Putování fantaskními světy

Tipy_Putovani fantasknimi svety
Dnes spolu budeme cestovat různými světy, ba i vesmíry! Nechte fantazii pracovat a pusťte se do magických dobrodružství s příběhy Sergeje Lukjaněnka, Arthura C. Clarkea a Luka Sculla!

Všemocný šéf má svá tajemství. A Anton je odhalí. Je to dobře, nebo špatně? A pro koho? Síly Světla a Tmy se opět setkávají v odvěkém souboji ve třetím pokračování oblíbené fantasy série Sergeje Lukjaněnka!

Šerá hlídka

Autor: Sergej Lukjaněnko
Přeložil: Libor Dvořák

Počet stran: 406
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7553-238-1
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Šerá hlídka vydalo nakladatelství Triton.

Třetí díl legendární ságy Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se sága proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.

 

Ukázka z knihy

U okna stál upír, strnulý napětím okamžiku. Byl vysoký a vypadal jako ušlechtilý Evropan. Nebylo pochyb o tom, že je to nejvyšší upír. Muselo mu být nejméně tři sta let. A bezpochyby byl o dost silnější než já.
Jenže ne silnější než Geser! Protože mou podstatu Jiného neviděl. A teď se všechny ty potlačené pudy nemrtvých, jež nejvyšší upíři umějí dokonale držet na uzdě, draly ven. Zatím jsem netušil, za koho mě má – zda za nějakou lidskou anomálii, která je schopná reagovat stejně rychle jako upír, za mýtického „polokrevníka“ – dítě lidské ženy a upíra, nebo dokonce za neméně smyšleného „zaklínače“, tedy lovce nejnižších Jiných. Bylo na něm ale znát, že začíná vidět rudě a že je ochoten všechno kolem sebe zničit. Jeho tvář se roztékala, jako by byla z plastelíny, a postupně se měnila ve vlčí tlamu s urputným čelem; z horní čelisti už vyjely tesáky a z prstů drápy ostré jako břitvy. Pološílený upír je strašná věc. (str. 61)

 

Sergej Lukjaněnko

Sergej LukjanenkoSergej Lukjaněnko je dnes zdaleka nejúspěšnější a světově nejproslulejší ruský autor sci-fi. Jeho světový věhlas se dá srovnávat s věhlasem zatím nejúspěšnějších ruských autorů vědeckofantastické literatury – bratří Strugackých. Ostatně – pokud jde čistě o proslulost a prodejnost, je na tom Lukjaněnko po dvanácti letech profesionální spisovatelské práce nepoměrně lépe. Lukjaněnko se narodil 4. 11. 1968 v kazašském městě Karatau. Po absolvování střední školy vystudoval medicínu v tehdejší kazašské metropoli Alma-Atě a na nějaký čas se stal praktikujícím psychiatrem. Psát začal jako mladík v 80. letech a v roce 1987 mu jako devatenáctiletému vyšla první povídka tiskem. Koncem desetiletí, v němž se jako mladý autor sci-fi literatury etabloval, působil jako zástupce šéfredaktora sci-fi rusky psaného kazašského časopisu Miry (Světy). Od roku 1993 se stává profesionálním spisovatelem a živí se výhradně literaturou. Sergej Lukjaněnko je ženatý a vychovává jednoho syna. Rád se stará o své cvičené myši a yorkshira Busju a velmi si zakládá na tom, že všechna svá domácí zvířata přiměl k tomu, aby se spřátelila. Jeho velkým koníčkem je vaření a kouření dýmky, což ostatně vyplývá i z řady jeho próz. Psát začal na přelomu 80. a 90. let a od té doby má za sebou (většinou v podobě dilogií a trilogií) asi 25 románových knih. Od doby svých literárních začátků se postupně změnil v uznávaného autora příběhů, které dodnes vyšly v asi třiceti zemích světa. Přečtěte si naše recenze k jeho Noční hlídce a Denní hlídce, zaujmout by vás mohl také článek věnovaný první z těchto knih.

Informace o autorovi a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

2001: Vesmírná odysea Arthura Charlese Clarkea je příběhem o přetrvávající otázce místa člověka ve vesmíru, jejž by měl znát každý milovník sci-fi.

2001: Vesmírná odysea

Autor: Arthur C. Clarke
Přeložil: Vladimír Svoboda

Počet stran: 252
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-1941-1
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu 2001: Vesmírná odysea vydalo nakladatelství Argo.

Na Měsíci je nalezen záhadný objekt. Důsledky objevu jsou natolik významné, že je kvůli němu vůbec poprvé vyslána lidská posádka hluboko do Sluneční soustavy. Ale ještě než výprava dosáhne cíle, vyskytnou se potíže narůstající do děsivých rozměrů…
Slavný román napsaný v době, kdy přistání na Měsíci bylo ještě pouhým snem, přetvořený do jednoho z nejvýznamnějších filmů všech dob, strhující, prorocký.
Kniha byla vydána ve spolupráci s
nakladatelstvím Triton.

 

Ukázka z knihy

Za okny – takřka nepostřehnutelnými – se v mlčenlivém průvodu sunuly hvězdy a Země. V tomto okamžiku byl vyhlídkový sektor na straně protilehlé ke Slunci; jinak by byl výhled ven vyloučený, světlo by místnost sežehlo. Ale i tak ve svitu Země, která vyplňovala půl oblohy, utonuly všechny hvězdy až na pár nejsilnějších.
Jenže srpku Země ubývalo, Tranzit 1 se po oběžné dráze blížil noční straně planety a za několik minut z ní zbude jen obrovský černý kotouč posetý světelnými body velkoměst. A obloha pak bude náležet jen a jen hvězdám.
„Tak,“ řekl Dimitrij, když do sebe obrátil první sklenku a pohrával si v ruce s druhou, „co je vlastně za tou epidemií v americkém sektoru? Chtěl jsem tam odjet na výpravu. ‚Není to možné, pane profesore,‘ povídali mi. ‚Litujeme nesmírně, ale až do odvolání je tam přísná karanténa.‘ Zkusil jsem všechna možná tlačítka, nic mi nepomohlo. Tak mi tedy řekni alespoň ty, co se tam u vás děje.“ (str. 52)

 

Arthur C. Clarke

Pokud bychom měli zvolit symbol vědeckofantastické literatury v její nejčistší podobě, byl by to právě velmistr žánru Arthur Charles Clarke (1917–2008). Science fiction se jako spisovatel věnoval od roku 1946 a z jeho raných děl jsou nejznámější romány Konec dětství a Město a hvězdy. Z pozdějších knih můžeme jmenovat Měsíční prach či prestižními žánrovými cenami odměněné Setkání s Rámou a Rajské fontány. Román 2001: Vesmírná odysea vznikal souběžně se slavným stejnojmenným snímkem Stanleyho Kubricka, jenž se stal na dlouhá léta příslovečným etalonem filmové vědeckofantastické tvorby. V následujících letech se k němu Clarke vrátil ve třech románových pokračováních. Během jeho dlouhého života se mu dostalo mnoha poct, z nichž jmenujme nominaci na Nobelovu cenu za mír či titul rytíře.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Na závěr dnešních tipů tu pro vás máme druhé, brožované vydání prvního dílu strhující fantasy trilogie Luka Sculla!

Temné bratrstvo

Autor: Luke Scull
Přeložil: Ladislav Václavík

Počet stran: 448
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7577-038-7
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Temné bratrstvo vydalo nakladatelství Host.

Je doba temna. Zásoby kouzla čerpaného z mrtvých bohů pomalu docházejí. Démoni a krakatoni zamořují zemi a poslední hranice mezi říšemi se začínají hroutit. Žárliví vládci tří velkých měst sedí ve svých kamenných věžích a přemítají nad tou špetkou magie, která zbývá…
Není to doba stvořená pro hrdiny. Hrdinské písně jsou už dávno zapomenuty, odvážné činy nikdo nezapisuje. I v takových chvílích se však najde pár odvážlivců, kteří si uchovají jiskru naděje, spojí své síly na obranu proti tyranii nesmrtelných mágů a vytvoří nezvyklou skupinu – Temné bratrstvo.

 

Ukázka z knihy

Když se Tarn proplétal labyrintem domů stojících hned za přístavem, přiblížil se soumrak. Ulice byly plné hýřilů. Na počest vítězství města ve válce o Nebeské ostrovy v Nekonečném oceánu daleko na západě vyhlásil lord Marius třídenní svátek.
Tarn se zamračil a cítil, jak v něm kypí hněv. Marius byl skrz naskrz zkažený, jeho záliba v jídle a pití byla pověstná. Stejně jako Tyran z Dorminie a záhadná Bílá paní z Thelassy na východě byl i Marius Magelord, nesmrtelný kouzelník s obrovskou mocí, který společně s ostatními zavinil Dobu zmaru.
Zpropadený Bohavrah.
Dav sunoucí se k přístavu zmohutněl. Mezi lidmi mířícími k dokům bylo mnoho spoře oděných děvek, za nimiž se táhla vůně levného parfému a jež zoufale toužily vybrat vyloďujícím se námořníkům z měšců všechny peníze. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

ScullLuke Scull se narodil v Bristolu a nyní žije se svou ženou ve Warminsteru. Živí se jako designér počítačových her a pro společnosti Ossian Studios a BioWare pracoval na několika uznávaných titulech. Jeho první román Temné bratrstvo (2013; česky Host 2014) je úvodním dílem plánované stejnojmenné trilogie. Přečtěte si naši recenzi tohoto románu, jenž byl nominován ve třech kategoriích na cenu Gemmell Awards 2014 za nejlepší fantasy roku. Druhý díl série Meč severu vyšel ve Velké Británii na jaře 2015. Také k němu si můžete přečíst recenzi. Na třetím dílu Dead Man’s Steel (Ostří mrtvého muže) autor pracuje.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete plno skvělých knih za výhodné ceny.

Máte rádi fantasy nebo upřednostňujete sci-fi? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠerá hlídka

Lukjaněnko, Sergej

Triton, 2017

zobrazit info o knize2001:Vesmírná odysea

Clarke, Arthur C.

Triton, 2016

zobrazit info o knizeTemné bratrstvo

Scull, Luke

Host, 2017

Napsat komentář