A tak vznikl masochismus…

Leopold von Sacher-Masoch_Venuse v kozichu
V současnosti je pojem masochismus velmi živý i díky vzrůstající oblibě erotických románů, za což je zodpovědný hlavně bestseller Padesát odstínů šedi. Ale málokdo už dnes ví, odkud se vlastně vzal ten záhadný pojem „masochismus“. Objevte znovu příběh autora, jenž mu dal vzniknout.

Venuše v kožichu – právě na základě této novely vznikl na konci 19. století pojem „masochismus“. Základní linkou je napětí mezi mužem a ženou a zkoumání jejich vztahu. Sacher-Masoch, inspirovaný vlastním životem, řeší otázku, zda jsou si partneři rovni nebo jestli je možné naplnit lásku, ve které šlape jeden druhému po zádech. Přestože se o Venuši v kožichu dnes mluví jako o klasickém díle erotické literatury, užije si čtenář také zkoumání lásky a intelektuální hry. I s odstupem zhruba 150 let je titul obsahem atraktivní a svým jazykem přístupný. Jeho vydání tedy jistě nadchne nejen studenty němčiny – vzhledem k tomu, že vychází dvojjazyčně.
Leopold von Sacher-Masoch čtenáři představuje mladíka Severina von Kusiemski, jenž se natolik zamiluje do čarokrásné Wandy von Dunajew, že se pro něj stává Venuší. Rovnocenná láska ale podle obou hrdinů nemůže dlouho vydržet. Severin se proto jednoho dne při rozhovoru Wandě svěří, že by chtěl být její otrok, dokonce jí vyzná lásku a požádá o ji ruku. Wanda nejprve odmítá, nakonec ji ale Severin dostává tam, kam si přeje. Mohlo by se zdát, že budou oba spokojeni. Příběh však graduje v okamžiku, kdy Wanda roli utiskovatelky skutečně bere za svou. Nakonec se tak stává přesně to, před čím Wanda Severina varovala. Hra se změní v noční můru. Na Wandu odkázaný Severin přestává být mužem a člověkem, ztrácí svou hodnotu a celé dobrodružství spěje k tragickému konci. Základním kamenem knihy rozhodně nejsou explicitní erotické scény – autor se soustředí na psychologii svých postav, otevírá čtenáři dveře do jejich světa a umožňuje mu porozumět jejich pohnutkám.
Venuše v kožichu inspirovala řadu děl. K nejznámějším patří píseň Lou Reeda, později převzatá například skupinou Velvet Underground. Příběh se dočkal divadelního i několika filmových zpracování, naposledy v režii Romana Polanskiho.

 

Venuše v kožichu / Venus im Pelz

Autor: Leopold von Sacher-Masoch
Přeložila: Gabriela Veselá

Počet stran: 324
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-7407-272-7
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Venuše v kožichu / Venus im Pelz vydalo nakladatelství Garamond v edici Bilingua.

 

Ukázka z knihy

Wanda se konečně něžně vymanila a pozorovala se opřená o paži. Já jsem jí klesl k nohám, ona mě přitáhla k sobě a hrála si s mými vlasy.
„Miluješ mě ještě?“ zeptala se a pohled se jí rozplýval v sladké vášni.
„Že se ptáš!“ zvolal jsem.
„Vzpomínáš si ještě na svou přísahu,“ pokračovala s půvabným úsměvem, „nu, je to všechno zařízeno, všechno připraveno, ptám se tě ještě jednou: opravdu to myslíš vážně, že budeš mým otrokem?“
„Copak jím ještě nejsem?“ zeptal jsem se udiveně.
„Ještě jsi nepodepsal dokumenty.“
„Dokumenty – jaké dokumenty?“
„Ach! Jak vidím, tak už na to nemyslíš,“ řekla, „nechme to tedy být.“
„Ale Wando,“ řekl jsem, „víš přece, že neznám větší blaho než sloužit tobě, být tvůj otrok, že bych dal všechno za ten pocit, že jsem úplně v tvých rukách, dokonce i svůj život –
„Jak jsi krásný,“ šeptala, „když jsi tak nadšený, když mluvíš tak vášnivě. Ach! Jsem do tebe zamilovaná víc než kdykoli předtím, a to mám být k tobě pánovitá a přísná a krutá, mám strach, že to nebudu umět.“
„O to se nebojím,“ odpověděl jsem s úsměvem, „kde tedy máš ty dokumenty?“
„Tady,“ vytáhla je napůl zahanbena ze záňadří a podala mi je. „Abys měl pocit, že jsi docela v mých rukách, sestavila jsem ještě druhý dokument, v němž prohlašuješ, že jsi odhodlán vzít si život. Můžu tě pak dokonce zabít, když budu chtít.“
„Dej to sem.“
Zatímco jsem rozložil dokumenty a začal je číst, přinesla Wanda inkoust a pero, pak si ke mně sedla, dala mi ruku kolem krku a přes rameno se mi dívala do papíru.

 

Leopold von Sacher-Masoch

Leopold rytíř von Sacher-Masoch (1836–1895) – roku 1848 se jeho rodina přestěhovala z Haliče do Prahy, později získal ve Štýrském Hradci doktorát z práv. Významné pro něj bylo setkání s Annou von Kottowitz. Jejich vztah se brzy proměnil v sadomasochistický tak, jak dnes rozumíme tomuto pojmu. V roce 1886 vyšla kniha rakousko-německého psychiatra Richarda von Krafft-Ebinga „Psychopathia sexualis“ kde byl po slavném autorovi oficiálně pojmenován masochismus. Okolnosti smrti Leopolda von Sacher-Masocha jsou dodnes nejasné, posledních deset let měl strávit v psychiatrické léčebně.

Zdroj informací: TZ nakladatelství Garamond


garamond logoNakladatelství Garamond vzniklo v roce 1997 a do konce roku 2013 vydalo téměř 400 titulů se zaměřením především na překlady z francouzské a frankofonní literatury a současné izraelské literatury. Dále se specializuje na dvojjazyčné knihy, komiksy a detektivky. Snaží se čtenářům zprostředkovat to nejlepší z francouzsky a hebrejsky psané literatury a kromě vzdělávání v cizích jazycích poskytuje třeba také napětí v detektivních řadách edice Černá káva.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVenuše v kožichu / Venus im Pelz

Sacher-Masoch, Leopold von

Garamond, 2015

Napsat komentář