Tři pohledy na osudy významných literátů

portugalsky-basnik-dlazdice-portret-literatura
Literáti posledních desetiletí vymýšlejí stále nové a nové způsoby, jak psát a jak přinést něco nového do zdánlivě do poslední cihly prozkoumaného světa literatury. V dnešních tipech se podíváme na tři knihy, které naopak o významných literátech pojednávají – a každá naprosto jiným způsobem.

První kniha je klasickou monografií. Dramatik na pranýři pojednává o poměrně neznámém českém spisovateli Františku Zavřelovi. Její autor – Eduard Burget – spojuje biografické prvky s obecně historickým kontextem, kterým celou knihu obohacuje a činí ji pochopitelnější a zajímavější.

Dramatik na pranýři

Autor: Eduard Burget

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-200-2649-1
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Dramatik na pranýři vydalo nakladatelství Academia.

Spisovatel a dramatik František Zavřel (1884–1947) byl jako autor řady divadelních her, románů a básnických sbírek pozoruhodnou osobností českého kulturního života první poloviny 20. století. Svým nacionalismem, konzervativním založením, odporem k demokratickým tradicím a především vypjatým individualismem se často ocital mimo kontext liberálně demokratické kultury první republiky. Od poloviny třicátých let byl přiřazován k tvůrcům sympatizujícím s italským a českým fašismem, jeho veřejná vystupování nabývala až extrémních poloh, případně se cílenou kampaní snažil skandalizovat osobnosti domácí kultury a politiky. Monografie, která spojuje prvky biografické a obecně historické, se snaží postihnout Zavřelovo literární, dramatické i publicistické dílo v celé jeho šíři a rozmanitosti a včlenit je do kontextu tehdejší doby.

O autorovi

PhDr. Eduard Burget, Ph.D. je vědeckým pracovníkem Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK v Praze a jeho zaměření je historie 19. a 20. století se zaměřením na vztah literatury, výtvarného umění a politiky v přelomu 19. a 20. století a během první republiky.

————————————————

Druhá kniha pojednává o pozdně-středověkém francouzském básníku Françoisu Villonovi. Nejde ale o idealizovanou či spekulující biografii, naopak autor – francouzský spisovatel Jean Teulé – zvolil formu románu a ukazuje tak život slavného básníka v novém, daleko osobnějším světle. 

Já, François Villon

Autor: Jean Teulé
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7407-320-5
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Já, François Villon vydalo nakladatelství Garamond.

Drsná, ale o to pravdivější románová biografie básníka a dobrodruha se v mnohém liší od idealizovaných životopisů z poslední doby. François Villon, jehož otce oběsili a matku ponižovali, si užíval života v prostředí pařížské spodiny, lhal a kradl, ale jako chráněnec kněze také studoval na univerzitě a stýkal se se šlechtici a vzdělanci. Barvitě napsaný portrét představuje Villona jako rozporuplného člověka, jemuž nebyl žádný cit cizí, od těch nejnižších až po ty vznešené. Jako první z prokletých básníků vytyčil pro mnohé pozdější mistry francouzského verše trnitou cestu absolutní svobody.
Za románovou biografii Françoise Villona získal
Jean Teulé Cenu za životopisný román. Česky vyšla v nakladatelství Garamond Teulého kniha Potřeby pro sebevrahy, animovanou filmovou verzi mohl český divák vidět i v našich kinech.

Ukázka z knihy

Včera večer jsem kvůli zákazu vycházení už do domu U Červených dveří vedle svatého Benedikta nešel, bál jsem se, že mě chytí některý z hlídkujících jezdců, kteří brázdí město, noc jsem propil u Dogise a ráno se spolu vydáváme na prasečí trh.

Když přicházíme, ulicí Lingères hrčí kára, na níž přivážejí Christopha Dogise. Bude mu kolem třiceti, poměrně vysoký, hubený, rovné zrzavé vlasy má ostříhané, jak je to dnes v módě – podle hrnce, na čele, zátylku a spáncích vyholené – stojí v bílé košili se svázanými kotníky a rukama spoutanýma za zády. Doprovází ho hrdelní soudce, biřici ze Châteletu a několik lučištníků. V káře sedí zpovědník, dává mu krucifi x k políbení a kropí ho svěcenou vodou… v prosinci je studená.

O autorovi

Jean Teulé je francouzský spisovatel a kreslíř komiksů. Dříve se také zabýval televizní tvorbou, ale od roku 1990 se věnuje výhradně psaní. Dle jeho knihy Obchod pro sebevrahy (Le Magasin des suicides) byl natočen stejnojmenný animovaný film.

————————————————

Poslední kniha nabízí unikátní náhled do života slavné švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové. Tentokrát však nejde o knihu z pohledu třetí osoby jako u předchozích knih, ale o přímý náhled do jejího života. Poprvé jsou totiž v češtině dostupné osobní deníky Astrid Lindgrenové z doby druhé světové války, které nabízejí nejen unikátní pohled na válku, ale také na tvořivý proces slavné autorky – slavné příběhy Pipi Dlouhé Punčochy totiž vznikaly právě v této době.

Astrid Lindgrenová: Válečné deníky 1939–1945

Autorka: Astrid Lindgrenová
Přeložila: Jitka Herčíková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 180×220 mm
ISBN: 978-80-7529-211-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Astrid Lindgrenová: Válečné deníky 1939–1945 vydalo nakladatelství Slovart.

Deníky Astrid Lindgrenové vyšly poprvé loni ve Švédsku a okamžitě se staly senzací. Text překypuje hlubokým smutkem i strachem, zároveň však slavnou spisovatelku dětských knih představuje jako přesvědčenou humanistku, která si odvážně, s humorem a láskou stojí za svými názory. Její deník je tak komentářem k dobovým událostem i osobním záznamem toho, jak dramatické světové události ovlivňují životy nás všech. Kniha je bohatě ilustrována fotografiemi deníkových listů a řadou dosud nepublikovaných snímků z rodinného života.

Ukázka z knihy

1. září 1939

Ach! Dnes začala válka. Nikdo tomu nechce věřit. Ještě včera odpoledne jsem seděla s Elsou Gullanderovou ve Vasově parku, děti kolem pobíhaly, hrály si a my jsme bodře nadávaly na Hitlera a shodly se, že rozhodně žádná válka nebude – a dneska! Časně ráno Němci vybombardovali několik polských měst a pronikají do Polska ze všech směrů. Dlouho jsem odolávala křečkování zásob, ale dnes jsem nakoupila trochu kakaa, čaje, draselného a toaletního mýdla a ještě pár dalších věcí navrch.

Na všechny a všechno usedla děsivá tíseň. Rozhlas v pravidelných odstupech vysílá celodenní zpravodajství. Mnozí obdrželi povolávací rozkaz k nástupu do vojenské služby. Byl vydán zákaz řízení soukromých vozidel. Bože, pomoz naší ubohé, šílenstvím zmítané planetě!

Více úvodních zápisů z roku 1939 si můžete přečíst online přímo na webových stránkách nakladatelství Slovart.

O autorce

Astrid Lindgrenová je známá švédská spisovatelka, je známá především díky svým knihám pro děti. Mezi nejznámější patří příběhy o Pipi Dlouhé Punčoše či knihy Děti z Bullerbynu nebo Bratři Lví srdce. Momentálně (2017) je 18. nejpřekládanější autorkou na světě – těsně za takovými velikány jako Jules Verne nebo William Shakespeare. Více se o autorce můžete dozvědět v článku, který jsme pro vás před pár lety připravili. Náš server vám přinesl recenzi hned několika knih Astrid Lindgrenové: Bratři Lví srdce, Děti z Bullerbynu, Já ještě nechci jít spát a Dráček s červenýma očima.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete rozmanité knihy všech žánrů.

Který z autorů, kterými se dnes představené knihy zaobírají, vás nejvíc zaujal? Podělte se s námi o svůj názor v komentářích pod článkem.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDramatik na pranýři
Podivný osud spisovatele Františka Zavřela

Burget, Eduard

Academia, 2017

zobrazit info o knizeJá, François Villon

Teulé, Jean

Garamond, 2016

zobrazit info o knizeAstrid Lindgrenová: Válečné deníky 1939–1945

Lindgrenová, Astrid

Slovart, 2017

Napsat komentář