Odhalte tajemství kouzelných míst z filmové oktalogie o Harrym Potterovi

Bradavice
Magický svět Harryho Pottera nás stále nepřestává fascinovat. Důkazem toho je i nová řada unikátních průvodců, která odhaluje dosud utajované zákulisí filmových adaptací románů J. K. Rowlingové. Její druhý díl nám prozrazuje, v jakých lokacích se snímky natáčely a která místa jsou jen digitálním kouzlem.

Zatímco první kniha z této série nazvaná Bestiář Harryho Pottera se věnovala nadpřirozeným bytostem, její volné pokračování Harry Potter – Magická místa z filmů autorka Jody Revensonová zasvětila jedinečným lokalitám, v nichž se všech osm filmových adaptací natáčelo. Obě tyto publikace vydalo nakladatelství Slovart.

Stejně jako předchozí průvodce je i tato encyklopedie rozdělena do devíti kapitol. Ty nám představují kouzelná zákoutí čarovného světa v takovém pořadí, v jakém se s nimi seznamoval sám Harry Potter. Proto naše první krůčky nejprve povedou do kýčovitého domku rodiny Dursleyových v Zobí ulici, kde chlapec za nelibosti svých mudlovských příbuzných po smrti rodičů vyrůstal.

Poté se necháme okouzlit působivou Příčnou ulicí, kde jsou na sobě namačkané obchůdky s mnoholičnými magickými předměty. Zde například zjistíte, kolik hůlek se nachází v Ollivandrově obchodě, jak mohla vypadat filmová verze Nemocnice svatého Munga pro kouzelné choroby a úrazy, kdyby nakonec nebyla vyškrtnuta ze scénáře, nebo jaké pasti si připravili skřeti na zloděje pod Gringottovou kouzelnickou bankou.

Zajímá vás, kde se skutečně natáčely scény z nástupiště devět a tři čtvrtě, nebo který model vlaku nechali filmaři zrenovovat na Bradavický expres? Nejen těmto otázkám se věnuje další kapitola.

Pro mnohé fanoušky budou však pravděpodobně nejatraktivnější stránky zabývající se Bradavickým hradem. Těžko bychom totiž hledali milovníky románů o Harrym Potterovi, kteří by si tuto dechberoucí školu čar a kouzel nepřáli navštívit. Jody Revensonová nám například prozradí, proč byli filmaři nuceni architektonický plán Bradavic v průběhu natáčení celé série několikrát pozměňovat, nebo čím se inspirovali při navrhování Koupelny prefektů.

Nahlédneme rovněž do místních učeben a kabinetů a prozkoumáme jak přilehlé pozemky okolo Bradavic včetně Zapovězeného lesa, tak i rozvernou vesničku Prasinky. Autorka si pro nás připravila také výlet na Ministerstvo kouzel a naší zvědavosti neuniknou ani soukromá obydlí kouzelnických rodin.

Revensonová každé zmíněné místo nejen podrobně popisuje, ale neopomíná také zmínit, v jakých dílech se objevuje a která skutečná lokalita se stala jeho předlohou. U některých z nich autorka přidává i informaci o obyvatelích dané lokality.

V šarlatově rudé vazbě vyvedená publikace Harry Potter – Magická místa z filmů je stejně jako její předchůdkyně bohatě ilustrovaná – kromě mnoha fotografií obsahuje rovněž velké množství barevných kreseb, skic a návrhů dekorací. Hned na začátku knihy narazíte na jeden unikát, a to na plánek Bradavic s přilehlými pozemky od samotné J. K. Rowlingové, jež ho nakreslila během své první schůzky s produkčním designérem Stuartem Craigem podílejícím se na výrobě filmových adaptací jejích románů o čarodějnickém učni.

I tentokrát se můžete těšit na příjemné bonusy – konkrétně na ilustrovaný plánek Příčné ulice a brožuru zachycující výběr nejznámějších obrazů z Bradavic.

Harry Potter – Magická místa z filmů je nejen krásná publikace, která se stane klenotem každé knihovničky, ale potěší všechny, kteří na příběhy o jednom mladém čaroději, jemuž bylo předurčeno zachránit svět kouzel, ještě úplně nezapomněli a rádi by se o filmových adaptacích dozvěděli něco nového.

Pokud jste si tuto knihu již pořídili, jistě vás potěší, že se brzy dočkáme jejího dalšího volného pokračování, které ponese název Harry Potter – Panoptikum postav, v němž nám Jody Revensonová představí známé i méně známé hrdiny i „záporáky“.

Zanedlouho vyjde také český překlad scénáře k divadelní hře Harry Potter a prokleté dítě (v originále Harry Potter and the Cursed Child), který by se měl objevit v našich knihkupectvích už letos na podzim.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHarry Potter – Magická místa z filmů

Revensonová, Jody

Slovart, 2016

Napsat komentář