Když bohové zemřou

temnebratrstvo
Magelordi, nesmrtelní mágové, zabili staré bohy a plýtvají zbytky jejich magie na vzájemné ničení se. Prostí lidé neměli jinou možnost, než si zachránit svůj život souhlasem s jejich krutou nadvládu. I tak se však najdou stateční, mající odvahu postavit se tyranii.


Kniha Temné bratrstvo, již vydalo koncem roku 2014 nakladatelství Host, je prvním dílem stejnojmenné knižní série od spisovatele jménem Luke Scull. Luke Scull se narodil v Bristolu, nyní však žije společně se svou ženou ve Warminsteru. Je designérem počítačových her a autorem několika uznávaných titulů pro společnosti Ossian Studios a Bioware. Temné bratrstvo je Scullovým knižním debutem, nominovaným na cenu Gemmell Awards 2014 za nejlepší fantasy roku hned ve třech kategoriích.

Staří bohové byli zabiti a jejich tři vrahové, nesmrtelní mágové, se usadili ve třech velkých městech, jejichž obyvatele si podrobili a nastolili tuhý režim. Kolem měst vyrostlo obrovské opevnění a na obloze začali létat myslisupi, mající schopnost odhalit každou zrádnou myšlenku. Magelordi již téměř vyčerpali magii starých bohů a její zbytky si žárlivě střeží, odhodláni použít ji k vzájemnému zničení se.

Uprostřed této bezútěšné situace nastane ta nejnepravděpodobnější událost. Dva urostlí Horalové zachrání život mladého vzbouřence a rebela. To je počátek podivného přátelství a ještě podivnějšího bratrstva, skládajícího se mimo jiné z psanců, mrzáků, přeběhlíků a zběhlých žoldáků. Členy Temného bratrstva by hrdiny nazval málokdo, ale doba, kdy je třeba bránit se nadvládě Magelordů ne zrovna čistými praktikami, si hrdiny z bájí ani nemůže dovolit…

Luke Scull stvořil velmi temný svět, jehož bohové jsou již dávno mrtvi a jejich magie téměř odešla ze světa. Ke slovu přicházejí samozvaní hrdinové, toužící po smrti Magelordů a po osvobození se z područí jejich tyranie. Hlavní postavy příběhu jsou sice v daném žánru poněkud stereotypní (stárnoucí bard, charakterní válečník bojující za špatnou věc a podobně) a některé jsou na první pohled v mnohém umělé a nerealistické, autor je však dokázal zasadit do příběhu takovým způsobem, že tyto drobné nedostatky čtenáře nijak neruší.

Ze začátku mi dělalo problém se do knihy řádně začíst, autor bez lítosti vhazuje čtenáře přímo do víru nejrůznějších zeměpisných názvů, osobních jmen a reálií, ve kterých je snadné se ztratit. Po nějaké době jsem se však zorientovala a nemusela se zdržovat neustálým listováním zpět, abych si ověřila, o kom či o čem to vlastně čtu.

Temné bratrstvo je literární debut slibného autora, obsahující všechny typické fantasy prvky. Přičteme-li detailní popisy míst i situací, nečekané zvraty a poutavé líčení děje, dostáváme fantasy dílo, jež by rozhodně nemělo zůstat čtenáři opomenuto.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné bratrstvo

Scull, Luke

Host, 2014

Napsat komentář