcí zaujala,  nenechte si ji ujít.

Další inspiraci můžete čerpat z našeho Kalendáře akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář