Odhalené triky filmových mágů

KouzelnickySvetJKRowlingove
Zajímá vás, které fantastické zvíře si nejvíce oblíbil představitel Mloka Scamandera Eddie Redmayne? Víte, jakou fobii sdílí Rupert Grint s Ronem Weasleym? Uhodnete, kolik krabic s hůlkami byste našli u Ollivandera?

Nejen na tyto otázky vám přinese odpověď nová encyklopedie Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie od Jody Revensonové. Kniha Harry Potter a prokleté dítě (jejíž recenzi si u nás můžete přečíst) odstartovala novou vlnu potterománie, a tak není divu, že se na pultech v knihkupectvích objevují vedle dalších dotisků původní sedmidílné série o Harrym Potterovi také nové publikace, jež s tímto celosvětovým bestsellerem úzce souvisí.

S prvními výpravnými encyklopediemi Jody Revensonové o podmanivém světě kouzel J. K. Rowlingové přišlo na náš knižní trh nakladatelství Slovart, jež u nás vydalo například Bestiář Harryho Pottera (recenze zde) nebo knihu Harry Potter – Magická místa z filmů. Nyní se s podobně úchvatnou publikací setkáváme také u nakladatelství Albatros. A jak hřbet encyklopedie i její titulní strana označené číslem jedna naznačují, pravděpodobně se můžeme těšit také na další pokračování.

Jak už název tohoto titulu napovídá, jeho hlavním tématem jsou zajímavosti týkající se filmových adaptací děl nejslavnější britské spisovatelky současnosti. Publikace Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie je rozdělena do dvou částí. První a zároveň výrazně kratší vás seznamuje s hlavními hrdiny filmu Fantastická zvířata a kde je najít, a rovněž vás provází po nejvýznamnějších místech, v nichž se tento snímek odehrává. Navíc je velmi bohatá na různé bonusy, například v podobě dobových novin, letáků, nálepek a pohlednic.

Mimo jiné se zde dozvíte, jak se na svou roli Mloka Scamandera připravoval jeho představitel Eddie Redmayne, co je to KOKUSA, nebo proč postava Percivala Gravese, kterou ztvárnil Collin Farrell, nosí pouze černobílé oblečení.

Mnohem více prostoru však Revensonová věnovala filmovým adaptacím populární ságy o Harrym Potterovi. Autorka střídá medailony všech významných postav série se stránkami zachycujícími fakta o klíčových lokacích, jež jsou s příběhem neodmyslitelně spojeny. I zde nechybí několik pozoruhodných bonusů, jako jsou masky smrtijedů nebo kopie dopisu, který poslala Lily Potterová Siriusi Blackovi.

Kromě stručných charakteristik každého z hrdinů zde najdete také mnoho informací, jež se týkají jejich kostýmů, dovedností nebo událostí, jež jejich představitele během natáčení potkaly.

Autorka se zaměřila i na takové detaily, jako jsou například pletené polštáře a přehozy, které bychom našli v Doupěti u Weasleyových, Voldemortův nos, nebo počet lahviček opatřených originálními štítky v učebně lektvarů.

Revensonová vám také prozradí některé zajímavosti týkající se architektonických prvků, jež byly pro natáčení použity, kupříkladu jaká budova posloužila jako vzor pro sídlo Malfoyových, jak se v závislosti na učiteli měnila učebna obrany proti černé magii, nebo kterou tradiční architekturou se tvůrci inspirovali při navrhování vesnice Prasinky.

Velmi výraznou a poutavou složku této publikace tvoří nádherný přebal s reliéfem a doprovodné fotografie a ilustrace, jež skvěle doplňují celkový luxusní vzhled celé knihy. Jako jedinou vadu na kráse vidím občasné překlepy v textu, jež by se u tak vizuálně propracovaného titulu neměly objevovat.

Kouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie je zajímavým sběratelským kouskem, ve kterém si na své přijdou dětští fanoušci potterovské série, ale i starší čtenáři, jimž tato encyklopedie připomene, že každý z nás má v sobě kousek dítěte a není na škodu ho čas od času probudit. Vždyť kdo si alespoň jedenkrát za život nepřál, aby uměl kouzlit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelnický svět J. K. Rowlingové: Filmová magie
Pozoruhodní lidé a kouzelná místa

Revensonová, Jody

Albatros, 2016

Napsat komentář