Bridgetin těhotenský deníček

Dítě Bridget Jonesové
Těhotenství není žádný med. Tím spíš, když jste svobodná, opuštěná ženská se čtyřicítkou na krku, která ani neví, čí dítě vlastně čeká. Jenže Bridget Jonesová už dávno zjistila, že život jen málokdy běží přesně podle našich představ…

Román Deník Bridget Jonesové (jehož recenzi si můžete na našich stránkách přečíst) a jeho pokračování Bridget Jonesová: S rozumem v koncích dodnes nepřestávají bavit ženy všech věkových kategorií, a to i po více než dvou desetiletích od svého prvního vydání.  Ještě před několika lety to navíc vypadalo, že se nového příběhu o ztřeštěné reportérce Bridget  pravděpodobně už nedočkáme.

Britská spisovatelka Helen Fieldingová však nakonec urputné hlasy svých neoblomných fanoušků toužících po nových eskapádách jejich oblíbené hrdinky vyslyšela a napsala ještě další dva díly.  V roce 2014 se na českém knižním trhu objevila kniha Bridget Jonesová: Láskou šílená, která sérii prozatím uzavřela. V návaznosti na dosud poslední filmovou adaptaci tohoto bestselleru se nám na konci loňského roku dostal do rukou v pořadí již čtvrtý román, Dítě Bridget Jonesové, jenž je však situován do doby přibližně pět let poté, co jsme se s Bridget na konci druhého dílu rozloučili, a tak událostem zmíněných ve třetí knize předchází. Všechny uvedené tituly u nás vydalo nakladatelství XYZ.

Jelikož jsem film Dítě Bridget Jonesové viděla už v polovině září, tedy více než dva měsíce před vydáním českého překladu jeho knižní předlohy, dopředu jsem věděla, jakým způsobem se bude děj nového románu vyvíjet. O to víc mě překvapilo, když jsem zjistila, že se knižní zápletka od té filmové hned v několika klíčových bodech liší.

Hned na úvod knihy, která je jako všechny předchozí díly psána deníkovou formou, nás hlavní hrdinka přenese do doby před pěti lety, aby nás seznámila s událostí, kvůli níž se rozešla se svým snoubencem Markem Darcym.  Od té doby se mnohé změnilo – na televizní stanici Život v Británii pracuje Bridget jako produkční hlavní zpravodajské relace a konečně se jí podařilo zvítězit nad jojo efektem a udržet si štíhlou postavu bez počítání kalorií.

Díky svým přátelům z řad singles nevynechá žádnou pořádnou párty (pít s rozumem stále nepatří mezi její silné stránky), aby na chvíli vypustila z hlavy uštěpačné rady, jimiž ji pravidelně častují její sezdaní a dětmi obdaření kamarádi. Ve chvíli, kdy se Bridget začne smiřovat s tím, že už navždy zůstane osamělá, život si pro ni připraví nečekané překvapení.

Když se totiž po pěti letech znovu uvidí se svou bývalou láskou Markem Darcym na křtinách jejich kmotřence, uvolněná atmosféra oslavy v kombinaci s velkou dávkou alkoholu udělají své a dvojice spolu prožije vášnivou noc. Jenže následující ráno Bridget se zlomeným srdcem zjišťuje, že Mark jejich vztah už nemíní obnovovat. A to by nebyla naše oblíbená smolařka, kdyby krátce na to nenarazila na svého dalšího expřítele, nestoudného bonvivána Daniela Cleavera, s nímž po jednom velmi nudném předávání feministických literárních cen (a opět za přítomnosti alkoholu) skončí v posteli.

Jedna z těch nocí má pro Bridget fatální následek v podobě nečekaného těhotenství. Otázkou však zůstává, který z těchto pánů se za devět měsíců stane otcem…

Přestože nám Bridget o trochu zestárla, její schopnost přitahovat problémy přibývající věk nijak neovlivnil. I nadále se řítí z jedné komické, občas až absurdní situace do druhé, což jí však dodává punc lidskosti a uvěřitelnosti. Oproti běžným hrdinkám si nehraje na superženu, a právě v tom tkví její kouzlo. Nepodsouvá nám, že za každých okolností musíme vypadat dokonale, stárnutí pro ni není sprosté slovo, a nebojí se přiznat, že je občas bezradná a zmatená. Dokáže v nás vyvolat pocit porozumění a zároveň nás uchlácholit, že v tom nejsme sami.

Kniha Dítě Bridget Jonesové není jen obyčejný humorný román, který nás dokáže pobavit a zpříjemnit nám dlouhé zimní večery. Rovněž nám připomíná, že existuje zásadní rozdíl mezi tím, jakými očekáváme, že bychom měli být, a tím, jací nakonec doopravdy jsme. A to je o důvod víc, proč si tento titul přečíst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDítě Bridget Jonesové
Deníky

Fieldingová, Helen

XYZ, 2016

Napsat komentář