Druhá část temné fantasy trilogie o Temném bratrstvu

mec_severu_temne_bratrstvo_2
Rozdíl mezi hrdinou a vrahem je ve schopnosti ospravedlnit své skutky. Ve světě Temného bratrstva však nejsou žádní hrdinové…


Autorem fantasy románu Meč severu, druhé části trilogie Temné bratrstvo, je britský spisovatel Luke Scull. Luke Scull se narodil v Bristolu a žije ve Warminsteru se svou ženou. Je designérem počítačových roleplayingových her (jde o hry, v nichž hráči zaujímají role fiktivních postav, jež si vytvoří a za něž v samotné hře jednají) a pracoval na několika oceňovaných titulech pro Ossian Studios a Bioware. Jeho první román, Temné bratrstvo (na našich stránkách si můžete přečíst recenzi), byl zahrnut do užšího výběru pro David Gemmell Morningstar Award 2014. Titul Meč severu vydalo na konci roku 2015 nakladatelství Host.

Temné bratrstvo je poněkud nepřátelsky naladěná parta antihrdinů bojující proti nemilosrdným Magelordům. Nyní, po rozbití skupiny, musí každý ze společníků čelit novým nebezpečím a osobním výzvám. Tři bohatá a mocná města, kdysi prosperující v oblasti mezi Pekelnými horami a Rozdrcenými královstvími, byla postupně eliminována na město jediné, Město věží, kterému vládne Magelordka Bílá paní. Ta je, zdá se, zaslepena svou mocí, protože nechápe nebezpečí, které se skrývá v nově příchozí rase mající potenciál vyhubit celé lidstvo…

Ačkoli v pokračování úspěšného románu Temné bratrstvo rozhodně neubylo akce, jejíž míra byla nastavena prvním dílem velmi vysoko, autor jako by se více zamýšlel nad přirozeným vývojem událostí, které jsou propojeny s ději v prvním díle a nenásilně z něj vychází. Stejně jako první díl, i jeho pokračování pokračuje v temné linii. Příběh je zahalen hávem temnoty a tajemna, je vyplněn boji, krví, zlou magií a nevinnými oběťmi. A ačkoli na jednu stranu autor možná až příliš okázale dává na odiv záporné vlastnosti hrdinů, na stranu druhou dokáže do svého černého příběhu tu a tam vložit nějaký světlý moment (trocha štěstí či drsného humoru), který ve vhodných chvílích umě láme všudypřítomnou depresi.

Jelikož jsem zvyklá spíše na pokračování nedosahující kvalit nastavených v prvním díle série, fantasy román Meč severu mne příjemně překvapil. Autor poutavě rozvíjí svůj chmurný a bezútěšný svět, ve kterém zemřeli bohové a posledních zbytků magie se chopili mocní Magelordové. Do příběhu nenásilně vpravuje nová fakta a nové postavy způsobem vtahujícím čtenáře do děje a ovlivňujícím svou atmosférou jeho momentální psychické rozpoložení (proto bych nedoporučovala knihu na optimistické čtení navyklým a příliš senzitivním čtenářům, kteří by mohli být z neustálých vražd a neštěstí poněkud trudnomyslní). Dalo by se dokonce s klidným svědomím říci, že druhý díl trilogie svou kvalitou předchází díl první. Toto tvrzení uvozuje otázku, zdali bude závěr řady ještě akčnější a hodnotnější než v současnosti nejnovější část série. Na to si fanoušci Temného bratrstva budou muset počkat do prosince 2016, na kdy je prozatím ohlášeno vydání závěrečného dílu Dead Man’s Steel.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMeč severu
Temné bratrstvo II.

Scull, Luke

Host, 2015

Napsat komentář