V hlavní roli žena

V_hlavni_roli_zena
Silné ženské hrdinky čtenáře od nepaměti přitahují kontrastem zdánlivé zranitelnosti a překvapivé odolnosti vůči silám osudu. Dnes vám představíme tři knihy, které obojí naplňují vrchovatou měrou. Neváhejte a pojďte si je prohlédnout.

Každá rodina má svá temná tajemství. Zvláště ta, která má mezi sebe přijmout Mladou nevěstu, není žádnou výjimkou. Jednotliví členové na zádech vláčí pomyslný kříž a je na „Nevěstě“, zda jim námahu ulehčí, nebo naopak přiloží další strádání. Pokud vás zajímá, jak se žilo ve slunné Itálii na začátku 20. století, zkuste následující knihu.

Mladá nevěsta

Itálie, začátek 20. století. Před branou domu bohaté rodiny se jednoho dne objevuje Mladá nevěsta. Je jí osmnáct let a přijíždí z Argentiny, neboť se má provdat za Syna. Než se však ženich vrátí z cest, přijme dívku mezi sebe jeho prazvláštní rodina, zakletá do rituálů stejně sofistikovaných jako nepochopitelných: Otec, jehož každá nenadálá emoce hrozí poslat na onen svět, nebezpečně krásná Matka se svými nerozluštitelnými sylogismy, znetvořená a přece svůdná Dcera a Strýc stižený spavou nemocí. Netrpělivě očekávaný Syn svůj příjezd stále odkládá a dívka si mezitím nachází cestu ke každému ze členů rodiny…

Autor: Alessandro Baricco
Přeložila: Pavla Přívozníková

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7529-206-3
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Mladá nevěsta vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Nahoru vede třicet šest schodů, kamenných, a stařec po nich stoupá pomalu, rozvážně, téměř jakoby je jeden po druhém sbíral a chtěl je do prvního patra vynést: on pastýř a ony krotká zvířata. Jmenuje se Modesto. Slouží v tom domě už padesátdevět let, je tudíž jeho strážným andělem.
Když dospěje na poslední schod, zastaví se na začátku široké chodby, jež se známě rozprostírá před jeho pohledem: napravo zavřené pokoje Pánů, jejich pět; nalevo sedm oken zhasnutých okenicemi z lakovaného dřeva.
Právě svítá. (str. 7)

Pokračujte ve čtení ukázky.

O autorovi

Alessandro Baricco se narodil v roce 1958 v italském Turíně. Je jedním z nejúspěšnějších italských autorů. Za svého mládí studoval filozofii a hudbu. Pracoval také v reklamních agenturách a věnoval se studiu hudební kritiky. Je autorem knih Hrady hněvu, Oceán moře, Hedvábí, Pan Gwyn a několika dalších.

————————————————

Pádem do zamrzlé řeky její trápení teprve začalo. Devítiletá Mira, stižená krutou ranou osudu, nachází útočiště u své depresemi sužované tety Hany. Tím ale změť událostí zdaleka nekončí. Vlastně by se dalo říci, že díky Haně mladá dívka začíná teprve teď přicházet na kloub své vlastní rodině… Nenechte si ujít v pořadí již třetí román oblíbené české autorky!

Hana

Třetí román úspěšné české autorky. Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí…

Autorka: Alena Mornštajnová

Počet stran: 306
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-940-4
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Hana vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Neodvažovala jsem se nic říct, jen jsem těžce vzdychala, aby maminka pochopila, jak moc je mi čekání protivné, ale i tak mi pokaždé vyčítavě řekla: „Netvař se, nebýt jich, tak tady nejsi.“

Když na náhrobcích přibyla další jména a to maminčino bylo mezi nimi, vzpomněla jsem si, jak u hrobů každou neděli postávala a mluvila na své blízké. Utěšovalo mě, že je s těmi, po kterých se jí tak stýskalo.

Moje jméno není mezi zlatem vyvedenými nápisy na náhrobku jenom proto, že občas se vyplácí být neposlušná a drzá. Jestli nesouhlasíte, dál už nečtěte. A pro jistotu tuhle knihu nikdy nedávejte do rukou svým dětem. (str. 12)

Neváhejte a dočtěte ukázku do konce.

Pakliže vás kniha zaujala, můžete si u nás přečíst recenzi či samostatný článek jí věnovaný.

O autorce

alena-mornstajnovaAlena Mornštajnová (* 1963)  vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Žije ve Valašském Meziříčí. Debutovala v roce 2013 románem Slepá mapa, který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Její druhý román Hotýlek vyšel v roce 2015.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host

————————————————

Na devítileté dívce zanechalo úmrtí blízkých hluboké rány. Pro Stellu představuje práce v hospicu vysvobození – útěk před vlastním životem. Fascinovaná osudy umírajících pacientů jim pomáhá psát poslední dopisy, které odesílá po jejich smrti. Záhy je však postavena před morální dilema; může se zpronevěřit svému slibu, pokud tím umírajícímu pomůže odčinit dávnou vinu?

Všichni jsme utkáni z hvězd

Odejít z tohoto světa je snazší, když vás netrápí nedokonané a nevyřčené… Stella Careyová je provdaná za válečného veterána Vincenta, který po návratu z bojů tráví večery ve společnosti traumatických vzpomínek, úplně uzamčen před vnějším světem. Aby unikla před neútěšnou realitou domova, bere si Stella stále více nočních směn v hospicu. Rozmluvy s pacienty jí přinášejí zvláštní klid. Seznamuje se s jejich osudy; vnímá, jak odlišně lidé přijímají blízkost smrti. A především stále silněji chápe, jak je pro umírajícího člověka důležité urovnat a uzavřít vztahy s blízkými. A právě tehdy začne Stella psát dopisy, jejichž prostřednictvím se její pacienti loučí se svými milovanými. Některé jsou plné humoru či lásky, jiné obsahují souhrn praktických rad, z dalších čiší lítost… Všechny dopisy Stella odešle, až jejich faktický pisatel zemře. Tento slib dodržuje až do jedné noci: tehdy sepíše dopis, který je pro pacienta poslední šancí na odčinění dávné viny – pokud ovšem bude doručen včas…

Autorka: Rowan Coleman
Přeložila: Markéta Polochová

Počet stran: 504
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-7498-199-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Všichni jsme utkáni z hvězd vydalo nakladatelství Domino.

Ukázka z knihy

„Ale Bene, já…“

A právě to byla chvíle, kdy mě Ben políbil.

Tím myslím, že mě vážně políbil. Ten Ben, kterého jsem znala od svých pěti let. Ten Ben, který jednou vlezl do záhonů kopřiv, aby mě z nich vynesl ven. Ten Ben, který mi přidržoval vlasy a nezávazně se mnou mluvil během všech těch nocí, kdy jsem si málem vykašlala plíce a kdy ze mě vycházely drobné kapičky hlenu. A tenhle Ben mě teď políbil, a byl to skutečný polibek, vášnivý a naléhavý. Líbal mě jazykem. Bylo to hrozně fyzické a podivné, a hlavně jsem něco takového vůbec nečekala, protože mě takhle ještě nikdy nikdo nepolíbil. Nikdy mě nikdo nelíbal s takovou silou a – no pros­tě – s takovou touhou. Když mě Ben tlačil zády na pohovku, začala jsem mít najednou pocit, že nemůžu dýchat. To proto jsem ho od sebe odstrčila.

„Do hajzlu,“ řekl Ben. „Jsem hrozně opilej. Sorry. Ježiši, do prdele, mrzí mě to.“ (str. 26)

Přečtěte si prvních několik kapitol, které pro vás nakladatelství připravilo. Jednu najdete i u nás.

O autorce

Rowan-ColemanRowan Coleman žije se svým manželem a pěti dětmi v poněkud přeplněném domě v hrabství Hertfordshire. Snaží se skloubit psaní s péčí o rodinu, zejména pak o dvojčata v batolecím věku, jejichž největším koníčkem je chůze rozdílnými směry. Rowan miluje spánek. Vlastně miluje i prosté sezení, v ideálním případě doplněné o sledování filmu. Rowan je regulérní dyslektička, přesto si psaní zvolila za svou hlavní profesi. A ve svých knihách se věnuje velkým tématům, která ovšem pojímá v podobném tónu, jakým je psán předchozí odstavec: bez sentimentu, sladkobolnosti a klišé. Rowaninou nejúspěšnější knihou je Kniha vzpomínek. Příběh čtyřicetileté matky dvou dcer, která trpí Alzheimerovou chorobou v pokročilém stádiu, je napsán s takovou autorskou bravurou, že vás – vlastně paradoxně – naplní nadějí. Mezi další úspěšné romány patří například Není co ztratit (2015), Matkou ze dne na den (2016) a Rodina ze dne na den (2016).

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHana

Mornštajnová, Alena

Host, 2017

zobrazit info o knizeMladá nevěsta

Baricco, Alessandro

Slovart, 2017

zobrazit info o knizeVšichni jsme utkáni z hvězd

Coleman, Rowan

Domino, 2017

Napsat komentář