Výběr povídek Williama Faulknera

William Faulkner Ruze pro Emilii
Přečtěte si povídky z amerického Jihu, jejichž autorem je spisovatel oceněný Nobelovou cenou za literaturu. Růže pro Emilii Williama Faulknera vám přiblíží krutost otrokářství, a navíc se díky dvojjazyčnému vydání zlepšíte v angličtině.

Růže pro Emilii je nejznámějším příběhem ze stejnojmenné sbírky povídek od amerického spisovatele a držitele Nobelovy ceny Williama Faulknera, který je jinak notoricky známý romány jako Absolone, Absolone! či Když jsem umírala. Ve svých příbězích mistrovsky vystihuje poměry na americkém Jihu a krutou realitu otrokářství i jeho dozvuků. Nyní představujeme výběr jeho povídek v anglicko-českém vydání.

 

Růže pro Emilii / A Rose for Emily

Autor: William Faulkner
Přeložili: Josef Schwarz, Zdeněk Urbánek

Počet stran: 356
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7407-327-4
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Růže pro Emilii / A Rose for Emily vydalo nakladatelství Garamond
v edici Bilingua (dvojjazyčné).

 

Ukázka z knihy

William Faulkner_Ruze pro Emilii

 

William Faulkner

William Faulkner (1897–1962) byl americký spisovatel, jehož život i tvorba jsou pevně spjaty s Jihem Spojených států, debutoval jako básník sbírkou Mramorový faun (1924), brzy se však začal věnovat próze, jak o tom svědčí díla Vojákův žold (1926) a Moskyti (1927). Již v jeho dalším románu Sartoris (1929) lze rozpoznat literární postupy, které budou pro autorovo psaní zcela specifické: na jedné straně snahu o realistické vylíčení jižanské společnosti i individuálních osudů, na straně druhé experiment a stylové hledačství, střídání různých vypravěčských perspektiv, jimiž evokuje složitost dějů i lidské psychiky. S třetí prozaickou knihou také Faulkner přivádí na scénu „Yoknapatawphský okres“ – smyšlené dějiště, jež nechá ožít v řadě svých dalších románů: Hluk a vřava (1929), Absolone, Absolone! (1936), Vesnice (1940), Město (1957), Panské sídlo (1959) aj. Kromě nich však Faulkner psal též povídky a detektivky (soubor Královský gambit, 1949). V roce 1950 převzal Nobelovu cenu za literaturu; o čtyři roky později vzbudil pozornost svou Bájí, jež se vrací k první světové válce a byla poctěna Pulitzerovou cenou. Tvorbu Williama Faulknera uzavírá groteskní „reminiscence“ z mládí Pobertové (1962).

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek Knižního klubu.

 

Edice Bilingua (dvojjazyčné)

V této edici nakladatelství Garamond vyšly mj. také knihy Venuše v kožichu, Zmatení citů a Dubliňané (viz článek), Případ ztracené závěti a Noční let (viz článek).


Nakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury, dále se nakladatelství specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury, napětí v detektivních řadách edice Černá káva i nabídnout vzdělání v cizích jazycích prostřednictvím řady Bilingua.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRůže pro Emilii / A Rose for Emily

Faulkner, William

Garamond, 2017

Napsat komentář